Löpband Bäst i Test

Med ett löpband hemma kan du löpträna året runt. Du behöver inte gå ut in i regn och rusk under de jobbiga månaderna eller komma i konflikt med tiden för barn och familj. Istället kan du träna precis när det passar dig, före jobbet, sent på kvällen eller när det bara passar.

Mycket har hänt i utvecklingen av löpband för privatpersoner. Det finns massor av modeller att välja mellan och lika många prisklasser, men vilken ska du välja? I den här artikeln har vi kikat förbi Abilicas butik och testat ett antal av deras mest populära löpband. Läs allt om det här och se vilket löpband vi rekommenderar för dina behov. Du hittar testvinnarna här nedan.

Vi har också samlat in flera populära löpband från andra återförsäljare. Här har du också möjlighet att söka i vår databas för att hitta ett bra erbjudande. Vi uppdaterar priser och utbud automatiskt varje dag.

Läs hela artikeln eller använd innehållsförteckningen nedan för att hoppa i artikeln.

Nordic Track Commercial 2950
Bäst för smågym och träningscenter
Sole F63 2020
TESTVINNARE: Bäst för hemmagym
Masterfit TP150
Bäst av de billiga

Topp 3 populära löpband

Sole F63

Butik Pris Läs mer
Träningspartner 18.990,00 SEK → Till butik

Vår testvinnare är Sole F63 som både är testvinnare i Pricerunners löpbandstest och rekommenderas av den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports som liknar våra organisationer Sveriges Konsumenter eller Hallå Konsument.

Sole F63 är ett hopfällbart löpband med 3hk-motor, en maxhastighet på 20 km/tim. och en maxökning på 15%.

Sole F63 er et foldbart løbebånd med 3hk motor, maks hastighed på 20 km/t og en maks stigning på 15%.

The Sole F63 is a Recommended budget folding model that scored Excellent overall.
Löpband från populärt kanadensiskt företag

Sole är ett kanadensiskt företag som har tillverkat träningsmaskiner till privatpersoner, hotell och träningskedjor i flera årtionden. Om du bor på ett Hilton hotell hittar du till exempel Sole-produkter.

Här snackar vi om lyxprodukter för privatpersoner och företag i kvalitet som kan mätas med gymmen.

Sole F63-modellen är en produkt i den övre änden av löpband för privatpersoner och smågym vilket placerar den prismässigt i mellanklassen.

Byggkvalitet och funktioner i topp

Det första du kommer märka när du tittar på Sole F63 är hur professionellt utseendet är på löpbandet. Det är robust, snyggt och full av funktioner. Det finns en surfplatta- och iPhone-hållare som kan anslutas via Bluetooth och det finns plats för vattenflaskan och allt annat man behöver.

De billigare löpbanden känns sällan som de man är van vid från gymmet, men det gör Sole F63 som tål många smällar och slitage. Löpbandet har till exempel en maxvikt på 148 kg, så för de flesta kommer löpbandet att kännas väldigt stabilt även under snabb löpning och sprint.

Bra för knän och leder

Sole F63 har det patenterade dämpningssystemet Sole Flex som minskar belastningen på dina leder och knän med upp till 40%.

Den ”studsande” ytan absorberar dina stötar när du springer, något som är extra viktigt för dig som löper i intervaller med hög hastighet.

En sideffekt av dämpningssystemet är dessutom att löpbandet är tystare.

Masterfit TP150

Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 5.490,00 SEK → Till butik

Det norska företaget Abilica tillverkar några av världens bästa träningsmaskiner för hemmabruk, något vi här på Fitfact har bekräftat i våra egna tester flera gånger.

Masterfit är Abilicas egenproducerade serie av träningsmaskiner i toppklass. Här får du toppkvalitet till ett lägre pris än de välkända varumärkena.

Masterfit TP150, som är det näst billigaste löpbandet hos Abilica, är alltså inget undantag. Det är ett löpband i känd Abilica-kvalitet, med massor av funktioner och prestanda och så naturligtvis den goda service som Abilica står för (4,5 stjärnor av 5 på Trustpilot).

