Roddmaskin Bäst i Test

Rodd är fantastiskt roligt och superbra träning. Jag har själv rott flera säsonger på roddklubb men nu blir det bara hemmaträning på roddmaskinen. Och det är också trevligt! Roddmaskinen är min favorit när det är dags att förbränna kalorier.

I detta test har vi testat de populäraste roddmaskinerna på marknaden. Vi har varit hela landet runt till återförsäljare och importörer för att testa några av de populäraste som finns.

Vi har valt ut 3 roddmaskiner för alla budgetar. De är alla ett bra val för ens hemmaträning och de är även väldigt olika — det finns något för alla.

Om du inte är övertygad efter att ha läst våra recensioner kan du söka bland 50+ roddmaskiner i vår databas. Vi uppdaterar priser och utbud flera gånger i veckan så att du kan hitta de bästa erbjudandena. Hitta detta under menyalternativet ”billig roddmaskin”.

ANNONS
Topp 3 roddmaskiner för hemmabruk
Apollo Hybrid
Bäst för hemmabruk
Bedst i test - romaskine med vand
14990 kr.
Masterfit TP900
Mest prisvärd
10490 kr.
Abilica Winrower
Mest sålda
Mest populære romaskine Abilica Winrower
6495 kr.
Recensioner av roddmaskiner

Här kan du läsa en grundlig genomgång och recension av de 3 roddmaskiner vi har valt som bäst-i-test.

Du kan läsa fler recensioner av roddmaskiner under avsnittet ”Andra populära roddmaskiner”.

Topp 5 roddmaskiner för hemmabruk

Apollo Hybrid Water Rower

Bäst för hemmabruk
Butik Pris Läs mer
Träningspartner 14.990,00 SEK → Till butik

Den stora överraskningen av testet är vattenroddmaskinen från Apollo. Känd från TV-serien ”House of Cards”. Vattenroddmaskiner är just nu de absolut trendigaste maskinerna och dessutom säljs just nu fler av denna typ än de klassiska roddmaskinerna med luftmotstånd.

Här snackar vi om en riktigt snygg roddmaskin i trä som använder vatten som motstånd. Den ger den överlägset mest realistiska upplevelsen av att ro —det känns som på riktigt.

Apollo Waterrower är ett estetiskt och funktionellt nöje

Apollo Hybrid Water Rower
Concept2 vs Apollo Water Rower
Pris: 14495kr
Apollo Water Rower romaskine med vandmodstand
Pris: 14990kr

Jag tycker vattenroddmaskinen från Apollo är rätt schysst. Den är verkligen snygg och trevlig att se på och att kunna se och höra vattnet när det rör sig är väldigt tillfredsställande. Det finns ingen tvekan om att det betyder mycket för motivationen på lång sikt.

Då kvarstår frågan. Ska man ta en Water Rower eller en Concept2? De kostar ju detsamma. Jag skulle säga att det är en smaksak. Water Rower är populärare för hemmabruk och ärligt talat så skulle jag nog välja den också. Den ser bara så bra ut och det känns helt fantastiskt att använda den. Det är en roddmaskin som du absolut inte behöver gömma undan utan snarare kommer att få en hel del nyfikna frågor kring.

Om jag å andra sidan skulle ha den i ett litet gym så hade jag nog valt Concept2/Masterfit eftersom den inte kan slitas ut. När det kommer till roddkänslan är den i stort sett identisk. De känns väldigt lika och det är bra. Båda maskinerna kan användas av både nybörjare och experter.

5 av 5 stjärnor

Masterfit TP900

Testvinnare - Mest prisvärd
Butik Pris Läs mer
Träningspartner 10.490,00 SEK → Till butik

Masterfit är vår testvinnare, speciellt när vi tittar på hur bra roddmaskin du får för pengarna.

Masterfit är en roddmaskin med luftmotstånd i absolut toppkvalitet

Masterfit TP900 roddmaskin i förgrunden (med FitFact-keps) och Concept2 i bakgrunden. Notera likheten.

