Cosori Premium airfryer – test 2023

Vi har testat den populära Cosori Premium airfryer.

Vi har tittat på hur enkel den är att använda, om den är värd pengarna och inte minst om man kan laga god mat i den. 

Vi kan redan nu avslöja att vi verkligen gillar den. Den är enkel att använda, maten blir riktigt god och så blir det mindre disk. 

Läs vidare och få mer info om varför vi rekommenderar den, men också vad vi tycker kunde vara bättre.


Cosori Premium anmeldelse

 • Bäst i Test
 • Mat-kapasitet: 5 liter/2.7kg
 • Effekt: 1700 watt
 • Vikt: 5,4 kg
 • Dimensioner: 32 x 30 x 30 cm
 • Säkerhetsfunktioner: Pausar automatiskt när man drar ut korgen
 • Garanti: 2 år
 • Förinställningar: 11

Cosori Premium är en kanonbra airfryer som jag varmt kan rekommendera till barnfamiljer, singlar med hektiska liv och alla som vill byta ut frityrolja, mikrovågsugn och ugn mot en luftfritös. 

Den har en diskret och stilig design som gör att den passar in i moderna kök och den tar mindre plats än man tror. 

Cosori Premium tillagar utsökt mat enkelt och snabbt och den är väldigt användarvänlig med 11 förinställningar som klarar allt från fisk och kyckling till bacon. Det gör att den också är lämplig för barn och tonåringar som enkelt kan laga snacks och smårätter. 

Denna airfryer är dessutom lätt att rengöra och underhålla, oftast räcker det med lite hushållspapper och en fuktig trasa efter användning.

Cosori Premium har vunnit flera tester och rekommendationer, bland annat från BBC Good Food och Tek.no och så har den vunnit designpriset Red Dot Award. På Amazon.com får den 4.7 av 5 stjärnor och den rekommenderas av nöjda användare på Facebook och Reddit.

Jag rekommenderar Cosori Premium till alla som gärna vill laga nyttigare och mer varierad mat, men som normalt inte lyckas med det. Med en airfryer som denna är det mycket lättare att göra ett hälsosamt val. 

Med ett pris på runt 2000 kr är detta inte den billigaste luftfritösen men billigare än konkurrenten från Philips och inte mycket dyrare än t.ex. Ninja Foodie.

Betyg

★★★★★

Första intrycket och design

Det första jag upptäckte när jag öppnade kartongen var Cosori airfryerns matta, svarta färg och den kompakta designen. 

Cosori Premium är faktiskt en stor airfryer med plats för 5,7 liter men designen gör att den inte ser klumpig ut. 

Varmluftsfritösen har en fyrkantig design med rundade kanter och det tycker jag är ett bra val eftersom den passar bra in i de flesta moderna kök. Jag kan verkligen föreställa mig hur den står sig bra i ett kök med stål och trä.

Vilket utseende man föredrar är såklart väldigt individuellt, men om du oroar dig över att få in ännu en plastig ful apparat i köket, så kan jag lugna dig. Den kommer att passa fint bredvid din kaffemaskin och köksmaskin. 

Själv bor jag i en äldre lägenhet med ett litet kök så det finns helt enkelt inte plats för så många köksmaskiner, men jag tycker att Cosori airfryer passar bra i ena hörnet utan att verka dominerande.

Användarvänlighet och installation

Jag var som sagt lite nervös över att börja använda en airfryer. Inte för att jag är en teknisk analfabet, men för att jag bara inte är van vid att stå i köket och därför har lite dåliga erfarenheter av köksgrejer. 

Cosori Premium är lyckligtvis jättelätt att installera. När du väl har fått upp den ur kartongen och ställt den på plats är det ganska enkelt att montera ihop den:

Det enda du behöver göra är att ta bort all plast och papp och sätta ihop de två lådorna och sätta in dem i airfryern. Det är faktiskt allt, så är den klar för användning.

Det ingår också extra tillbehör för grill och bakning, en utförlig bruksanvisning på svenska samt en receptbok.

Jag rekommenderar att du skummar igenom bruksanvisningen först och får koll på hur en airfryer fungerar och vad de olika knapparna och inställningarna används till. 

Något som är viktigt är att komma ihåg att värma upp den innan användning! Det ska man göra varje gång – och det tar ett par minuter. 