Löpbandet har en motoreffekt på 2,25 HK, vilket ger en maxhastighet på 18 km/tim. Det finns möjlighet till 15 olika stigningsnivåer.

Masterfit 150 är ett kompakt hopfällbart löpband som uppfälld tar en yta på 110 x 87 x 160 cm.

Det finns pulsmätare i handtagen och den enkla displayen visar den viktigaste informationen. Från displayen kan du också välja mellan 15 förinställda träningsprogram.

NordicTrack Commercial 2950

Butik Pris Läs mer
Träningspartner 30.990,00 SEK → Till butik

Bäst för dig som vill ha det bästa på marknaden eller till er som ska inreda ett litet gym. Ett suveränt löpband med enorm skärm och medföljande iFit-prenumeration som ger dig tillgång till guidade löprundor över hela världen.

NordicTrack är ett amerikanskt företag, ursprungligen från Minnesota, som tillverkar träningsmaskiner i absolut världsklass.

NordicTrack Commercial har en kraftfull motor på 4,25HK och en maxhastighet på 22 km/tim. Båda är de högsta bland de utvalda löpbanden i testet. Löpbandet kan ställa in lutning från -3% till 15%. Även det är unikt i testet.

Det är just löpband som NordicTrack är bra på och det visar sig också med denna modell som har vunnit flera utmärkelser och rekommendationer från bland annat Runners World och den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports.

NordicTrack är också det fitnessmärke som de flesta användare var nöjda med i en undersökning av den engelska konsumentorganisationen Which.co.uk.

Premium brand Nordic Track came out top in our brand survey

 

Which har undersökt vad kunderna har att säga om 15 av de bästsäljande fitnessmärkena i England och här är NordicTrack alltså en suverän topp-presterare.

Stor skärm och massor av variation

Det första du lägger märke till vid NordicTrack är den stora 22-tumsskärmen som är utgångspunkten för den medföljande prenumerationen på tjänsten iFit som det möjligt att springa rutter runt om i världen med kända löpare som guider. Ta en löprunda i Patagonien eller en strandrunda i Thailand eller kanske en utmanande runda i de isländska bergen. Alla löpningar och promenader är med riktiga guider, ofta världsberömda löpare.

Billiga löpband

Hitta erbjudanden på löpband i databasen

Letar du efter ett bra erbjudande på ett billigt löpband? I det här avsnittet har vi samlat rabatter och erbjudanden på billiga löpband. Välj ett av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi hämtar in priser och erbjudanden flera gånger i veckan hos flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa bara erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
löpband
2995 kr.
Sprynkl promenadband (Utan motor)
Tunturi Fitness REHA-Rails (T80, T85, T90), Tillbehör Löpband
4499 kr.
Löpband CS 300
4625 kr.
5550 kr.
vidaXL Mini löpband hopfällbart 93 x 36 cm svart
5999 kr.
Löpband TM650S
6245 kr.
7995 kr.
Titan LIFE Titan Life Treadmill Office 2, Gåband
Gymstick Treadmill GT1.0, Löpband
6499 kr.
9999 kr.
Löpband Cardio Fit T10, Tunturi
6499 kr.
Lavister Löpband
Tunturi Fitness Cardio Fit T40 Treadmill, Löpband
6999 kr.
Löpband TM750S Färdigmonterat
7499 kr.
11999 kr.
Löpband Cardio Fit T30, Tunturi
7575 kr.
7975 kr.
Toorx Street Compact, Gåband
7740 kr.
8335 kr.
Hammer Sport Race Runner 2000M, Löpband
7949 kr.
Löpband Lavister, inSPORTline

Köpguide

Redo för löprundan? I det här avsnittet får du tips om hur du väljer ett löpband som passar dina behov och din plånbok.

Därför ska du köpa ett löpband

Derfor skal du købe et løbebånd

Löpträning på löpband är superbra träning, oavsett om du tränar inför ett maraton, ett triathlon eller bara vill bli av med några extra kilo. Löpning är den träningsform som klart ger den bästa konditionsträningen och bränner många kalorier. Med ett löpband hemma kan du alltid springa en runda, även när vädret är dåligt eller du ska vara nära dina barn och familj.

Varför löpband och inte en annan träningsmaskin?

