Crosstrainer Bäst i Test

Få en snygg kropp medans du går ner i vikt! Crosstrainern är svenskarnas favorit i gymmet — och det finns en bra anledning till det. 

Med en crosstrainer därhemma tränar du enkelt och effektivt ben, skinkor och överkropp. I den här artikeln har vi hittat de bästa och billigaste crosstrainers för hemmabruk. 

Läs hela guiden eller hoppa runt med hjälp av innehållsförteckningen nedan.

ANNONS

Topp 3 Crosstrainers för hemmabruk

Sole E35
Bäst för hemmabruk
19900 kr.
Abilica Journey
Mest prisvärd
10990 kr.
Masterfit TP500
Bäst av de billiga
7490 kr.

Recensioner av crosstrainers

Här kan du läsa en grundlig genomgång och recension av de 3 crosstrainers vi har valt ut som 3 bäst i test.

Du kan läsa flera recensioner av roddmaskiner under avsnittet ”Andra populära roddmaskiner”.

Sole E35

Testvinnare - bäst för hemmabruk
återförsäljare
PRIS
  • Testvinnare — Fitfact.dk (2019)
  • Testvinnare — Pricerunner.dk (2016)

Sole E35 utstrålar kvalitet och eventuella tvivel man kan ha haft försvinner så snart man kliver upp på maskinen.

Sole E35 är i en klass för sig själv i vårt test

Det finns produkter som man bara vet är utmärkta första gången man provar dem. Concept2s roddmaskiner till exempel, eller kanske en Macbook (nej, vi är inte sponsrade av Apple).

Sole E35 är en sådan träningsmaskin. Crosstrainern är helt enkelt utmärkt på alla tänkbara sätt.

Faktum är att Sole E35 var bättre än den nästan dubbelt så dyra Spirit Fitness-maskinen vi testade, som annars är avsedd för kommersiellt bruk.

Steget är helt perfekt, oavsett om du ger den allt du har eller bara lunkar fram. Sole E35 är alltid som helt fastspikad och rör sig inte en millimeter.

Suverän ergonomi och valmöjligheter

Något som verkligen överraskar med Sole E35 är hur bra den är, oavsett hur du använder den. Crosstrainern har handtag med möjlighet till smalt och brett grepp, förlängning och bakåtrörelse, samt lutning om du vill ha det. Maskinen känns bara… helt perfekt? Det är stora ord, men det är svårt att hitta några fel hos Sole. Rekommenderas varmt till alla som vill ha det bästa.

Abilica Stream Journey

Mest prisvärd
återförsäljare
PRIS

Det norska företaget Abilica har i mer än 20 år tillverkat träningsutrustning i hög kvalitet till privatpersoner. Abilicas produkter är alltid ett bra alternativ när du vill ha en kvalitetsprodukt till ett rimligt pris. Här har vi testat Abilica Stream som är en av Abilicas bättre crosstrainers och vårt val som mest prisvärd.

Stream i namnet ”Abilica Stream” står för möjligheten att ansluta en smartphone eller surfplatta med Abilicas app iConsole+ som bland annat gör det möjligt att köra rutter på Google Maps. Det är en funktion som är extra populär för Abilicas träningscyklar, men kan även användas för crosstrainers.

Abilica Stream är en snygg crosstrainer och stabilt byggd.

När man ska välja en crosstrainer är det viktigaste att den är robust och stabil. Till skillnad från till exempel en träningscykel rör man sig mycket på en crosstrainer och därför är det viktigt att känna sig trygg på maskinen. Den får inte hoppa, flytta på sig eller skaka. Speciellt inte när du ger ditt allt.

Abilica Stream står blixtstilla oavsett hur mycket du drar i handtagen eller pressar på. Det enda undantaget här är om du väger mer än 110kg, då vill vi hellre rekommendera Sole E35 eller en motsvarande modell. Men Abilica Stream har alltså en maximal personvikt på upp till 150 kg, men de flesta i den viktklassen kommer förmodligen att föredra Sole.

Abilica Stream har 32 motståndsnivåer, 12 träningsprogram och möjlighet att ansluta Bluetooth och träningsappar.

Masterfit TP500

Bäst av de billiga
återförsäljare
PRIS

Det är inte lätt att hitta en bra crosstrainer till rimligt pris. En crosstrainer är inte ”bara” en träningscykel utan har flera rörliga delar som alla ska fungera. Vårt förslag på en bra crosstrainer i budgetklassen är Masterfit TP500, som med ett pris på ca 4 000 kr förmodligen är något dyrare än den dyraste i denna klass, men som då också är så mycket bättre.

Masterfit TP500 är en riktig crosstrainer med massor av valuta för pengarna.

I vårt test av crosstrainers lät vi vår testperson som väger 100 kg testa över 10 crosstrainers. Här var Masterfit TP500 en bland flera i lågprisklassen. Ett bekymmer i budgetklassen är stabiliteten. Kan crosstrainern vara stabil att använda även om man väger över 100 kg?