Om du tycker att Masterfit liknar Concept2 som du känner igen från gymmet, så har du helt rätt. För Masterfit är faktiskt Concept2, eller snarare en i stort sett identisk kopia.

Concept2, som Masterfit baseras på, är ”guldstandarden” för roddmaskiner. Det är roddmaskinen som alla tävlingar hålls på och roddmaskinen som alla proffs ror på under vintern.

Patentet för Concept2 har löpt ut och därför får även andra producenter komma med sina versioner. Det betyder att du kan få en roddmaskin i absolut toppkvalitet för 2000 kr mindre än originalet.

Concept2 vs Masterfit
Pris: 14990kr
Pris: 10490kr

Det som Abilica har gjort med Masterfit är att de skapat en roddmaskin med luftmotstånd och samma distinkta design och byggkvalitet. Den enda skillnaden vi märkte i vårt test var displayen. Mer om det snart, först måste vi prata lite om varför vi tycker att en roddmaskin för 6000 kr är “mest prisvärd”.

Är Masterfit TP900 värt pengarna?

6000kr är självklart en hel del pengar att lägga ut på en roddmaskin för hemmabruk. På flera andra ställen hittar du förmodligen rekommendationer på roddmaskiner för 2000–3000 kr som ”mest prisvärd”, men det måste vi avråda från. Du får helt enkelt inte en ordentlig roddmaskin för de pengarna. Kvalitetsskillnaden på en Masterfit för 6000kr och en billig roddmaskin för 3000kr är enorm. Du betalar dubbelt så mycket men du får 10 gånger mer roddmaskin.

Masterfit är reellt sett en Concept2-roddmaskin, det vill säga en roddmaskin som i princip kan hålla för evigt, så länge du tar hand om den ordentligt. Den ger också ett verkligt andrahandsvärde om du tröttnar på den. Det finns ingen som kommer att vilja köpa en begagnad billig roddmaskin, men en Masterfit/Concept2 kommer det att finnas köpare för även om 5 år. Så hur mycket mer kommer den egentligen att kosta dig? Med ett andrahandsvärde på några tusen kronor har du gett i stort sett samma.

Och då har vi inte pratat om att Masterfit är en fantastisk roddmaskin.

Funktion och Form

Masterfit är en professionell roddmaskin med ergometer. Motståndet skapas med luft, precis som Concept2, som ger det karaktäristiska ”woooosh”-ljudet när den kommer igång i varven. Du ställer in motståndet (1-10) manuellt på sidan. För kvinnor rekommenderas 3-4 och män 4-5.

Sätet glider enkelt och stabilt, även när det går undan. Vår testperson väger nästan 100 kg och är en före detta roddare men det klarade Masterfit lätt utan att flytta sig en millimeter. Handtag och kedja är av samma fina kvalitet.

Det finns plats för mobilen högst upp på skärmen och du kan koppla in pulsbälte för pulsträning.

På det hela taget ger Masterfit samma realistiska upplevelse av rodd som Concept2 gör. Den enda skillnaden mellan de två är displayen. Här är Masterfit mer knaper och har inte lika många möjligheter och träningsprogram. Masterfit har inte heller någon app (som Concept2) och har inte heller möjlighet att koppla ihop flera maskiner. Om du behöver det så får du alltså lägga ut 2000–3000 kr mer för ett Concept2-original.

Omdöme
5 av 5 stjärnor

Titan Life R22

Bäst av de billiga
Abilica Atlantic Rower - billig romaskine med vand
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 8.240,00 SEK → Till butik

Atlantic Rower, som även säljs som Titan Life Trainer R22 (med annan display), är en riktigt fin roddmaskin med vattenmotstånd till ett väldigt bra pris. Med ett pris på runt 3500–4000 kr får du en riktig roddmaskin med vattenmotstånd som ger samma naturtrogna roddupplevelse som de dyrare vattenroddmaskinerna.

Atlantic Rower är vår testvinnare i budgetklassen

Atlantic Rower romaskine anmeldelse
Atlantic Rower bredvid Apollo Plus och andra roddmaskiner

Här på Fitfact.se har vi inget emot att ro mot strömmen. Därför rekommenderar vi Atlantic Rower som testvinnare i ”budgetklassen”. De flesta andra testsidor på nätet rekommenderar däremot Abilica Winrower. Det menar vi är fel.

