Motionscykel Bäst i Test

I det här testet har vi varit förbi flera återförsäljare av motionscyklar för att hitta det allra bästa de har att erbjuda. Var och en av följande motionscyklar är bra val för din träning i hemmet, men de är samtidigt väldigt olika – det finns något för alla.

Om du inte är övertygad efter att ha läst våra recensioner kan du söka bland 50+ motionscyklar i vår databas. Vi uppdaterar priser och urval flera gånger i veckan så att du kan hitta de bästa erbjudandena. Du hittar dem under menyn ”billiga motionscyklar”.

ANNONCE

Topp 3 motionscyklar för hemmabruk

Vi har varit i återförsäljaren Abilicas butik och testat deras motionscyklar. Abilica är en ansedd återförsäljare och tillverkare av fitnessmaskiner och har bra recensioner på bland annat Trustpilot. Alla motionscyklar i detta avsnitt har testats i verkligheten av vår testperson som har flera års erfarenhet inom fitness. Du kan därför vara säker på att du får en rekommendation som bygger på verklig erfarenhet.

Abilica Voyage
Bäst i sin prisklass
Abilica Stream Voyager
8870 kr.
Abilica Stream UB VII
TESTVINNARE: Bäst i Test
Abilica Stream UB VIII funktioner og sammenligning
6490 kr.
Topsport CL3
Bästa budgetval
2499 kr.

eller gå till recension

Abilica Stream UB VIII

Testvinnare – Bäst i sin prisklass
Abilica Stream UB VIII anmeldelse
Butik Pris Läs mer
5.499,00 SEK → Till butik

Abilica Stream är vårt val som ”bäst i test” när det gäller valuta för pengarna. För endast 1000 kr mer än Abilica Winmag får du enligt vår mening betydligt mer för pengarna. Konstruktionskvaliteten, stabiliteten och motståndet är högklassigt.

Abilica Stream UB VIII ger dig mest motionscykel för pengarna

Denna motionscykel har ett magnetiskt motstånd som ställs in på skärmen med 30 olika motståndsnivåer. Vi testade de tunga nivåerna och kan bekräfta att det också erbjuds en utmaning för dig som är i god form.

Hjulet är på 9 kg, dvs. 3 kg mer än den billigare Winmag-modellen. Stream har också en helt tyst och glidande rem. Det känns riktigt bra och naturligt att använda den, oavsett om du cyklar lugnt och försiktigt eller gasar på rejält.

Du får också den riktigt roliga iConsole-appen, där du kan köra rutter på Google Maps med gatuvy (vad sägs om en cykeltur längs Strandvejen?). Mer om det senare, först ska vi titta på det tekniska.

Robust och stabil byggkvalitet

Den stora skillnaden mellan Abilica Stream och Winmag är robustheten och stabiliteten. Winmag och Stream har båda elektromagnetiskt motstånd som fungerar bra. Winmag kan dock känns lite ”knarrande” och skakig i ramen när du drar på ordentligt. Här är Stream helt stabil och tyst, vilket är en stor skillnad.

Vår testperson vägde över 100 kg och kunde omedelbart känna skillnaden i kvalitet när han satte sig på Abilica Stream. Den maximala personvikten här är 130 kg, dvs ungefär samma som på Winmag, men enligt Abilicas medarbetare vi pratade med är den siffran lågt satt. Det här är en maskin som tål mycket mer än Winmag.

Abilica Stream upplevs som helt stabil och tystgående även vid hög intensitet. Kombinerat med det breda sätet är det en mycket hållbar och robust motionscykel, även för dig som väger mer än genomsnittet. Vi tror att vi här är ganska nära den kommersiella kvalitet som du är van vid på gymmet.

Det känns riktigt bra att åka på Abilica Stream.

Skärmen och appen fungerar riktigt bra

iConsole app til Abilica Stream motionscykel

Abilica Stream har en standardskärm som visar hastighet, watt, motstånd och hjärtfrekvens. Wattmätaren (ergometer) verkar vara väldigt exakt i sina mätningar och klart mer noggrann än Winmag.