Det kunde absolut Masterfit TP500, även om den inte var lika stabil som till exempel Abilica Stream Journey. Därför lät vi en annan testperson som bara väger 60 kg prova maskinen och här var den helt perfekt, stabil och fantastisk i stegen.

Baserat på vårt test rekommenderar vi Masterfit TP500 för de som väger under 90 kg. Väger du mer än detta så rekommenderar vi antingen Abilica Stream Journey eller en dyrare modell som exempelvis Sole.

Masterfit TP500 har 16 motståndsnivåer, 12 träningsprogram och pulsmätning i handtagen.

Topp crosstrainer för stora och små gym

Det ställs helt andra krav på träningsutrustning om det ska användas kommersiellt eller i små gym med många användare. Här ska maskinen kunna hålla för flera timmars daglig användning och olika viktklasser osv. I det här avsnittet hittar du crosstrainers som vi har testat för kommersiellt bruk.

Spirit CE900

Bäst för kommersiell användning
återförsäljare
PRIS

Spirit CE900 är den dyraste crosstrainern i testet med ett pris på över 20 000 kr. Det finns en bra anledning till det. Spirit har nämligen utvecklats för professionell användning i en helt annan robust byggkvalitet än crosstrainers för hemmabruk. Det märker man direkt när man ställer sig på maskinen. Fotplattorna är tjocka och robusta, handtagen detsamma och maskinen står generellt som fastspikad i marken.

Spirit CE900 är vårt val för smågym och för kommersiellt bruk.

Låt det däremot vara sagt att vi faktiskt gillade Sole E35 bättre, eftersom den hade fler funktioner och snyggare detaljer. Därför rekommenderar vi också Sole för alla som vill ha den bästa crosstrainern när den inte ska användas flera timmar om dagen.

Ska du ha en crosstrainer som kan tåla ordentligt med stryk och som kan användas av alla så är det Spirit CE900 som är det bästa valet.

Billig crosstrainer

Sök i databasen med crosstrainers

Letar du efter bra erbjudanden på en billig crosstrainer? I det här avsnittet har vi samlat rabatter och erbjudanden på billiga crosstrainers. Välj en av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi hämtar in priser och erbjudanden flera gånger i veckan hos flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa bara erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
crosstrainere

Guide till köp av crosstrainer

Steglängd
Crosstrainer test

Till skillnad från löpband, där du själv bestämmer hur långa steg du vill ta, så har crosstrainers en fast steglängd. Därför är det viktigt att få en crosstrainer med en steglängd som passar, för annars kommer det aldrig att vara bekvämt.

När du använder maskiner med kortare steglängd kommer det att kännas mer som att du går och kan ibland skaka till, speciellt när du kommer upp i tempo. Det känns mindre bekvämt att gå på en maskin med kort steglängd.

Tips: En maskin med längre steglängd rekommenderas

Vissa crosstrainers har justerbar steglängd. Det vill säga att du kan ställa in hur långa steg du kan ta.

Motstånd

Du kan justera intensiteten av din träning på 3 sätt: hastighet, motstånd och lutning. Crosstrainers har olika typer av motstånd:

  • Magnetisk
  • Bälte
  • Luft

Crosstrainers som du hittar i gymmet använder magnetiskt motstånd. Det är smart och enkelt eftersom du bara kan ställa in motståndet på skärmen. De bättre maskinerna för hemmabruk har också magnetiskt motstånd.

De billigare modellerna för hemmabruk har motstånd med bälte eller elastiskt band. Du kan ändra motståndet även här, men det gör du manuellt istället. Hållbarheten på en maskin med bältesmotstånd är mindre än magnetiskt motstånd.

Tips: En maskin med magnetiskt motstånd rekommenderas

De senaste åren har det börjat dyka upp ett antal träningsmaskiner med fläktmotstånd, bland annat träningscyklar men även crosstrainers.

Här genereras motståndet genom att man kör runt en fläkt, precis som det gör på roddmaskinen.

Det är en träningsform som är speciellt bra för HIIT-träning eftersom du inte har lika många motståndsnivåer jämfört med långsiktig precisionsträning.

Lutning

Du använder kanske lutning på crosstrainern i gymmet för att bättre aktivera specifika muskler. Det är inte alla crosstrainers för hemmabruk som har det här alternativet. De som har möjlighet att ändra lutning kan antingen göra det manuellt eller automatiskt.

Om du ska ha en crosstrainer där du kan ändra lutning automatiskt på displayen så måste du nog förvänta dig att hosta upp mer pengar. I gengäld så kan man spara på att ta bort det här alternativet på en billig crosstrainer.

Display

Display, även kallad console, är också en viktig del av maskinen. Det är ju den vi står och tittar på under större delen av tiden. Därför ska du självklart också fundera på vad du kan tänka dig här.