Vi har personligen testat båda maskinerna och tycker att du får en mycket bättre roddmaskin i Atlantic Rower för ungefär samma pris. Faktum är att Atlantic Rower, som alltså också har andra namn hos andra återförsäljare, ibland är några hundra kronor billigare än Abilica Winrower och bara 500kr dyrare än t.ex. Odin R6.

Vattenmotstånd är helt enkelt bättre än magnetiskt motstånd

Det främsta skälet till att vi rekommenderar Atlantic Rower är att maskinen använder vattenmotstånd och inte magnetiskt motstånd som andra roddmaskiner i samma prisklass annars brukar använda. Vattenmotstånd är en långt bättre och mer realistisk roddupplevelse enligt oss.

Magnetmotståndet kan kännas ok vid låg intensitet, men så fort du tar ett seriöst roddtag så känns inte magnetiskt motstånd alls realistiskt.

Vattenmotstånd känns realistiskt vid låg intensitet och vid hög intensitet. Ror du snabbare så blir motståndet svårare. Ror du långsammare så blir motståndet lättare. Det är ett intuitivt sätt att anpassa träningsintensiteten. Och då har vi inte ens pratat om det estetiska värdet av att se vatten susa runt inne i behållaren. Ljudet av vattnet som virvlar talar till oss på en primal nivå där du kan känna havet och vattnet.

Lite mer komplicerat att ställa in motstånd
Abilica Atlantic Rower romaskine
Abilica Atlantic Rower har dock en display som inte kan ställa in motstånd

För att det inte ska vara rent beröm måste vi också ta med det negativa. Här räknar vi in på den negativa sidan att man inte enkelt kan ställa in motståndet på maskinen. Det finns varken knappar att trycka på eller handtag att vrida på.

På de flesta roddmaskiner kan motståndet justeras antingen genom att trycka på knappar eller genom att ställa in ett handtag (t.ex. Concept2 eller Apollo Plus).

På Atlantic Rower ställer du in motståndet genom att justera vattennivån i behållaren

Mer vatten i behållaren ger mer motstånd. Mindre vatten i behållaren ger mindre motstånd.

9 linjer har målats på behållaren som motsvarar vattennivån och därmed motståndsnivå. Vi har testat både på nivå 9, som var mycket tungt, och nivå 4-5 som bättre motsvarade samma nivå på Concept2.

Det är alltså inte så speciellt besvärligt men ger givetvis lite mer arbete än att bara ändra motståndet på ett handtag. Tänk dock på att det inte är meningen att du ska byta motstånd hela tiden. På en waterrower som denna kan man själv bestämma intensitet och motstånd genom att vrida upp och ner på tempot.

Sammanfattning

För 3500-4000 kr får du en riktigt bra roddmaskin med vattenmotstånd som garanterat ger många timmars bra träning. Den främsta anledningen till att denna maskin är billigare än de andra vattenroddmaskinerna är utseendet. Många föredrar vattenroddmaskiner i trä som onekligen är vackra. Men om man inte är speciellt intresserad av det så är det inte SÅ stor skillnad på funktionen. Vårt förslag på roddmaskin i prisklassen 3000–4000 kr.

4 av 5 stjärnor

Water Rower

Känd från TV och House of Cards
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 25.620,00 SEK → Till butik

Water Rower-originalet får du nu till ett bra pris med returrätt och garanti från den danska återförsäljaren Apuls.

Water Rower blev en overnight hit när presidenten rodde på den i den amerikanska succéserien House of Cards.

Det finns få träningsmaskiner som är hetare just nu än vattenroddmaskiner och Water Rower är originalet inom vattenroddmaskiner.

Här på sidan rekommenderar vi även andra vattenroddmaskiner till samma pris, bland annat Apollo Plus.

Båda är bra vattenroddmaskiner.

Därför är det också mycket en fråga om estetik och känsla och här är Water Rower kanske en aning före Apollo Plus. Det är en fin vattenroddmaskin som du kan ha stående framme och som är nästan en designklassiker i sin egen rätt.