Det är en ganska alldaglig skärm utan krusiduller, men där Stream utmärker sig är i den medföljande iConsole-appen. Här kan du med en knapptryckning ansluta din surfplatta eller mobil och köra rutter från verkligheten på skärmen. Du väljer helt enkelt en rutt i Google Maps och kan sedan köra rutten i Streetview, med bilder och backar precis som på riktigt. Det är en trevlig och kul funktion som gör det lite roligare att hoppa på cykeln.

Sammanfattning

När vi har valt Abilica Stream VIII som ”bäst i test” beror det på att du får så mycket för dina pengar här. För endast 1000 kr mer än Abilica Winmag får du en motionscykel som är betydligt mer stabil och har en helt tyst och väl godkänd rem.

Abilica Stream Voyager

Testvinnare – Bäst för hemmet
Abilica Stream Voyager
Butik Pris Läs mer
7.490,00 SEK → Till butik
7.490,00 SEK → Till butik

Vår testvinnare bland Abilicas motionscyklar är Abilica Stream Voyager, som därmed delar namn och serie med Abilica Stream UB VIII (recenserad på annan plats här på hemsidan). Här har vi att göra med en motionscykel som är nära en ”professionell” motionscykel, men som kostar några tusenlappar mindre.

Mycket lämplig för hemmagym och familjer, där flera av medlemmarna delar en motionscykel.

Bättre och bekvämare styre

Abilica Stream Voyager lav indstigning og iConsole app

Denna version av Abilica Stream har mycket gemensamt med sin lillebror Abilica Stream UB, men skiljer sig åt på några viktiga punkter.

Man märker snabbt att styret på Abilica Stream Voyage är annorlunda jämtfört med Winmag och Stream UB VIII. Här fortsätter styret neråt och mot dig. Detta gör att du kan ha en upprätt och bekvämare sittställning. Detta är enligt Abilica något som många kunder kommer att vara nöjda med, särskilt om du har problem med länden eller ryggen.

En MYCKET stabil och robust motionscykel

Styret känns också mycket mer robust och stabilt. Det är dessutom märkbart tjockare. Cykelns ram är tjockare och gjord av mer robusta material. Där Winmag kanske känns lite plastaktig är Stream Voyager helt annorlunda.

Både styret och ramen är tjockare. Oavsett hur mycket du tar i och skakar på styret rör sig inte Abilica Voyage ur fläcken. Det knakar inte ens. Nu påminner jag om att vår testperson, som även är undertecknad författare, väger över 100 kg och lätt kan trampa för hårt. Abilica Voyage stod helt stilla och tyst under hela sessionen. Det enda ljudet som kunde höras var min ansträngda andning (det blev väldigt svettigt).

iConsole-app, pulsmätare och ergometer

iConsole app til Abilica Stream motionscykel

Abilica Stream Voyager har ungefär samma skärm som UB VIII-modellen. Det betyder att du även här får tillgång till träningsappen iConsole. Här kan du testa ett hav av olika träningsprogram och ansluta pulsmätare med mera. Du får också möjlighet till att köra rutter med Streetview i Google Maps. En jättebra träningsfunktion som är mycket roligare och bättre än en vanlig skärm.

Sammanfattning

Abilica Stream Voyager är utan tvekan en utmärkt motionscykel. Så nära en professionell modell som du kan komma. Den är mycket lämplig för familjer, hemmagym och liknande, där flera personer ska använda maskinen. Med en maximal personvikt på 200 kg kan den också användas av tunga människor, då den är både stabil i grunden och robust.

Abilica Winmag

Billig och solid motionscykel
Butik Pris Läs mer
5.499,00 SEK → Till butik
5.499,00 SEK → Till butik

Abilicas billigaste modell kallas Winmag och är en utmärkt motionscykel som är helt tyst och med en behagligt glidande rem. Med ett pris på drygt 3000 kr är den lite dyrare än de billigaste modellerna från varuhus. Får du något för pengarna? Ja, vi tycker det.

