Roddmaskin med luftmotstånd – bäst i test

En roddmaskin med luftmotstånd är både motionärens och OS-roddarens val.

Concept2, originalet av roddmaskiner med luftmotstånd, är fortfarande modellen man väljer när det ska tävlas världen runt.

En roddmaskin med luftmotstånd ger den mest realistiska känslan av att ro.

Concept2 och andra roddmaskiner med luftmotstånd skiljer sig från roddmaskiner med vatten- eller magnetmotstånd med sina displayer som är mycket mer precisa.

Det betyder att du kan jämföra tider och tävla med andra från hela världen.

Populära roddmaskiner med luftmotstånd

Concept2 model D/PM5

Bäst till gym
Butik Pris Läs mer
12.299,00 SEK → Till butik
12.366,00 SEK → Till butik
13.740,00 SEK → Till butik
14.990,00 SEK → Till butik

Ingen mäter sig med Concept2 när det gäller ergometer träning. Det är denna roddmaskin alla roddare tränar på om vintern. Det är denna roddmaskin som används vid officiella rekordförsök. Det är denna roddmaskin du hittar på ditt gym.

Concept2 är roddmaskinens rolls royce.

Det är roddmaskinen för dig som vill träna rodd seriöst och ge allt under träning. 

Concept2 skiljer sig från de billigare modellerna genom sin mycket avancerade display, som gör det möjligt att träna och tävla mot roddare från hela världen. Du kan till exempel ro mot världsmästaren Eskild Ebbesen, som själv har ett av världsrekorden för ergometer rodd. 

Läs hela recensionen av Concept2 här.

Omdömen
5 av 5 stjärnor

Masterfit TP900

Testvinnare - Mest Prisvärd
Butik Pris Läs mer
8.999,00 SEK → Till butik

Masterfit är vår testvinnare, speciellt när vi tittar på hur mycket roddmaskin du får för pengarna.

Masterfit är en roddmaskin med luftmotstånd i absolut toppkvalitet.

Masterfit TP900 roddmaskin i framkant (med FitFact keps) och Concept2 i bakgrunden. Lägg märke till likheten.

Om du tycker att Masterfit liknar Concept2 som du känner igen från gymmet, så har du alldeles rätt. Masterfit är faktiskt Concept2, eller rättare sagt, i stort sett en identisk kopia. 

Concept2 som Masterfit baseras på är förstklassig inom roddmaskiner. Det är den roddmaskin som alla tävlingar avhålls på och den roddmaskin som alla proffs ror på om vintrarna. 

Patentet på Concept2 har gått ut och därför får andra producenter också börja producera. Det betyder att du kan få en roddmaskin i absolut toppklass för 2 000 kr mindre än vad originalet kostar. 

Läs hela recensionen av Masterfit TP900 här

Omdömen
5 av 5 stjärnor

Billig roddmaskin med luftmotstånd

Sök i databasen efter roddmaskiner

Är du på utkik efter ett bra erbjudande på en billig roddmaskin med luftmotstånd? I detta avsnitt har vi samlat erbjudanden på billiga roddmaskiner med luftmotstånd. 

Välj ett av de bästa erbjudandena i tabellen nedan. Vi hämtar in priser och erbjudanden flera gånger i veckan från flera populära återförsäljare.

Välj pris
Visa bara erbjudanden?
Välj återförsäljare
Viser
romaskiner

Så fungerar en roddmaskin med luftmotstånd

Inne i den runda lådan på din roddmaskin sitter ett hjul med vingar, på engelska kallas den “flywheel”. 

När du drar i handtaget snurrar hjulet runt och när hjulet snurrar, så flyttar det den luft som finns mellan vingarna. Det är själva luftmotståndet. 

Det speciella med luft är att det faktiskt uppför sig väldigt lika som vatten. Ju fortare du ror desto fortare snurrar hjulet runt och mer luft förflyttas. 

Därför krävs det mer kraft för att ro snabbare och därför ökar motståndet i takt med din hastighet. 

Så är det även i vattnet, att motståndet mellan årorna och vattnet ökar när tempot ökar.

Därför är en roddmaskin med luftmotstånd så realistisk. Det känns nästan som att ro i en roddbåt.