Oavsett vad du väljer så kommer du knappast bli besviken.

5 av 5 stjärnor

Topproddmaskin för gym och träningsrum

Concept2 model D/PM5

Bäst för gym
Butik Pris Läs mer
Bodystore 14.199,00 SEK → Till butik
Träningspartner 14.990,00 SEK → Till butik
CDON.se 15.190,00 SEK → Till butik
Träningsmaskiner 15.190,00 SEK → Till butik

Concept2 är ergometerträning. Det är denna roddmaskin som alla roddare tränar på under vintern. Det är denna roddmaskin som används för officiella rekordförsök. Det är roddmaskinen du hittar i ditt gym.

Concept2 är den gyllene standarden för roddmaskiner

Concept2 har 40 år på nacken men har vidareutvecklats kontinuerligt. De senaste modellerna ger ifrån sig mycket mindre ljud än tidigare och har en medföljande app med massor av möjligheter.

Det är precis där Concept2 skiljer sig från den annars identiska Masterfit. Display och app har ett otal alternativ som riktar sig till de seriösa roddarna. Det finns massor av möjligheter för att testa och jämföra sig själv mot den stora guldmedaljen. Du kan till exempel se din power output (Watt) per tid i din rörelse. Det visas som en kurva som gärna ska vara fin och symmetrisk från början till slut. Med den här funktionen kan du därför optimera din roddteknik. Dessa slags funktioner finns bara på Concept2 och är nog overkill för de allra flesta. Men det är ändå coolt att möjligheten finns där.

Concept2-displayen är i en klass för sig själv med massor av möjligheter

Den billigaste Concept2 kostar 2000 kr mer än Masterfit, som annars är identisk förutom display och appar. Är det värt pengarna? Vi tycker inte direkt att den är det om du ska använda den för hemmabruk. En Masterfit för 6000 kr är helt enkelt ett riktigt bra erbjudande som är mycket svårt att säga nej till. Men det får vara upp till var och en att bedöma. Är du seriös med rodden, vill du mäta dina framsteg och verkligen testa dig själv, ja, då är det Concept2 du ska ha.

5 av 5 stjärnor

Billig roddmaskin

Sök i databasen över roddmaskiner

Letar du efter ett bra erbjudande på en billig roddmaskin? I detta avsnitt har vi samlat erbjudanden på billiga roddmaskiner. Välj ett av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi hämtar in priser och erbjudanden flera gånger i veckan hos flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa bara erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
roddmaskin
1379 kr.
1550 kr.
Tillbehörspaket Roddmaskin 2
2620 kr.
4495 kr.
Titan LIFE Rower R34, Roddmaskin
2755 kr.
2900 kr.
Toorx Rower Compact, Roddmaskin
2800 kr.
3360 kr.
vidaXL Roddmaskin med 4 nivåer luftmotstånd
BH Fitness AQUO, Roddmaskin
3120 kr.
3995 kr.
Titan LIFE Rower Trainer R10, Roddmaskin
3390 kr.
4160 kr.
Hammer Sport Rower Cobra, Roddmaskin
3499 kr.
4999 kr.
Roddmaskin Cardio Fit R20, Tunturi
BH Fitness AQUO DUAL, Roddmaskin
Tunturi Fitness Cardio Fit R30 Rower, Roddmaskin

Andra populära roddmaskiner

Avsnitten ovan har vi skrivit om de roddmaskiner vi personligen har testat, vår ”Hands on-Garanti”. I det här avsnittet tittar vi istället på några andra populära roddmaskiner som vi inte har kunnat testa ännu.

Vi har valt ut modellerna utifrån hur populära de är i sökningar på Google och på andra ställen på webben. Vi har också försökt hitta trovärdiga recensioner och tester av roddmaskinerna.

Abilica Winrower

Billiga roddmaskiner med magnetiskt motstånd
Butik Pris Läs mer
Träningspartner 5.499,00 SEK → Till butik

Abilica Winrower är den billigaste roddmaskinen från Abilica. Här får du en roddmaskin med magnetmotstånd med en fin display och möjlighet att fälla ihop maskinen så att den lätt kan förvaras.

