Airfryer Test – här är de 9 bästa luftfritös i 2024

Laga underbar mat med färre kalorier, enkelt och snabbt med en airfryer. 

I detta test har vi tittat på 10+ av de mest populära airfryers från varumärken som Cosori, Philips, Holms Deli och Ninja.  

Vi har jämfört tekniska specifikationer, sammanställt tester från TÆNK, Which och andra trovärdiga källor och så har vi bett en expert, Britt Andersen från Airfryeropskrifter.dk, att ge sina bedömningar och tips när man ska köpa en airfryer.

Du kan också här hitta ett annat test av airfryers som lyfter fram några andra modeller. Det är konsumentmagasinet Kitchyy.se som har gjort en uppdaterad version av deras inlägg: Airfryer bäst i test.

Se vilka luftfritöser vi rekommenderar nedanför. 

Innehålsförteckning

ANNONS

Topp 3 airfryers

Philips Airfryer XXL Premium
Bästa stora

Topp 3 hos TÆNK och expertens val. Denna stora airfryer från Philips kan göra allt och har plats för massor av mat. Perfekt för den stora familjen.

fra (Produktet er udgået) kr.
Cosori Premium
Bäst i Test

Bästsäljare på Amazon. Denna amerikanska airfryer har en snygg kompakt design och 11 förinställningar. Superlätt att använda.

Onyx Cookware Airfryer 8L

Bästa modellen

En världsklass airfryer som klarar alla uppgifter till perfektion genom en imponerande kapacitet på 8 liter och avancerad teknologi. Ett allt-i-ett multifunktionellt köksredskap som fokuserar på hälsosammare måltider med minimalt fettinnehåll.

Bästa airfryer

Cosori Premium

Bäst i Test

cosori-premium-airfryer-kaapafcsneu0025-sort-pdp_zoom-3000-pdp_main-960.webp
 • Kapacitet: 5,5 liter
 • Watt: 1700
 • Programinställningar: 11
 • Material: Metall
 • Storlek: 30 × 30 × 32 cm
 • Vikt: 5,6 kg

Cosori Premium är den airfryer vi rekommenderar som “Vårt val” bland luftfritöser. Det gör vi eftersom vi har utfört noggranna tester och verkligen gillar den och kan varmt rekommendera den.

Jättebra och rymlig airfryer i en snygg matt design som finns i flera färger. Denna airfryer är trots sin rymlighet inte så stor

Den är enkel att använda, väldigt lätt att rengöra och prestandan är tillfredsställande. En riktigt bra airfryer till alla som vill ha en lite mer kompakt men samtidigt effektiv varmluftsfritös som inte tar så stor plats och har ett lite lägre energiförbrukning än motsvarande airfryers i samma klass.

För några få hundra kronor mer kan man köpa smart-modellen, där airfryern kan styras direkt med en receptapp där man också själv kan lägga in sina egna recept och följa tillagningen direkt på sin smartphone eller annan enhet.

Populärt amerikanskt varumärke på väg till Sverige

Cosori är ett amerikanskt märke som ännu inte är så känt i Sverige men som är väldigt populärt i USA.

Det är faktiskt den airfryer på Amazon i USA som säljer bäst och det säger en hel del. Den har också fått fler än 75 000 recensioner där användarna ger den 4.7 av 5 stjärnor.

Stor airfryer i kompakt och snygg design

Cosori Premium är en stor och avancerad airfryer i snygg design som passar perfekt i det moderna köket bredvid kaffemaskinen och köksmaskinen.

Tycke och smak är ju olika, men jag som testperson tycker verkligen att Cosori är snygg och läcker. Den har ett elegant och kompakt utseende i borstat stål så man slipper den plastiga känslan som köksmaskiner annars ofta har enligt mig.

Den har också vunnit designpriset Red Dot Award som ges till industridesign.

Här är vi lite oense i testet eftersom vår expert Britt föredrar Philips-modellens design, men så kan det ju vara. Du får själv bedöma vilken du tycker bäst om.

Med en storlek på 30x30x32cm är detta en mycket kompakt airfryer som du lätt kan hitta plats för i ditt kök, även om det inte är så stort.

Den andra Cosori modellen, Pro, är ännu mindre med sina 27x27x30cm. Det är helt klart den minsta varmluftsfritösen i testet om vi jämför alla med en kapacitet på cirka 5 liter.