Det finns ju andra alternativ för träning därhemma: roddmaskin, träningscykel, crosstrainer – så varför välja löpbandet?

Låt oss anta att du inte behöver träna upp dig för ett längre lopp, för ska du det så är det ju lysande att ha ett löpband hemma. Låt oss hellre säga att du bara vill kunna träna hemma och komma i form. Varför är löpbandet då bättre än exempelvis en roddmaskin?

Löpträning är supereffektivt

Löpning är en supereffektiv träning oavsett om du vill gå ner i vikt eller komma i bättre form. Det finns faktiskt knappast någon typ av träning som är mer effektiv. Morten Zacho, en läkare på danska Rigshospitalet, säger så här:

”...Man kan inte använda löpbandet utan att få ut något av det...”
Morten Zacho
Läkare och träningsexpert

Skonsam träning på löpband

Det enda som hindrar löpning från att ge maximalt utbyte är att det är en förhållandevis hård träningstyp som sliter på leder och knän. Det kan vara en utmaning för de otränade, men om du redan löper så är löpbandet lysande för konditionsträning och viktminskning. Det är här löpbandet verkligen kommer till sin rätt. Löpbandet har nämligen fjädring så du inte får samma hårda stötar som man får av att springa på asfalt och sten.

Lite om det tekniska

I tvivl om hvad forskellen er på de forskellige løbebånd? I dette afsnit gennemgår vi de vigtigste ting du skal holde øje med.

  • Motor
  • Størrelse
  • Løbeflade
  • Display
Motor

Osäker på skillnaden mellan de olika löpbanden? I det här avsnittet går vi igenom de viktigaste sakerna du behöver hålla koll på.

  • Motor
  • Storlek
  • Löpyta
  • Display
  • Motor

Motorn i ditt löpband är viktig för topphastigheten, men även för gång i lägre hastigheter. Det krävs nämligen kraft i motorn både på max och min. Det är kanske uppenbart att det ska till en kraftfull motor för hög toppfart men det gäller också vid lägre hastigheter där bältet ska dra mer vikt.

Gå efter ett löpband med en topphastighet på minst 16 km/tim. eller hela vägen upp till 20 km/tim. om du ska springa sprint och i intervall.

Tips: Gå efter en motor på 2-3 HK

Om motorn är för svag så kommer du uppleva att löpbandet hackar när den går långsammare. Det finns nog inget värre för upplevelsen än just det. Ska du ha en bra upplevelse så är det alltså viktigt att löpbandet inte hackar.

En kraftfull motor är särskilt viktig ju mer du väger eftersom extra kilo kräver mer motorkraft.

När du väljer motor så ska du titta på antalet hästkrafter. Här är tumregeln att:

Ett löpband med 2 hk ska inte användas mer än 2 timmar om dagen. Ett löpband med 3 hk ska inte användas mer än 3 timmar om dagen.

Höjd och längd

Har du plats för ett löpband? Ett löpband tar upp en del plats inte bara på längden och bredden men även i höjden. Därför rekommenderar man att ha minst 220 cm till taket eftersom löpbandet lyfter dig 10-30 cm från golvet. Så ska du ha ett löpband i en källare, där det ju typiskt är lågt i tak, så är det dags att ta fram måttbandet.

Löpyta

Löpytan är det område som själva löpbandet rullar över. Storleken på löpytan är viktig för din löpupplevelse. Bredden här är mindre viktig medan längden är väldigt viktig. En längre löpyta gör att du kan springa snabbare. Har du långa ben är det ännu viktigare.

Tips: Gå efter en löpyta på 150 cm eller mer

Eftersom löpning generellt är en belastning för leder och knän är det viktigt att det finns en ordentlig stötdämpning på ditt löpband. Vissa löpband är tuffare i fjädringen än andra och vad du föredrar är en smaksak. Det viktigaste är att det rent faktiskt är dämpande.

Display och kontroll
Display på løbebånd

Displayen är den plats där du både styr löpbandet och avläser hastighet, puls och träningsnivå. Löpbandets display är lite viktigare än andra träningsmaskiners eftersom du måste kunna styra den under tiden du löper. Därför ska knapparna vara stora och lätta att trycka på och du ska kunna trycka på en nödbroms om du inte har kontroll.