Abilica Winrower är en robust, tyst roddmaskin med magnetmotstånd för hobby-roddaren

Abilica Winrower är en robust roddmaskin med magnetmotstånd.

Abilica Winrower är en roddmaskin med magnetiskt motstånd. Det betyder att du får samma motstånd hela vägen i din rörelse, i motsats till t.ex. luftmotstånd.  Vid lägre motståndsnivåer (i våra tester upp till 7-8) ger den en fin, realistisk roddkänsla. När du går upp i högre motståndsnivåer tycker jag dock inte att den fungerar lika bra. Här blir det väldigt tungt tidigt i draget, vilket inte är så realistiskt.

Winrower har en fin display som visar kadens, tid per 500m, puls och så vidare. Dessutom är det möjligt att synka med ett pulsbälte.

Är Abilica Winrower något för dig?

Vi säger det direkt – om du är i bra form, ung och stark så kommer du förmodligen inte tycka att Winrower är tillräckligt utmanande. Jag tycker inte att den passar så bra till exempelvis en större man eller en topptränad kvinna för den delen. 

Däremot kan jag lätt se den som en roddmaskin för hobby-roddaren som letar efter ett alternativ till träningscykeln. Det är en maskin som är lätt att använda, som inte tar så mycket plats och som definitivt kan ge svett på pannan på ett roligt sätt.

 

Abilica Winrower är till för dem som inte kör loss på maxmotstånd i gymmet, men vill ha en roddmaskin för att hålla igång formen. Vill du ha en mer realistisk och jobbigare träning rekommenderar jag Masterfit som kostar 2000 kr mer.

När man jämför med andra roddmaskiner i den prisklassen känner jag verkligen att man får valuta för pengarna.

3 av 5 stjärnor
Concept2
Modstånd:
Luft
Ergometer:
App:
Vikbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
14995kr
Masterfit TP900
Modstånd:
Luft
Ergometer:
App:
Vikbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
10490kr
Apollo Plus
Modstånd:
Vatten
Ergometer:
App:
Vikbar:
Rating:
5 / 5
Pris:
14990kr
Titan Life
Modstånd:
Vatten
Ergometer:
App:
Vikbar:
Rating:
4 / 5
Pris:
8490kr
Abilica Winrower
Modstånd:
Magnet
Ergometer:
App:
Vikbar:
Rating:
3 / 5
Pris:
6490kr
Roddmaskin
Modstånd
Ergometer
App
Vikbar
Rating
Pris
Concept2
Luft
5 / 5
14995kr
Masterfit TP900
Luft
5 / 5
10490kr
Apollo Plus
Vatten
5 / 5
14990kr
Titan Life
Vatten
4 / 5
8240kr
Abilica Winrower
Magnet
3 / 5
6490kr

Guide till köp

Varför ska du köpa en roddmaskin?

Roligt och utmanande träningspass som aktiverar hela kroppen, ben och skinkor, armar och rygg. Hardcore konditionsträning och fettförbränning. Det är kort sagt vad roddträning är. Det är träningen för dig som tycker att löpbandet och motionscykeln är lite för enformigt och lite för lätt. Det är maskinen för dig som vill köra på när du har tid och får utbyte av den.

Roddmaskinen är en av de bästa maskinerna för korttidsträning eftersom du får allt på en gång: du får upp din puls, du får styrketräning och sedan får du en boost för din ämnesomsättning. Det är supereffektivt.
Läkare Morten Zacho
Källa: Alt.dk
Fördelar med roddmaskinsträning

Vilka muskler tränar roddmaskinen?

Rodd tränar armar, skuldror och överkropp, men också ben och bukmuskulatur.

Roddmaskinen tränar hela kroppen: ben, skinka, magmuskler, rygg och armar och det gör den utmärkt. Faktum är att det är träningsmaskinen som tydligt tränar mest muskler (källa: Aktiv Træning). Och sen är den också en riktigt bra konditionsträning. Om du kör på ordentligt på roddmaskinen så kommer du förmodligen snart se en skillnad i spegeln.