Det betyder också att din luftroddmaskin har ett “variabelt” motstånd. Oavsett vilken nivå du sätter den på från 1 till 10, så kan du göra det jobbigare eller lättare genom att helt enkelt ro snabbt eller långsamt.

Så är det inte med till exempel magnetmotstånd. Då får man samma motstånd oavsett om man ror snabbt eller långsamt.

Fördelarna med en roddmaskin med luftmotstånd

En roddmaskin med luftmotstånd, särskilt Concept2, gör det möjligt för dig att verkligen träna på din roddteknik. Den teknik du använder på roddmaskinen motsvarar nästan exakt den teknik man använder på en båt. Du kanske inte har några planer på att börja med rodd på riktigt, men det är ändå kul att veta att man kan. 

Concept2, och i viss grad andra maskiner, har exakta och avancerade displayer, som gör att man kan mäta sina tider väldigt exakt ända ned på sekunder. Du kan se din tid per 500 meter, din kaloriförbränning, dina Watt, din puls (om du har bälte) och mycket mer. 

Om du har en Concept2 kan du ansluta den till din ErgData app och ladda upp dina tider. Så kan du jämföra dig med till exempel Eskild Ebbesen, som förövrigt fortfarande är bland världens bästa roddare, fast numera i old boys klassen.

Nackdelar med en roddmaskin med luftmotstånd

Det finns inte så många nackdelar med själva roddupplevelsen om du har en roddmaskin med luftmotstånd. 

Nackdelarna består snarare av att maskinerna tar en del plats och inte är särskilt mobila. Man kan såklart montera isär dem ganska enkelt och därmed göra att de tar mindre plats, men det är inte meningen eftersom de i så fall måste monteras ihop igen innan användning. 

En annan nackdel är att de låter ganska mycket. De låter mer än roddmaskiner med vattenmotstånd och roddmaskiner med magnetmotstånd. Det är inte så farligt att grannarna börjar klaga, men du kan till exempel inte ro i samma rum som andra i familjen ser på TV.

Ska du ha en roddmaskin med luftmotstånd?

Vi har gått igenom både för- och nackdelar och nu återstår bara för dig att fundera på om du ska ha en roddmaskin med luftmotstånd? 

Det du ska fråga dig själv är hur mycket du tycker om att ro?

Gillar du att utmana dig själv, mäta din prestation och tid, och kanske till och med delta och tävla online?

Gillar du att ge allt på en maskin som är byggd för att klara till och med elitroddare?

Vill du ha en maskin med bra andrahandsvärde?

I så fall är en roddmaskin med luftmotstånd ett bra val. Det är en roddmaskin för dig som vill ge max, är tävlingsmänniska och för dig som vet att om du köper en Concept2, kan du alltid sälja den igen även efter flera år.

Alternativ till en roddmaskin med luftmotstånd

Vad finns det för alternativ då?

Det mest uppenbara alternativet är roddmaskinen med vatten. Den är på många sätt mer lämplig för hemmabruk eftersom den är snyggare, låter mindre och tar mindre plats, och så är den fantastisk att ro på. 

Du får en riktigt bra träning och kan pressa dig själv, samtidigt som den ger dig en realistisk och nästintill meditativ rodd-upplevelse.

Varför ska du inte välja den i så fall?

Jo, den är inte lika exakt i sina mätningar. Du vet reellt inte hur snabb du är jämfört med resten av fältet. Det gör du på en Concept2. 

Personligen tycker jag inte heller att den är lika stabil när du verkligen tar i. Om Eskild Ebbesen skulle sitta på en Concept2 och ge max, så flyttar den sig inte en centimeter. En roddmaskin med vattenmotstånd kan kännas lite mindre stabil när man verkligen ger allt. 

Men det är ju en bagatell eftersom de allra flesta inte ror så, men man bör i alla fall ha med det i tankarna när man fattar sitt beslut. 

Sen finns ju roddmaskinerna med magnetmotstånd också, men de är inte något alternativ till roddmaskiner med luftmotstånd. De är “fitnessmaskiner” och inte roddmaskiner. De kan ge bra träning, men inte bra roddträning.

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general