Tips: Gå efter en skärm med stora knappar

På vissa modeller kompletteras knapparna med handtag som du kan vrida upp eller ner i tempo och stigning. Det gör det mycket lättare att styra när du löper i hög hastighet. Extra viktigt om du vill träna i intervaller.

Det finns ett otal appar för träning men en av de mer intressanta är Abilicas app iConsole som gör det möjligt att springa rutter på Google Maps. Här väljer du en rutt och kan sedan springa den på Google Streetview. Löper du en rutt med backar i verkligheten kommer maskinen också att höja lutningen när du springer uppför backen.

De flesta löpband har möjlighet att visa puls på olika sätt. Det finns vanligtvis pulsmätare i handtag och display men eftersom det inte riktigt funkar när man springer snabbt så är det bättre att använda ett pulsbälte. Här ska du vara uppmärksam på om löpbandet kan användas med den typ av teknik som pulsbältet har. De billigare modellerna har till exempel sällan Bluetooth.

Lite om säkerhet

Eftersom du kan springa i högt tempo på ett löpband är säkerhet och stabilitet superviktigt. Det finns inget värre än att känna hur hela maskinen skakar och vara rädd för att allt går sönder. När du köper ett löpband kan du tyvärr inte få några garantier för din säkerhet men köper du från en pålitlig återförsäljare (inte i ett lågkostnadsvaruhus) har du en bättre grund att stå på. Dessutom kan du titta på den maximala tillåtna användarvikten, även om det heller inte alltid går att räkna med. De löpband som vi rekommenderar längst upp på sidan är några som vi personligen testat och känner oss trygga med att rekommendera.

Träning på löpband

Vilka muskler tränar ett löpband?

Löpbandet tränar speciellt benens muskler och inte så mycket annat. Det är inte löpbandet du ska välja för att få styrketräning eller mångsidig träning. Det är en träningsmaskin för konditoristräning och viktminskning. Är du intresserad av en mer mångsidig träning som också har inslag av styrketräning så kan vi istället rekommendera roddmaskinen eller crosstrainern.

Löpband för viktminskning

Löpbandet är bäst för viktminskning! Det är i alla fall konklusionen från Aktiv Træning som i en artikel ger följande tabell med kaloriförbränning på träningsmaskiner:

De fem bästa träningsmaskinerna

Förbrända kalorier per timme

1. Löpband 700 kcal

2. Stegmaskiner 625 kcal

3. Roddmaskiner 600 kcal

4. Crosstrainer 600 kcal

5. Cykel 500 kcal

Men är det så enkelt? Inte riktigt. När man beräknar hur många kalorier som bränns så är det med utgångspunkt i kalorier som bränns per timme. Det förutsätter då att man alltså ens kan vara aktiv i 1 timme.

Tid x intensitet

Hur lång tid och vid vilken intensitet kan du hålla igång? Här är det sällan löpbandet som är vinnaren, i alla fall inte för den otränade användaren. Om du är i bra form och en flitig löpare kan du lätt springa länge och ofta med hög intensitet. De flesta otränade och mindre tränade kommer däremot inte kunna det. Här är träningscykeln mycket bättre för att kunna hålla sig igång i 1 timme eller mer i sträck.

Det ändrar självklart inte på att löpning är bäst för viktminskning, det kräver bara att man rent faktiskt kan springa tillräckligt länge för att det ska ge en effekt.

Træningsprogram til løbebånd

På vej.

Løbebånd eller gåbånd

Er du i tvivl om du skal købe et løbebånd eller et gåbånd? Man kan jo også gå på et løbebånd tænker du måske. Det er også rigtigt nok. Forskellen på et gåbånd og et løbebånd er at et gåbånd kan gå ned på langt lavere hastighed for eksempel 0,5 km i timen. Et gåbånd er nemlig beregnet til genoptræning og træning ved meget lav intensitet.

Det er faktisk hårdere for en motor at køre ved lav hastighed, da der så er mere vægt på båndent. Derfor er et gåbånd heller ikke nødvendigvis billigere end et løbebånd.

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se