Träningsbänk test

Träningsbänken är oumbärlig i ditt hemmagym. Även om det är mycket fokus just nu på funktionell träning, så är det svårt att komma ifrån att träningsbänken är det mest mångsidiga, effektiva verktyget för styrketräning.

I den här guiden tittar vi på träningsbänkar. Vi har gått igenom återförsäljare för att hitta de bästa och billigaste träningsbänkarna, oavsett budget. 

Vi har hittat flata bänkar och justerbara bänkar. Om du är osäker på vilken du ska välja, läs avsnittet nedan. Du kan också använda innehållsförteckningen nedan för att hoppa i guiden.

Indholdsfortegnelse

Flat bänk eller Justerbar bänk

Det största beslutet du måste ta när du ska välja en träningsbänk är om det ska vara en flat bänk eller om du ska ha en justerbar bänk. Du kan göra många övningar på båda typerna, men det finns vissa skillnader.

Flat bänk
Abilica Premium flad træningsbænk

En flat bänk är tillräckligt mångsidig för många övningar, inte bara för kungen av alla övningar bänkpress, utan också för till exempel dumbbell rows och olika triceps- och axelövningar.

Bänkpress på en flat bänk är den bästa egoträningen och styrketräningen över alla andra.

Dumbbell rows över en flat bänk är en superbra övning för att träna vingar, armar och axlar.

Tricep extensions ger stora överarmar. Kom ihåg att triceps utgör ⅔ av dina överarmar! Om du vill ha stora “guns” måste du träna dina triceps.

Bästa flata träningsbänken

Titan flat bänk

Titan flad træningsbænk
Butik Pris Läs mer
Apuls24.se 1.619,00 SEK → Till butik

Denna flata bänk är kanske det bästa köpet för bäst pris i testet. För mindre än 1000kr får du en flat bänk som har en högsta tillåtna vikt på 300 kg. Det borde räcka för bänkpress för de flesta.

Abilica flat bänk

Abilica Flad træningsbænk
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 1.300,00 SEK → Till butik

Abilica är ett av Danmarks mest sålda fitnessmärken. Här får du en no-nonsense flat träningsbänk med en max totalvikt på 160kg. En vikt för dig som vill träna med hantlar, men är inte lämplig för tung bänkpress. För det kan vi istället rekommendera Abilica Premium här nedan.

Abilica Premium flat bänk

Abilica Premium flad træningsbænk
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 3.000,00 SEK → Till butik

Abilica Premium är en oförstörbar träningsbänk som tål en maxvikt på hela 750 kg, så du måste nog vara världens starkaste tyngdlyftare för att komma till korta här (vad är egentligen världsrekordet i bänkpress?).

GetBig flat bänk

Butik Pris Läs mer
Get Big 588,00 SEK → Till butik

En av de billigaste träningsbänkarna i testet är denna flatbänk från GetBig. Trots det låga priset kan bänken klara upp till 200kg i totalvikt, och kan därför användas till både mindre tunga övningar som flies, men även för bänkpress.

Justerbara träningsbänkar

Du kan göra mycket på en flat bänk, men om du tittar på de största killarna i gymmet, så tränar de ofta på en lutande bänk, det vill säga en justerbar bänk. Det finns en bra anledning till det.

Med en justerbar bänk kan du nämligen göra övningar som lutande bänkpress och axelpressövningar med stöd i ryggen. Dessutom kan du göra ett antal andra övningar som involverar bröstet och axlarna, till exempel dumbbell flies.

Lutande bänkpress är kanske den absolut bästa övningen för stora bröstmuskler. Det finns naturligtvis delade meningar, många föredrar den flata bänken också, men inkludera då båda i ditt träningsprogram!

Axelpress ger stora “traps”, breda axlar och nacke. Det är dock en övning som är svår att utföra med hantlar och därför är den guld värd med stöd i ryggen.

Sist men inte minst, med en justerbar bänk kan du också träna “decline” bänkpress, det vill säga där du ligger sluttande ner mot marken. Det är en övning som kan träna de nedre bröstmusklerna särskilt bra. “Decline” bänken kan också användas för magövningar.

Bästa justerbara träningsbänken

Titan justerbar träningsbänk

Titan justerbar træningsbænk

Billig justerbar träningsbänk från Titan. Denna träningsbänk kan ställas in i 4 vinklar från vågrätt till lodrätt och har en maximal tillåten vikt på 150 kg. Med denna träningsbänk kan du träna bänkpress, flies, rows och overhead press.

Masterfit Weight justerbar träningsbänk

Butik Pris Läs mer
Träningspartner 1.999,00 SEK → Till butik

Masterfit är ett av Abilicas egna märken. Masterfit Weight justerbar träningsbänk har en maximal tillåten vikt på så mycket som 250 kg. Således kan bänken hantera även stora pojkar med tunga vikter. Bänkpress och tunga rows, den här bänken klarar allt. Om du behöver en ännu mer robust bänk kan du istället välja Masterfit Power Bench, med en maximal tillåten vikt på så mycket som 400 kg. 

Bästa ihopfällbara träningsbänken

Inspire ihopfällbar bänk

Butik Pris Läs mer
Abilica 1.795,00 SEK → Till butik

Ihopfällbar träningsbänk med 5 positioner, inklusive decline position. Denna justerbara träningsbänk kan enkelt fällas ihop och gömmas undan. Perfekt för garaget eller hemmagymmet. Med en maximal tillåten vikt på 225 kg är den robust nog att hantera det mesta.

Bästa träningsbänken med stativ

Abilica 3150 multibänk

Butik Pris Läs mer
Abilica 2.699,00 SEK → Till butik
Sporttema 2.999,00 SEK → Till butik
Träningsmaskiner 4.000,00 SEK → Till butik

Multibänk för bänkpress, lutning, flat och nedgång, samt magövningar. Denna träningsbänk från Abilica är mångsidig och praktisk för dig som vill fokusera på pressövningar.

Spirit Olympic Flat Bench

Om du behöver ett seriöst träningsställ för hemmagymmet är Spirit Olympic Flat Bench ett bra val. Här får du en oförstörbar träningsbänk för bänkpress i snygg design och av kvalitetsmaterial.

GetBig ihopfällbar träningsbänk med stativ

GetBig træningsbænk med stativ
Butik Pris Läs mer
Get Big 938,00 SEK → Till butik

Denna kompletta träningsbänk har ett stativ för bänkpress, men kan också användas för dips och magövningar. Trots stativet kan träningsbänken fällas ihop så att den inte tar så mycket plats.

Köpguide

En träningsbänk ska vara rätt höjd, inte för hög och inte för låg.
 
De flesta träningsbänkar är 40-60 cm.
 
Dessutom finns träningsbänkar i olika bredder. 25 cm i bredd är ganska vanligt.
 
Du behöver normalt inte en bredare bänk. Du ska nämligen kunna vila dina ben på den, för stabilitet ochför att ändra position. Du gör du enklast om bänken inte är för bred. Men det finns bredare träningsbänkar på 30 cm eller, mer om du är en större person.
 
En träningsbänk måste vara robust! Den ska kunna hålla för många kilo utöver din egen kroppsvikt. Du kan snabbt komma upp i 200 kg eller mer i totalvikt, när du kör bänkpress.
 
Så titta efter en träningsbänk med en hög maxvikt.
 
Många bänkar har en trebent design, vilket gör det lättare att få fotfäste när du bänkar.
 
Kudden på bänken ska vara fast och tjock, men inte för bekväm. Det är ju en träningsbänk och inte en madrass. Fast det är skönt att sitta bra mellan seten!

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se