Roddmaskin med vattenmotstånd

En roddmaskin med vattenmotstånd är inte lik någon annan roddmaskin. Motståndet skapas med en “åra” som dras genom en vattentank. Precis som en roddbåt på vattnet. Motståndet är inte bara unikt, det är också materialvalet. En roddmaskin är vanligtvis byggd av trä, inte metall, och ser därför estetiskt helt annorlunda ut i hemmet.

Vid första ögonkast, kan en vattenroddmaskin verka som en skum träningsmaskin, men den är långt ifrån det. En roddmaskin med vatten är en innovationsmaskin, som ger en mycket realistisk och hård träning. Det är också den typ av roddmaskiner som säljs mest till privatpersoner just nu.

I den här artikeln testar vi 6 olika roddmaskiner med vatten från återförsäljaren Abilica. Det finns något i alla prisklasser. Du får också lite detaljerad information om hur de fungerar. Du kan läsa hela guiden här eller hoppa i innehållsförteckningen nedanför.

Innehållsförteckning

Därför måste du köpa en roddmaskin med vatten

Det är något med ljudet av vatten som rör sig. En roddmaskin i trä, med vatten som motstånd, det är en mycket speciell träningsupplevelse. En ibland meditativ känsla när årorna går genom vattnet och tempot är högt. Draget i vattenmaskinen har motstånd hela vägen i motdraget, i motsats till roddmaskiner med luftmotstånd.

Bäst i test

Apollo Plus Water Rower

Bäst för hemmabruk
Apollo Plus vandromaskine bedst i test
Butik Pris Läs mer
Träningspartner 14.990,00 SEK → Till butik

Vår testvinnare är Apollo Hybrid Rower. Detta är en riktigt fin roddmaskin i trä som använder vatten som motstånd. Det ger en överlägsen realistisk upplevelse av rodd.

Du får en utsökt roddmaskin med vattenbeständighet, byggd i vackert mörkt trä, till ett pris som ligger några tusen kronor under konkurrenterna på marknaden.

Apollo Waterrower är ett estetiskt och funktionellt nöje

Apollo Hybrid Water Rower är både vacker och funktionell

När du ror på Apollo Hybrid vill du uppleva vattenmotståndet som när du är ute och ror på vattnet. Ett rotag och sedan är du såld. Det känns rätt och ger en realistisk, rolig och hård träningsupplevelse.

Apollo Hybrid har så många som 5 motståndsnivåer, du kan känna det utan att behöva ändra vattennivån. Flera andra vattenroddmaskiner med vattenmotstånd har bara en eller två motståndsnivåer.

Vi testade roddmaskinen med en tidigare mästare i rodd för att se om maskinen också tål hård träning. Även när det det ros för fullt stannar roddmaskinen på golvet (kom ihåg mattan!) Och du känner alltid full kontroll.

Den officiella vattenroddmaskinen

Water Rower

Känd från TV och House of Cards
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 25.620,00 SEK → Till butik

Water Rower blev en hit över natten när presidenten rodde på maskinen i den amerikanska hit-serien House of Cards.
Det finns få träningsmaskiner som är hetare just nu än vattenroddmaskinen, och Water Rower är den ursprungliga vattenroddmaskinen.

På den här sidan rekommenderar vi också andra vattenroddmaskiner till samma pris, inklusive Apollo Plus.

Båda är bra vattenroddmaskiner.

Därför handlar det till stor del också om estetik och känsla och här ligger Water Rower kanske lite före Apollo Plus maskinen. Det är en vacker vattenmaskin som du kan ha stående framme och som förmodligen nästan är en designklassiker i sig själv.

Oavsett vad du väljer kommer du inte bli besviken.

Flera populära vattenroddmaskiner

Titan Life R70

Billig och bra vattenroddmaskin
Butik Pris Läs mer
Träningsmaskiner 8.240,00 SEK → Till butik

Titan Life R70, även tidigare såld som Abilica Atlantic Rower, är en “billig” vattenroddmaskin. Även fast vattenroddmaskinen kostar nästan 5000kr, är det nästan halva priset jämfört med andra vattenroddmaskiner på marknaden.

En fantastisk ro upplevelse, med en mindre stabil ram

Titan Life R70 har en vattentank som verkar vara av hög kvalitet. När du ror och drar i handtaget ger det ungefär samma känsla som på de dyrare vattenroddmaskinerna. Den blå tanken är fin och funktionell.

En ram av metall och plast

Titan Life R70 är en utmärkt maskin. Den skiljer sig från andra vattenroddmaskiner genom att vara gjord av metall och plast. Det är ett estetiskt val som kanske inte är lika snyggt som en vattenroddmaskin i trä.

Inshape Pro roddmaskin med vattenmotstånd

Vattenroddmaskin som går att köpa i varuhus

Inshape är ett dansk varumärke av fitnessmaskiner som säljs i varuhus över hela landet. Några av modellerna liknar andra populära modeller, till exempel Titan vattenroddmaskinen du ser ovanför.

Vi har inte kunnat hitta någon information om varumärket Inshape, så vi måste anta att det är en specialproduktion för den danska marknaden, naturligtvis från en kinesisk tillverkare.

Inshape Pro är en vattenroddmaskin med vattenmotstånd som just nu säljs i flera varuhus. Det är en vattenroddmaskin i helsvart och med en horisontell vattentank.

På återförsäljarens webbplats kan du se en video av vattenroddmaskinen. Vi har dock inte haft möjlighet att testa roddmaskinen, så vi kan inte bedöma kvaliteten.