Om du letar efter en motionscykel i det billigare segmentet kanske det kan kännas obetydligt om det är den ena eller den andra modellen.

Abilica Winmag är en billig och bra motionscykel

Jämn och ljudlös rem

De flesta av oss känner igen motionscyklar från gymmet och tror sedan att det är samma upplevelse vi får med en billig motionscykel. Tyvärr är detta inte alltid fallet. De billigaste motionscyklarna är ofta mycket ömtåliga i sin kvalitet, med ett hjul som är allt för lätt. Det ger en ojämn, hackande rem på maskinen, som hoppar och dansar när du trampar. Det är inte fallet med Abilica Winmag.

Här får du en motionscykel med en förvånansvärt bra rem, som är helt tyst och smidig.

Hjulet på Abilica Winmag väger 6 kg och styrs med magnetiskt motstånd som justeras från displayen. För övrigt är detta också en skillnad jämfört med de billigare modellerna, där motståndet vanligtvis bara kan justeras manuellt.

Skärm med ergometer och pulsmätare

Winmag har en skärm som visar motstånd, hastighet, puls och watt. Pulsmätaren i handtaget är korrekt och läser snabbt av din puls. Wattmätaren, även kallad en ergometer, är en positiv överraskning eftersom de sällan finns på de billigaste motionscyklarna. 

Med en wattmätare kan du mäta din träningsintensitet väldigt noggrant i kombination med pulsmätaren. Det verkade dock som om Watt-mätaren gav något för höga resultat jämfört med de andra maskinerna vi testade. Wattmätningarna fluktuerade också väldigt. På den här punkten är till exempel Abilica Stream mycket bättre.

Sammanfattning

Abilica Winmag överraskar mycket positivt till det rimliga priset. Här får du en motionscykel med glidande rem och magnetiskt motstånd, som du enkelt kan ställa in elektroniskt.

Den enda nackdelen med maskinen är att den kan kännas lite instabil när du trampar på ordentligt eller om du väger mycket. I så fall rekommenderar vi istället Abilica Stream, vilket för 1 000 kr mer är betydligt mer robust.

Sammantaget är dock Abilica Winmag en riktigt bra motionscykel med en rem som är nästan lika bra som hos de dyrare modellerna.

Billig motionscykel

Sök i databasen över motionscyklar

Söker du ett bra erbjudande på en billig motionscykel? I det här avsnittet har vi samlat erbjudanden på billiga motionscyklar. Välj ett av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi får priser och erbjudanden flera gånger i veckan från flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa endast erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
motionscyklar

Guide till köp

Varför bör du köpa en motionscykel?

Cykling är lätt att komma igång med och erbjuder supereffektiv kaloriförbränning. Det är också en mycket mild form av träning. Detta gör att en motionscykel är väldigt lämplig för dig som har olika problem eller som är för tung för att orka springa. 

Knän och rygg utsätts inte heller för några stötar. En annan fördel med motionscykeln är att du kan gasa på ordentligt utan att riskera skador. Det gör motionscykeln till den mest effektiva kaloriförbrännaren.

Här har vi en maskin som de flesta kan träna på riktigt länge. Du har kroppsvikten på skinkorna och kan sitta bekvämt när du lyssnar på musik, tittar på TV eller läser, och den erbjuder därför hög förbränning.
Läkare Morten Zacho
Källa: Alt.dk

Träningscykeln är en supereffektiv konditionsträning som bränner kalorier i hög takt. Faktum är att motionscykeln är den mest effektiva kaloriförbrännaren bland alla träningsmaskiner.

En motionscykel är också den mest skonsamma av alla träningsmaskiner. Risken för skador är minimal och vem som helst kan använda en motionscykel oavsett om du är överviktig eller smal, ung eller gammal. Detta gör den lämplig för dig som är otränad och som inte vill gå till gymmet.

