Motionscykel med TV skärm – Abilica, VirtuPro, Kettler m.fl.

En motionscykel med skärm gör träningen roligare och mer utmanande. I denna artikel har vi tittat på vilka möjligheter som finns, från appar till din iPad till professionella cykeldatorer.

Motionscykel med app till surfplatta

Gör om din motionscykel till en cykeldator med skärm. Allt du behöver är en tablet eller surfplatta, t.ex. en iPad, och en app. Flera motionscyklar kan idag anslutas till en app och iPad och därmed kan du göra om din tablet till en fullt funktionsduglig skärm med cykeldator.

Abilica iConsole+

Abilica är en av de mest populära återförsäljarna av fitness produkter i Sverige, kända för hög kvalitet och användarvänliga produkter. Abilica har utvecklat sin egen app iConsole+, som gör det möjligt att köra rutter via Google Maps och andra spännande program.

iConsole+ fungerar tillsammans med alla Abilica produkter som har “Stream” i namnet. Till exempel med:

  • Abilica Stream UB VIII
  • Abilica Stream Voyager
  • Abilica Stream Tour

iConsole+ är en gratis app för träning och simulation till motionscyklar. Appen ansluts till maskinen med Bluetooth och kan användas för att styra motionscykelns motstånd, välja träningsprogram och se statistik över träningspass m.m.

Det som gör det riktigt intressant är att du med iConsole+ kan köra rutter på Google Maps med samma höjdprofil som i verkligheten. Du kan alltså välja att köra en hel Tour de France etapp om du vill! Så länge rutten finns på Google Maps, och det gör ju de flesta numera, så kan du köra en exakt kopia av rutten med alla stigningar på din Abilica motionscykel. Du kör rutten på Google Street View, som uppdateras allt eftersom du rör dig framåt.

Abilica Stream UB VIII

Testvinnare - Mest prisvärd
Abilica Stream UB VIII anmeldelse
Butik Pris Läs mer
Träningspartner 6.490,00 SEK → Till butik

Abilica Stream är vårt val som “bäst i test” när det gäller mest värde för pengarna i hela vårt test av motionscyklar. För ynka 4 000 kr får du en fantastisk motionscykel med jämnt motstånd i stabil och robust byggkvalitet och självklart med iConsole+ appen, som gör om din tablet till en cykeldator till din motionscykel.

Abilica Stream UB VIII ger mest motionscykel för pengarna

Motionscykeln har magnetiskt motstånd som ställs in på displayen och har 30 motståndsnivåer. Vi testade de tunga nivåerna och kan bekräfta att de även är en utmaning för dig som redan är i bra form.

Svänghjulet är 9 kg, alltså 3 kg mer än den billigare Winmag modellen. Stream har också ett helt ljudlöst och glidande tramptag. Det känns väldigt bra och naturligt, oavsett om du trampar lugnt och stilla eller om du ger allt du har.

Du får också den otroligt roliga iConsole appen, som du kan använda för att cykla rutter på Google Maps med streetview (kanske en tur längs Strandvägen kunde vara något?). Mer om det senare, först ska vi titta på allt det tekniska.

Abilica Stream Voyager

Testvinnare - Bäst till hemmabruk
Abilica Stream Voyager
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 8.870,00 SEK → Till butik

Vår Testvinnare av Abilicas motionscyklar är Abilica Stream Voyager, som alltså delar namn och serie med Abilica Stream UB VII (recenserad längre upp på sidan). Här handlar det om en motionscykel som nästintill är en “professionell” motionscykel, men för ett par tusen kronor mindre.

Abilica Stream Voyager har i stort sett samma display som UB VIII modellen. Det vill säga att du även här får tillgång till träningsappen iConsole. Den gör att du kan prova en mängd träningsprogram och ansluta pulsmätare m.m. Du får också möjlighet att köra rutter med Streetview via Google Maps. En fantastisk träningsfunktion som är mycket roligare och bättre än en vanlig display.

Abilica Stream Tour

Sittcykel med upp till 200 kg max. användarvikt
Butik Pris Läs mer
Sportgymbutiken 0,00 SEK → Till butik

Abilica Stream Tour är en sittcykel i toppkvalitet. Cykeln har en max. användarvikt på ända upp till 200 kg och är lämplig för alla, även äldre och personer som har svårt att använda en vanlig motionscykel. Passar utmärkt i gym och liknande, där flera ska använda motionscykeln i flera timmar om dagen.

Abilica Stream Tour kan anslutas till iConsole+ appen till smartphone och tablet, så man kan cykla turer på Google Maps streetview. Ta turen upp längs Alpe D’Huez eller genom Londons gator, du bestämmer!

Kettler World Tours

Kettler World Tours är en simulator app till motionscyklar från det populära märket Kettler, som bland annat förhandlas av Apuls.

Appen fungerar på många sätt som iConsole+, med den skillnaden att man har möjlighet att köra tävlingar med eller mot andra cyklister.

Kettler World Tours använder Bing Maps eller Magic Maps, i motsättning till iConsole+ som använder sig av Google Maps.

Det arrangeras turer via appen, där man kan anmäla sig. Deltagarnas interna placering visas på kartan och appen är därför perfekt till grupper. Efter loppet sparas gruppens placering på resultatlistan.

Kettler World Tours är en betald mjukvara för cirka 2 000 kr, som bland annat kan köpas hos Fitnessgruppen.

Motionscykel med simulator

En motionscykel med simulator är perfekt för dig som vill ha en realistisk och rolig träning hemma. Du har kanske sett cykelsimulatorer användas i TV-studiernas sändningar från Tour de France där de ska kämpa sig upp för Alp d’Huez. Det du kanske inte vet, är att det var dansken Niels Kristian Andersen, som har utvecklat den och att den faktiskt finns för hemmabruk.

VirtuPro

Det är fel att kalla VirtuPro för en motions- eller spinningcykel. Den är nämligen så mycket mer. Cykeln påminner mycket om en spinningcykel till utseendet, men där slutar likheterna.

En VirtuPro är en cykelsimulator som mäter dina tramptag och Watt produktion till minsta marginal och låter dig tävla mot andra cyklister på den inbyggda skärmen.

Du kan därför cykla och tävla på autentiska rutter från Danmark, Frankrike, Tyskland och Spanien och testa dagsformen på berömda rutter som Alpe D’Huez och Mont Ventoux.

Mjukvaran reglerar automatiskt motståndet efter var på rutten du befinner dig. Om det är en stigning i rutten, ökas motståndet, medan det nedför blir lättare. Allt sköts helt automatiskt. Eftersom VirtuPro är en riktig cykelsimulator kan du också växla och ändra dina tramptag uppför stigningarna. Närmare att cykla Tour de France hemifrån vardagsrummet kommer man inte.

VirtuPro finns i flera versioner, till privata och gym, från priser omkring 20 000 kr.

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se