LED eller inbyggd

Du känner förmodligen till en klassisk inbyggd display från gymmet där du kan se hastighet, watt, motstånd, puls och så vidare. Det är ju också det vanligaste på crosstrainers för hemmabruk, men det finns även LED-skärmar eller med möjlighet för att koppla in en surfplatta.

Watt-mätare (ergometer)

Alla crosstrainers visar motstånd, puls och hastighet, men de bättre maskinerna har också en så kallad ergometer som visar hur många watt du genererar när du tränar. Du använder kanske redan Watt när du tränar på gymmet. Det är inte absolut nödvändigt att kunna mäta Watt, men om du är i god form och vill kunna mäta dina framsteg så är det värt att betala det lilla extra för en maskin med ergometer.

Tips: En maskin med ergometer rekommenderas

Pulsmätning

En integrerad pulsmätning i handtagen har efter hand blivit standard och gör det lätt att se din puls medan du tränar. De flesta moderna crosstrainers har också möjlighet att ansluta en extern pulsmätare som Polar och smartklockor. De flesta crosstrainers använder antingen Bluetooth eller ANT+ till det, så kom ihåg att kontrollera om modellen är kompatibel med din enhet.

Träningsprogram

De flesta kommersiella crosstrainers har en mängd olika träningsprogram installerade där du kan välja att träna till exempel kondition, fettförbränning, styrka och så vidare. Det är inte alla billiga crosstrainers som har träningsprogram, så var uppmärksam på det om det är viktigt för dig.

Byggkvalitet

Det är en stor skillnad på byggkvaliteten i crosstrainers. Det är också stor skillnad på hur robust en maskin behöver vara. Om det bara är du som ska köra på den så behöver den inte vara lika robust som om den ska användas av ett helt fotbollslag.

Ett bra sätt att bedöma byggkvalitet är att titta på den högsta tillåtna personvikten. Maskiner som har en högre tillåten personvikt är vanligtvis byggda av mer kraftfulla material och är mer hållbara.

Tips: Ett tungt svänghjul rekommenderas

Svänghjulet är kanske det viktigaste du behöver lägga märke till. Det är svänghjulet som håller maskinen igång så att säga. Här gäller det också att ju tyngre desto bättre. Minsta standard för en bra maskin ska vara 5-6 kg, gärna mer. Om du har ett för lätt svänghjul kommer maskinen att kännas instabil och hackig, speciellt när du kör i ett högt tempo.

Varför ska du köpa en crosstrainer?

En crosstrainer tränar hela kroppen, är skonsam för knän och leder och så tycker många att det är roligare än löpbandet. Det är en träningsform som kombinerar det bästa av löpbandets konditionsträning med styrketräning från längdskidåkning.

En crosstrainer gör det möjligt att få in en riktigt bra träning eftersom alla kroppens muskler är aktiva på den. Utöver den höga kaloriförbrukningen blir hela kroppen tränad och får snyggare form.
Birgitte Nymann
Författare och träningsexper

Fördelar med träning på crosstrainer

Crosstrainern kommer egentligen från längdskidåkning. Längdskidåkning är en av de bästa träningsformerna som finns, både för kondition och styrka. Crosstrainern har tagit rörelserna från längdskidåkning där man använder både överkropp och underkropp och anpassat sig till en effektiv konditionsmaskin.

I praktiken är crosstrainern en kombination av löpband, motionscykel och stegmaskin, men till skillnad från dem så tränar denna också överkroppen. Utifrån alla träningsmaskiner så är det bara roddmaskinen som kan matcha den kombinationen.

Crosstrainern gör det möjligt att få riktigt bra konditionsträning eftersom du använder alla kroppens muskler. Förutom att bränna massor av kalorier får du också en snygg kropp där speciellt ben, skinka och rygg får bra träning.

Har du problem med knä, rygg eller anklar? Crosstrainern är då kanske den mest skonsamma träningsmaskinen. Det ger inga direkta stötar genom lederna eftersom fötterna stannar på pedalerna under hela rörelsen. En crosstrainer kan därför också användas som ett bra komplement till löpträning utan att belasta leder och senor i samma grad.

Vilka muskler tränar crosstrainern?

”Den absolut stora fördelen med crosstrainer, även känd som ellipstränare, är att man aktiverar både armar och ben”
Morten Zacho
Läkare och träningsexpert

Crosstrainern är kanske den mest mångsidiga träningsmaskinen av dem alla. Du tränar nästan alla muskler i kroppen. Ben, skinka, rygg får massor av träning, men även armar, bröst och axlar. Den glidande rörelsen, där du använder handtagen för att växelvis dra och trycka, tränar både triceps och biceps i armarna.

Fettförbränning på crosstrainer

Crosstrainern är ett riktigt effektivt sätt att gå ner i vikt på. I ett test i JP.dk ger läkaren Morten Zacho 4 av 5 stjärnor till crosstrainern. Det är näst bäst av alla träningsmaskiner. Endast träningscykeln är bättre.

Läs denna recension på andra språk

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general