Man gör det genom att trycka på knappen “Pre-Heat” och välja den värme man vill ha – så anpassar airfryern själv tiden och piper när den är klar. Du kan se vilken temperatur du ska använda i receptboken beroende på vad du vill tillaga. 

Airfryern ska placeras i bra avstånd från väggen eftersom ventilationen sker på baksidan och det är det enda ljudet du hör när den är igång. Den låter väldigt lite, mindre än en varmluftsugn tycker jag. Jag glömde i alla fall bort den eftersom jag inte kunde höra den från köket, tills pipet talade om att den var klar.

Förinställningar och program

I mitt test har jag gjort allt från bacon till kycklingvingar och tills vidare har jag mest använt förinställningarna och knapparna för det. 

De är som tur är lätta att känna igen med små symboler för t.ex. kyckling, bacon, fisk och så vidare. 

När du använder förinställningarna så kolla först i receptboken så kan du finjustera tid och temperatur. Det är ju skillnad på att steka ett kycklingbröst med skinn och en kycklingfilé. 

I receptboken kan du också se om du behöver vända på din mat under tillagningstiden. Det är ännu en fördel med att använda förinställningarna för då talar den automatiskt om för dig om du ska det genom att pipa och blinka. 

Jag har inte behövt använda manuella inställningar så mycket, men det kan man såklart också och det funkar ungefär som på en mikrovågsugn, där du väljer temperatur och tid. Du ska tänka på att en Cosori airfryer kräver lägre värme och tid än en vanlig ugn. 

Jag använde t.ex. det manuella alternativet för att ge mitt bacon lite mer krispighet eftersom resultatet med standardinställningen inte blev så knaprigt som jag önskade, kanske för att det är så man vill ha sitt bacon i andra länder. Jag gav det 2 minuter extra på max och då blev det perfekt. 

Tillagning och matlagning

Under detta test har jag experimenterat med olika rätter och råvaror.

Jag har bland annat testat: 

 • Laxfilé
 • Bacon
 • Kycklingbröst med skinn
 • Kycklingfilé
 • Pommes Frites (hemgjorda och köpta frysta)

Eftersom detta är något jag ofta äter och även för att jag ibland tycker att det kan vara svårt att tillaga på ett bra sätt. 

Denna luftfritös rymmer 5,7 liter vilket borde räcka till minst 4 portioner samtidigt (?), samt för att t.ex. kunna tillaga en hel grillad kyckling. Själv har jag inte testat en hel kyckling, men på det sociala mediet Reddit (/r/airfryer) finns det massor av bilder av hela grillade kycklingar tillagade i en Cosori.

Fish and Chips i Cosori Premium. Source: Reddit.com

Det finns ju större airfryers, såsom Phillips Airfryer XXL och Ninja Foodie, men jag tycker att Cosori är tillräckligt stor för de flesta vanliga familjer eller singlar. Om du är ensamstående klarar du dig också bra med den mindre Cosori Pro modellen som är lite billigare.

Det första jag testade var en laxfilé.

Den valde jag eftersom det är väldigt svårt att steka fisk utan att den blir torr och tråkig. 

Den uppgiften klarade airfryern alldeles perfekt med en härligt saftig konsistens och ett knaprigt skinn. 

En positiv överraskning var hur lite lukt maskinen släpper ifrån sig. Ofta är fisk ju verkligen något som man kan känna doften av i hela trappuppgången eller huset, men det luktade nästan ingenting och korgen var enkel att rengöra efteråt. 

Baconet blev också knaprigt och gott och jag blev även här positivt överraskad, denna gång över hur lite fett och vatten som fanns kvar. 

Glöm allt om olja som skvätter ut över spisen. Det kanske beror på att det finns ventilation i en airfryer så att vätskan ur baconet förångas under tillagningen. Bacon innehåller ju oftast en del vatten. Det gör också att rengöringen efter användning är enkel, det räcker med lite hushållspapper. 

Beroende på vad du tillagar kommer du kanske behöva vända eller skaka maten, t.ex. om du lagar pommes. Då är det smart att använda förinställningarna och läsa i receptboken, för då får du veta när det ska göras – med ett pip. Det står i recepten om du ska vända eller skaka.