Fördelarna med träning på motionscykel

Motionscykel eller spinningcykel

Motionscykel eller spinningcykel, vet du vad skillnaden är? När du väl har insett att du vill ha en motionscykel är det dags att bestämma vilken typ av cykel det ska vara. Det finns en skillnad mellan motionscyklar och spinningcyklar, även om de senare ibland också listas under kategorin ”motionscykel”.

Skillnaden mellan motionscyklar och spinningcyklar
Motionscykel
Spinningcykel

Den största skillnaden mellan en motionscykel och en spinningcykel ligger i vilket syfte de är gjorda för:

  • Motionscykeln är gjord för en upprätt sittande ställning med fokus på komfort.
  • Spinningcykeln är gjord för hög intensitet med fokus på realism.

På bilden ovan kan du förmodligen se skillnaden i maskinerna. Motionscykeln har inga synliga mekaniska delar. Här är mekaniken gömd bakom en sköld och sätet är stort och bekvämt. På spinningcykeln är svänghjulet och kedjan synliga och sätet är smalt, som på en racercykel.

På motionscykeln kan du bara hoppa på med dina vanliga träningsskor, medan du på en spinningcykeln måste ha speciella cykelskor.

En motionscykel har alltid en display med information om motstånd, hastighet och kaloriförbrukning. En spinningcykel har vanligtvis ingen display och kräver därför en app eller ett pulsbälte.

På en motionscykel döljs svänghjulet där motståndet skapas med magneter som flyttas närmare eller längre bort från hjulet. På spinningcykeln skapas motståndet av det tunga svänghjulet och en filtbroms som är i direkt kontakt med hjulet.

På en spinningcykel kan du ställa dig upp och trampa. Det bör inte göras på en motionscykel. Därför används spinningcykeln oftare för träning med hög intensitet i grupp eller som ett komplement till de som cyklar på vägen.

En motionscykel har ett fritt hjul, vilket innebär att svänghjulet kan snurra utan att pedalerna följer med. Det är inte fallet på en spinningcykel, där pedalerna fortsätter att rotera med hjulet. Det senare är något som kan vara lite obehagligt om du inte har testat en spinningcykel tidigare.

Sammanfattning: Vad ska du välja?

Om du inte specifikt letar efter en spinningcykel för att du har testat en på gymmet, är en motionscykel det rätta valet. De är lätta att komma igång med, bekväma att sitta på, och du bestämmer själv hur mycket du vill pressa dig själv. Du kan gasa på ordentligt även på en motionscykel, men du kan också ta det lugnt. Du bestämmer själv. Det är inte heller så att motionscykeln har ett tak på hur mycket du kan få ut av den. Om du köper en bra modell kan den följa med dig på din resa från nybörjare till cyklist i superform.

Svänghjul och motstånd

När du trampar på pedalerna på en motionscykel snurrar svänghjulet. Det ligger gömt bakom ett skal, så du kan vanligtvis inte se det. Svänghjulet är viktigt för din upplevelse på cykeln. Ett tungt svänghjul känns mer verklighetstroget, särskilt när du kommer upp i fart. Ett för lätt svänghjul kan ge känslan av att det ”hackar” i remmen. En bra tumregel är därför att välja en motionscykel med det tyngsta svänghjulet, inom din budget.

Motståndet på de flesta motionscyklar sker via magneter. Det sitter kraftfulla magneter på båda sidorna av svänghjulet, och när du ökar motståndet flyttas de närmare hjulet. Motståndet kan antingen regleras digitalt via knappar eller manuellt, där du vrider motståndet upp eller ner. Det säger sig självt att det är lättare att justera motståndet med digitala knapptryckningar.

Slutsats: Välj en motionscykel med ett tyngre svänghjul och magnetiskt motstånd som du kan justera digitalt.