Rodd aktiverar nio muskelgrupper och 85% av kroppsmuskulaturen
Dr. Cameron Nichol
källa: Independent.co.uk

Ett bra sätt att testa om en träningsform är något för dig är att titta på elitidrottarna.

Har de en kropp som du själv vill ha?

Roddare är smala och muskulösa med starka ben. Roddkroppen påminner mycket om simkroppen. De är både välproportionerade, smala och muskulösa utan att vara för stora. En elitroddare är ofta väldigt mejslad för att minska vikten i båten så mycket som möjligt. Den stora mängden konditionsträning i rodd håller fettnivåerna låga. Se bilder på elitroddare, skulle du kunna tänka dig att också se ut så?

Roddträning i Crossfit

Att vara hälsosam och stark är inne just nu för alla. Det finns därför ingen anledning att välja bort rodd eftersom du är rädd för att ”bli för stor”. Däremot finns det massor av bra anledningar till att välja rodd.

Tonade och starka lår och skinkor. Massor av fettförbränning och inte minst en bra attityd. Rodd rätar upp din rygg så att du går och står med rak rygg. Det finns minst lika många kvinnor som män som ror på seriös nivå, så det är en sport för båda könen.

Rodd tränar hela kroppen
Ben och skinkor

Det är dina ben och skinkor som utför det mesta av arbetet i rodd, speciellt i den första delen av roddtaget i “catch”-fasen. Här använder du speciellt de yttre lårmusklerna — quadriceps — för att trycka ifrån. Senare i roddtaget använder du baksidan av låren (hasorna) och skinkorna för att få igenom rörelsen.

Rygg och mage

Roddträning aktiverar den övre delen av ryggen som inget annat. I draget aktiverar du speciellt trapeziusmuskeln och romboidmuskeln, dina ”vingar”, som du använder för att dra handtaget in till kroppen. Dessutom använder du din kärnmuskulatur, mage och ländrygg, för att hålla ryggen rak och stark.

Överkropp — armar

Förutom ryggmusklerna arbetar baksidan av axelmusklerna. Vid slutet av roddrörelsen aktiveras biceps och underarmar när du drar in armarna mot bröstet.

Vilka muskler tränar roddmaskinen inte?
  • Triceps
  • Bröst

Roddmaskinen tränar nästan hela kroppen, men bröstmusklerna och triceps i överarmarna får inte mycket att göra. Det finns ingen tryckande rörelse i ett roddtag så därför aktiveras de inte. Om du vill träna dem också kan du göra även det ganska lätt därhemma med till exempel kettlebells och kroppsviktsövningar. Crosstrainer tränar fler arm- och bröstmuskler men däremot aktiveras inte ryggen lika bra. Du kan läsa mer om skillnaden mellan roddmaskin och crosstrainer i punkten nedan.

Roddmaskin för konditionsträning

Roddmaskinen är en hardcore cirkelträning där hela kroppen används: muskel, lungor och hjärta. Men hur bra är det för att förbättra din kondition? Kan den jämföras med en löpning i skogen eller på löpbandet?

Ja, det kan den, även för dig som springer och vill förbättra din tid i spåret.

I en intervju med DGI.dk berättar den professionella danska häcklöparen Sara Slott Petersen att hon tränar på roddmaskin (och crosstrainer) flera gånger i veckan för att förbättra sin kondition:

Den professionella häcklöparen är på gymmet flera gånger i veckan för att styrketräna och använda crosstrainer och roddmaskin för konditionsträning istället för löpning.

Källe: DGI.dk

Du kommer i kanonform av att ro. Roddare är konsekvent några av de bäst presterande idrottarna i flera konditionstester. Slänger du in en löprunda då och då är det bara ännu bättre.

En fördel med roddmaskinen jämfört med konditionen är att du kan variera din träning på så många sätt. Kombinera träning i intervaller med hög intensitet (HIIT) med längre avstånd i lugnare takt. Kombinationen av HIIIT och långdistans är känt för att ge superform.