Men till ett pris på över 9500 SEK rekommenderar vi att du inte köper Inshape Pro. Istället kan du till det priset köpa en original Water Rower hos en svensk återförsäljare. Här säkrar du också att du lätt kan köpa reservdelar och få möjlighet att skicka din maskin till reparation, vilket inte är lika säkert med en produkt ifrån Inshape.

N /A

Billiga löpband

Hitta erbjudanden på löpband i databasen

Letar du efter ett bra erbjudande på en billig vattenroddmaskin? I det här avsnittet har vi samlat rabatter och erbjudanden på roddmaskin med vatten. Välj ett av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi hämtar in priser och erbjudanden flera gånger i veckan hos flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa bara erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
roddmaskin
3390 kr.
4160 kr.
Hammer Sport Rower Cobra, Roddmaskin
4820 kr.
5075 kr.
Toorx Rower Master, Roddmaskin
5615 kr.
6000 kr.
Master Fitness R610 Black, Roddmaskin
7620 kr.
8995 kr.
Titan LIFE Rower R62, Roddmaskin
Gymstick H2O Rower Machine, Roddmaskin
BH Fitness Cardiff, Roddmaskin
8745 kr.
9365 kr.
Hammer Sport Ocean One, Roddmaskin
9620 kr.
9995 kr.
Titan LIFE Water Rower Trainer R22II, Roddmaskin
9990 kr.
10420 kr.
Hammer Sport Rower Water Stream, Roddmaskin
9995 kr.
10995 kr.
Reebok Rower Zjet, Roddmaskin

Så här fungerar en vattenroddmaskin med vattenmotstånd

En vattenroddmaskin använder vatten för att skapa motstånd (vilken överraskning!). Det finns en stor rund tank i slutet av roddmaskinen, som är fylld med vatten. När du drar i handtaget går ett svänghjul med “åror” genom vattnet. Motståndet som skapas är som när du lägger åran i vattnet i en roddbåt.

Vatten är 800 gånger tätare än luft. Därför är det mycket mer motstånd när du drar i handtaget på din vattenroddmaskin än på en roddmaskin med luftmotstånd. Därför behöver du inte heller ha så många motståndsinställningar. Att ro snabbare kommer att göra det svårare.

Det finns en lång vetenskaplig förklaring till varför det är så (Rule of Cubes, se bilden nedanför), men det räcker att veta att motståndet ökar när tempot ställs in.

Om du drar långsammare blir det lättare. Det är faktiskt väldigt logiskt. Om du vill träna med hög kadens (tempo) kan du tömma lite vatten ur tanken så att du får mindre vattenmotstånd. Om du istället vill ha hårdare träning kan du fylla i mer vatten. En pump ingår för att lättare kunna fylla på vatten.

De nyare vattenroddmaskinerna har dock ofta möjlighet att ställa in motstånd utan att ändra vattennivån. Det fungerar med ett skjutreglage precis som på en Concept2, men det finns vanligtvis bara 2-3 motståndsnivåer. Med vattenroddmaskinen är det till stor del kadens som bestämmer motståndet. Det är faktiskt mer intuitivt för de flesta jämfört med Concept2, där många nybörjare har svårt att justera till rätt motstånd.

Hur justerar man vattenmotståndet?

Vi har pratat om hur man justerar motståndet på flera sätt på en vattenroddmaskin. Du kan ro snabbare eller långsammare. Du kan ta bort vattnet eller tillsätta mer vatten. Du kan ställa in det manuella motståndet om din roddmaskin har en justerbar lösning.

Det är dock inte så att du direkt ökar motståndet när du tillsätter mer vatten. En bättre jämförelse är att du lägger till vikt. Motståndet är liknande, men vikten på den imaginära båten ökas. När det finns mycket vatten i tanken motsvarar det en tung båt på vattnet, medan det motsvarar en lätt, snabb båt när det är låg vattennivå.

Det kan verka lite pedantiskt att skilja på det sättet, men i praktiken innebär skillnaden att mer vatten ger en hårdare styrketräning och att mindre vatten ger mer träning. Den rekommenderade vattennivån ställs in efter ålder och form och ger den karakteristiska kombinationen av styrketräning.

Förvaring av roddmaskinen

En stor fördel med vattenroddmaskinen är att den är enkel att förvara. När roddmaskinen inte används kan man ställa maskinen längs väggen och här fungerar vattentanken som en stabiliserande konstruktion, se bilden.

Display

Romaskine med vand - display

Displayen på de flesta vattenroddmaskiner är enkel och funktionell. Dyrare maskiner har ofta en bättre skärm. Vissa maskiner kan användas med en app där du har möjlighet att tävla online med andra människor. Det är också möjligt att ansluta en pulsmätare .

För- och nackdelar

med roddmaskiner med vattenmotstånd
FÖRDELAR
NAKDELAR

Roddmaskinen från House of Cards

Vattenroddmaskiner fick en enorm ökning i popularitet när skådespelaren Kevin Spacey använde en i den populära tv-serien, House of Cards.

Den faktiska roddmaskinen som används är en WaterRower från USA. I USA har denna typ av roddmaskiner använts sedan 1980-talet. Rodd är en populär sport i den amerikanska högskolemiljön, särskilt vid de så kallade “Ivy League” -universiteten.

När Kevin Spacey rodde i House of Cards, kan det vara en idé de har fått ifrån Frank Underwoods tid på Harvard. Faktum är att Frank skulle i verkligheten ha tränat på ett löpband, men Kevin Spacey fick det ändrat till en roddmaskin som han redan använde.

Läs denna recension på andra språk

Fitfact.se