Hur styrketräning hjälper din hälsa

Annonce

Styrketräning är något som kan hjälpa din hälsa, på en mängd olika sätt. Det kan göra dig starkare, piggare och den hjälper även till att skydda både benhälsa och muskelmassa. Styrketräning är även bra för att bränna kalorier och öka dina energinivåer. Kanske du slutat röka och använder engångs vape som ett sätt att bli rökfri och ha bättre humör, se till att börja styrketräna istället, för det höjer faktiskt humöret på bra sätt. Styrketräning har även kardiovaskulära hälsofördelar.

Styrketräning gör dig starkare och piggare

Även om denna fördel kanske ses som ganska uppenbar, så bör den inte förbises. Muskelstyrka är avgörande för att göra det lättare att göra de saker du behöver göra på en daglig basis. Särskilt när vi blir äldre och naturligt börjar tappa muskler.

Styrketräning skyddar benhälsa och muskelmassa

När vi är runt 30 års åldern så börjar vi förlora så mycket som 3 till 5 procent av muskelmassan per decennium tack vare åldrandet. Det gjordes en studie publicerad i oktober 2017 i Journal of Bone and Mineral Research. Den visade att bara 30 minuter två gånger i veckan av högintensiv motstånds- och effektträning förbättrar funktionell prestation, såväl som bentäthet, struktur och styrka hos postmenopausala kvinnor med låg benmassa — och det hade inga negativa effekter.

Styrketräning hjälper din kropp att bränna kalorier effektivt

All träning hjälper till att öka din ämnesomsättning. Med både aerob aktivitet och styrketräning fortsätter din kropp att bränna kalorier efter styrketräning eftersom den återgår till sitt mer vilsamma tillstånd. Det är en process som kallas “överdriven syreförbrukning efter träning”.

Men när du tränar styrke-, vikt- eller motståndsträning kräver din kropp mer energi baserat på hur mycket energi du gör åt (vilket betyder att ju tuffare du tränar, desto mer energi krävs). Så du kan förstärka denna effekt beroende på hur mycket energi du lägger på träningen. Det betyder fler kalorier förbrända under träningspasset, och fler kalorier förbrända efter träningspasset också, medan din kropp återhämtar sig till ett viloläge.

Styrketräning ökar energinivåerna och förbättrar ditt humör

Styrketräning har visat sig vara ett legitimt behandlingsalternativ (eller tilläggsbehandling) för att dämpa symtom på depression. All träning ökar humöret eftersom det ökar endorfinerna. Men för styrketräning ger ytterligare forskning som har tittat på neurokemiska och neuromuskulära svar på sådana träningspass ytterligare bevis på att det har en positiv effekt på hjärnan.

Det finns bevis för att styrketräning också kan hjälpa dig att sova bättre, enligt en studie publicerad i januari–februari 2019 av Brazilian Journal of Psychology.

Styrketräning har kardiovaskulära hälsofördelar

Tillsammans med aerob träning bidrar muskelstärkande aktiviteter till att förbättra blodtrycket och minska risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Lau Christensen
Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general