Roddmaskin för viktminskning

Det finns goda skäl till att hoppa på roddmaskinen om du vill gå ner i vikt. En genomsnittsperson kan bränna upp till 700 kalorier per timme (eller mer) genom roddträning. Det är i toppen av skalan, tillsammans med löpband och spinning.

Det finns flera andra fördelar med roddmaskinen om du vill gå ner i vikt eller bara hålla vikten.

Intervallträning, det vill säga där du ger allt i korta intervall följt av paus, är supereffektiv för viktminskning. Roddmaskinen är som gjord för intervallträning och det finns gott om träningsprogram för den. Man kan verkligen köra sitt allt på en roddmaskin på ett sätt som man inte kan på löpbandet. Skulle du ge lika mycket på löpningen så skulle du nästan köra sprint istället och det är inte många som har lust att göra det på löpbandet. Just den möjligheten att säkert kunna få upp pulsen och Watt gör roddmaskinen genial som en mycket tidseffektiv träning.

Viktminskning handlar kanske speciellt om nya vanor, ny livsstil. Det måste vara kul att träna och du ska känna att du har lust att träna för annars så blir det till ett tråkigt måste. Roddmaskinen är en mycket allsidig träningsform. Du kan träna massor av olika program: långdistans, sprint och intervallträning. Det finns ett stort community på webben av motionsroddare som du kan testa dig själv mot och snacka teknik med. Och sen finns det ju rodd i vattnet hos roddklubben om du verkligen får blodad tand.

Pulsträning på roddmaskin

Pulsträning är ett populärt och omväxlande sätt att träna på där man tränar i pulsintervaller i förhållande till uthållighet, maxprestation och viktminskning.

Högintensiv intervallträning (HIIT) på roddmaskin är lika effektivt som MMA-träning

källe: Mens Health

De flesta moderna träningsmaskiner, som exempelvis träningscyklar, har pulsmätare i handtagen. Det har inte en roddmaskin eftersom handtaget är anslutet till maskinen genom ett snöre eller kedja.

Det betyder att du ska ha en pulsmätare med bröstbälte, som exempelvis en från Polar. Dessutom ska du ha en roddmaskin som kan anslutas till pulsmätare. Det kan Concept2 bland annat, men även andra roddmaskiner. I översikten över roddmaskiner ovan kan du se vilka roddmaskiner vi har testat som har den här funktionen.

Luftmotstånd, vattenmotstånd, magnetmotstånd

Vad är skillnaden?

Luftmotstånd

romaskine med luftmodstand
  • Mest realistisk
  • Kan vara högljudd

Roddmaskiner med luftmotstånd, precis som Concept2, har varit standard för seriösa maskiner sedan de dök upp för 40 år sedan. Denna typ av motstånd använder en fläkt som svänghjul. Det samlar momentum och fortsätter av sig själv. Det betyder att du får mindre motstånd ju mer du tar i, precis som ute på vattnet. Den realistiska upplevelsen är anledningen till att alla elitroddare och amatörroddare tränar på Concept2 om vintern.

Vattenmotstånd

  • Realistiskt
  • Roligt

Roddmaskiner med vattenmotstånd har blivit den stora succén de senaste åren. Populariteten fick sig nog en ordentlig knuff uppåt när Kevin Spacey använde en i succéserien ”House of Cards”. Det råder ingen tvekan om att vattenmotstånd är bra och ger en helt annan terapeutisk upplevelse av att ro än andra typer av motstånd.

Magnetmotstånd

  • Tyst
  • Mindre realistisk

I den billigare änden hittar vi roddmaskiner med magnetiskt motstånd. Här styrs motståndet helt digitalt, så du ställer in det på en display. Magnetmotstånd beter sig annorlunda än luft- och vattenmotstånd eftersom här har du motstånd under hela rörelsen och lika hårt oavsett hur mycket hastighet du drar med. Det ger en mindre realistisk upplevelse, men inte mindre hård. Roddmaskiner med magnetiskt motstånd är billigare och ger mindre ljud än andra typer.

Läs denna recension på andra språk

Fitfact.se