Tikka Massala – i Cosori Premium. Source: Reddit.com

I detta test har jag inte kunnat testa alla slags maträtter, men det jag har testat har blivit bra. På sociala medier som Facebook och Reddit kan du hitta många exempel på utsökta recept gjorda med en Cosori. Jag har länkat till några av dem i galleriet nedanför.

Det finns väldigt många Facebook-grupper där du kan få inspiration och hitta recept. Överlag är folk oerhört gulliga och bra på att dela med sig av sina erfarenheter och recept med airfryers. Det är så bra! Cosori har också en egen engelsk Facebook-grupp där de svarar på frågor, men annars finns det bra svenska grupper också.

Rengöring och underhåll

Bruksanvisningen rekommenderar att man rengör sin airfryer efter varje gång man har använt den och gärna direkt, men självklart först när den har svalnat.

Airfryern har dubbla korgar med en behållare i botten och en annan behållare med hål i botten ovanpå. På så vis rinner fett ner i behållaren nederst istället för att fastna i själva gallret. 

Behållarna och gallren är gjorda i titanium och tål diskmaskin (kolla bruksanvisningen), men för det mesta räcker det med hushållspapper och en fuktig trasa eller lite diskmedel på en disksvamp. 

Materialet är non-stick och ingen direkt värme i metallen, så risken för att något skulle brännas vid är väldigt liten. 

Precis som med en fritös rekommenderar jag att man är noggrann med rengöringen efter användning så att rester inte fastnar och på sikt skadar non-stick ytskiktet eller avger smak till den mat du lagar. 

Akkurat som med en frityrgryte, vil jeg anbefale å være grundig og pliktoppfyllende med rengjøringen etter bruk, så ikke restene setter seg fast, da det på sikt kan skade non-stick overflaten eller gi bismak til det du lager.

Tekniska specifikationer

Cosori Premium är en stor airfryer som rymmer 5,5 liter och 2,2 kg. 

Den har en effekt på 1700 watt, vilket är i toppklass i vårt test. Effekten är avgörande för hur snabbt och hur bra resultat man får och om man kan få en knaprig yta samtidigt som insidan förblir saftig.
Den maximala temperaturen är 205 grader och den maximala tillagningstiden är 60 minuter. Lägg märke till att en airfryer behöver betydligt kortare tid och lägre värme än en ugn, så 205 grader motsvarar mer i en vanlig ugn.

Vem rekommenderar jag Cosori Premium till?

Cosori Premium är den största airfryer från Cosori (5,5 liter) och passar därför barnfamiljer (upp till 5 personer), medan man som singel eller par kan nöja sig med den mindre modellen Cosori Pro (4,6 liter och upp till 4 personer). 

En airfryer som denna har många användningsmöjligheter. För mig är den genialisk när man vill laga nyttig mat som också smakar fantastiskt. 

Eftersom airfryern är så bra på att både göra maten knaprig och saftig så blir det mycket mer frestande att välja nyttiga råvaror. 

Fisk är till exempel något som jag tycker brukar vara svårt att laga, men det är otroligt enkelt i en airfryer. Jag lägger bara i en laxfilé eller någon annan fisk och trycker på knappen och 20 minuter senare har jag en utsökt saftig filé utan att det stinker fisk i hela lägenheten. Det är sjukt bra och något jag kommer att laga mycket oftare. 

Samma sak med kyckling, eftersom kycklingfilén blir perfekt gyllene utanpå och saftig inuti. Gillar du att träna och tänker på kosten, är detta absolut ett bra val. Perfekt för meal prep, eftersom du kan tillaga flera kycklingbröstfiléer samtidigt, som alla blir perfekt tillagade på bara 20 minuter.

Jag vet att många barnfamiljer gillar sin airfryer av samma anledning, för att det är så lätt för barnen att själva göra pommes frites, nuggets eller andra goda smårätter. 

En av fördelarna med Cosori Premium är att den har så många förinställda program med påminnelser om att skaka/vända maten. På det sättet kommer även distraherade barn som leker ihåg det!

Jag vill också gärna lägga till att Cosori airfryer inte blir så varm under tillagning. Du ska såklart lära barnen att använda den korrekt och inte röra vid sidorna, men jag tror inte att risken för att bränna fingrarna är så stor. 

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general