De 3 hetaste fitnesstrenderna i Sverige 2021

Closeup on beige laptop and woman in background doing abdominal crunches on fitness mat while watching fitness tutorial on internet in the modern house.

Träning och fitness har definitivt etablerat sig i Sverige. Numera är det inte bara något för entusiaster, utan något som i många fall är en naturlig del av vardagen. Vi har tittat närmare på tre av de hetaste träningstrenderna 2021.

Anledningarna att träna och hålla pulsen uppe är många. Allt ifrån allmänhälsa, bättre fysisk kapacitet och potentiellt längre liv till ett rikare socialt umgänge är bara några av de saker som många förknippar med träning.

Men träningstrenderna är ombytliga. För dig som vill hänga med har vi samlat några av trenderna som är på uppsving. Ta en titt och se om det är något som lockar, eller om det finns något som du kanske redan har hakat på.

1. Virtuell träning och app-baserad personlig tränare

Att smartphones, smart elektronik och wearables är en given del av såväl samtid som framtid behöver nog inte poängteras. Men alla kanske inte har lagt märke till att de även revolutionerat tärningsvärlden.

Numera kan du ta full kontroll över din träning och inspireras av träningsappar. Många av dem möjliggör även direktkontakt med en livs levande personlig tränare, om du vill ta saker till nästa nivå.

Ofta finns det väldigt många praktiska och ekonomiska fördelar med att träna utifrån appar. Inte bara får man tillgång till en enorm kunskapsbank, utan man får även möjligheten att ta saker i sin egen takt. Perfekt för dig som vill minimera stress och prestationsångest.

2. Blandad träning – Varierad miljö och träningsform

Specialisering har längre varit tidens melodi. Men crossfit och liknande träningstrender har i princip sparkat upp dörrarna för träning bortom traditionella gränser. Att växla mellan inom- och utomhusträning och kombinera tunga lyft med konditionsträning är bara några av möjligheterna med blandad träning.

På grund av rådande omständigheter har utomhusträning fått en särskild uppsving. Men hur länge det kommer att hålla som trend får förbli osagt. Men fördelarna med att blanda har hur som helst visad sig vara många.

Att testa blandad träning är inte bara ett sätt att utmana sig själv, utan ett givet sätt att ta del av kunskaper från andra träningsnischer som man inte nödvändigtvis är helt bekant med.

3. Högintensiv intervallträning eller HIIT

Intensiv intervallträning är knappast något nytt. Det har länge varit känt att det på ett unikt sätt främjar såväl muskeltillväxt som kondition. Men trots detta har det tagit lång tid för denna träningsform att få fäste.

I takt med att allt fler upptäcker fördelarna med korta perioder av högintensiv träning så sprider sig ryktet. Kanske är det en avspegling av såväl tidsbrist som viljan att optimera. Fast hur man än vrider och vänder på det så skapar denna sorts träning oanade möjligheter.

En stor fördel är att du själv avgör vad du vill träna högintensivt. Du kan med fördel ta de träningsformer du är van med, och helt enkelt skruva upp dem till nästa nivå. Kom bara ihåg att det inte nödvändigtvis finns någon vinning i att träna mer intensivt. Det viktigaste är att ligga på en nivå som är långsiktigt hållbar för en själv.

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general