Skärm och ergometer

Din motionscykel har en skärm som vanligtvis visar information som hastighet, kaloriförbränning, hjärtfrekvens och motstånd. De lite bättre motionscyklarna har också en så kallad ”ergometer”, vilket innebär att de kan mäta antalet watt du producerar. Detta ger dig en mycket mer noggrann beräkning av kaloriförbränning och låter dig träna målmedvetet baserat på Watt-effekten.

Välj en motionscykel med ergometer, det ger bättre träningsresultat.

Det finns även en stor skillnad i visning mellan de enskilda modellerna. Vissa är ganska enkla, andra har grafik och blinkande lampor. Vissa har möjligheten att ansluta en surfplatta så att du till exempel kan cykla en verklig rutt och se den på din surfplatta. Extremt motiverande! Läs mer om motionscyklar med skärmar via länken.

Max användarvikt

Innan du köper en motionscykel, dubbelkolla om den faktiskt är gjord för din vikt. Det är särskilt de billiga modellerna som kan vara relevanta. Om du väger över 100 kg kan det vara bra att leta efter en lite dyrare modell. Det är inte kul att sitta på en motionscykel som känns ostabil.

Vilka muskler tränar motionscykeln?

Det är särskilt musklerna i benen som du tränar på en motionscykel, närmare bestämt de stora musklerna i överlåret (quadriceps) och musklerna i bakre låret, men även skinkorna får ett bra träningspass. Om du står upp medan du cyklar, som du till exempel gör i spinning, tränar du också dina armar och kärnmuskler.

Det är föga överraskande att det är just benen som får mest träning när du cyklar. Om du är osäker kan du titta på professionella cyklister som ofta har rejäla lår.

Cykling som livsstil har stor inverkan på både fysiskt och psykiskt välbefinnande.
Läkare Bente Klarlund
Källa: Politiken.dk
Vilka muskler tränar motionscykeln inte?

En motionscykel tränar främst lår, skinkor och vader. Överkroppen får inte så mycket träning som utgångspunkt, men cyklingen aktiverar även muskler i rygg och buk. Du kan få en mer mångsidig träning genom att stå upp på cykeln och därmed också använda armarna och ryggen mer aktivt.

Om du däremot vill träna överkroppen mer seriöst måste du förmodligen hitta andra övningar att komplettera med. Professionella cyklister tränar också styrketräning av just denna anledning.

I en artikel om styrketräning för cyklister föreslår AktivTræning att du bör komplettera med knäböj, magböj och ryggövningar.

Är cykling bra för skinkorna?

Kan man få en snygg rumpa genom att cykla? Svaret är ja, speciellt om du kombinerar din cykelträning med andra övningar.

När du cyklar använder du oftast de stora lårmusklerna och vadmusklerna, men musklerna i skinkorna får också mycket action. Gluteus maximus, den stora skinkmuskeln, aktiveras när du rör dina höfter och trampar på pedalerna. Detta ger dig mer muskelmassa och hjälper till om du vill ha stramare och fastare skinkor.

Träningscykeln ger inte samma aktivering av skinkorna som en crosstrainer eller stegmaskin, men du får definitivt bra träning av skinkorna.

Fettförbränning på motionscykel

Kan man gå ner i vikt med en motionscykel?

Om du vill gå ner i vikt finns det goda skäl att hoppa på en motionscykel. Du kan bränna 600-800 kalorier per timme om du drar på ordentligt. Det kanske inte är lika mycket som du kan bränna vid 1 timmes löpning i hög takt, men i gengäld är det mycket lättare att cykla i 1 timme.

Detta är viktigt eftersom väldigt få personer kan springa i hög takt i en timme eller ens en halvtimme, särskilt om du är överviktig. Alla kan dock cykla på en motionscykel och övervikt spelar här ingen roll. En motionscykel är en extremt mild träningsform.

När du tränar för att gå ner i vikt är det viktigt att du håller pulsen uppe, helst över 140 slag per minut beroende på din ålder. De flesta motionscyklar har en pulsmätare som sitter i styret och de bättre modellerna har också möjlighet att ansluta ett pulsbälte.

Läs denna recension på andra språk

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general