11 förinställningar gör det enkelt för nybörjare

De 11 förinställningarna kan tillaga allt från bacon och laxfilé till krispiga och gyllene pommes frites. Vi var väldigt entusiastiska över hur lätt den är att använda och komma igång med.

Om du inte är så erfaren i köket tror jag att du blir ganska nöjd med de många förinställningar som finns och som enligt mig verkar noga utvalda. Det finns förinställningar för råvaror och maträtter som jag gärna vill laga oftare (t.ex. just bacon, kycklingfilé och lax) men som jag väljer bort i vardagen på grund av lukt och svårighetsgrad.

För mig som gillar att gymma är det verkligen en game-changer eftersom jag alltid kan laga saftig kycklingfilé på 20 minuter och resultatet blir perfekt varje gång och jag behöver inte tänka på tillagningen eftersom luftfritösen stänger av sig själv när den är klar.

Och jag kan laga krispigt och gott bacon utan att det skvätter fett på spisen. Inget kladd och ingen lukt eller rengöring, det räcker men lite hushållspapper och en fuktig trasa.

Om du köper en Smart-modell kan du dessutom styra alltihop från soffan, men just den funktionen har vi inte testat.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

5/5

Philips Airfryer XXL Premium HD9867/90

Bäst i Test

 • Kapacitet: 7,3 liter
 • Watt: 2225
 • Programinställningar: 5
 • Material: Plast
 • Storlek: 30 x 31 x 43 cm
 • Vikt: 6,7 kg

Phillips XXL airfryer är vår “bäst i test”. Det är den airfryer som har vunnit flest tester hos trovärdiga källor t.ex. hos TÆNK och så är det den airfryer som flest användare har bra upplevelser av i vår opinionsmätning.

Det är också den airfryer som vår expert, Britt Andersen från Airfryeropskrifter.dk rekommenderar:

Till de som vill ha den ultimata användningen av airfryer-teknologin och en väldigt snygg design. Här har man inte kompromissat med varken storlek, kvalitet eller prestanda.

Airfryern har en mycket snabb och effektiv lufthastighet, vilket ger perfekt resultat varje gång – även vid större portioner. Man har tänkt på alla detaljer, kvaliteten är förstklassig och den är enkel att använda.

Denna luftfritös har dessutom helautomatiska program som genom ett enda tryck själv beräknar tillagningstid med hjälp av några sensorer baserat på råvarumängd och sedan går den igång. Designen är exklusiv och passar bra i de flesta kök.

Philips har skapat en gratis app med recept och tips till deras olika airfryers inklusive denna modell

Detta är också en av testets största varmluftsfritöser med en kapacitet på 7,3 liter - det räcker gott och väl för en hel kyckling. Den här airfryern är dessutom en av de mest kraftfulla i testet med en effekt på 2225 watt.

Bäst i test hos TÆNK och Råd&Rön

Luftfritösen är bäst i test i TÆNK:s test av airfryers från 2020, där den får “Bra” eller “Mycket bra” i allt från användarvänlighet till tillagning. Det är bara energiförbrukningen som drar ner TÆNK:S betyg en aning.

Även i tester hos svenska konsumentmagasinet Råd&Rön vinner denna airfryer “Bäst i Test”, där varmluftsfritösen får 8/10 för fritering och 9/10 för säkerhet och kvalitet.

Den bästa airfryer i testet är Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance. Det är den airfryer som kan tillaga störst mängder och pommes frites, kycklinglår och vårrullar tillagas till perfektion

Stor airfryer för hela familjen

I alla tester av Philips Airfryer XXL framhävs det att den rymmer väldigt mycket mat. Den kan enkelt klara en hel grillad kyckling och den kan laga pommes till ett helt barnkalas utan problem.

Det här är en airfryer med korg och den rymmer hela 7,3 liter. Det är den största airfryer vi har med i vårt test. Det finns större airfryers men då handlar det om antingen dubbla modeller som Ninja Food Dual Zone eller multimaskiner. Inga andra luftfritöser är större än 6 liter.

Med en så stor korg behövs det power och det har den med en effekt på hela 2225 watt. Det är återigen mer än någon av de andra varmluftsfritöserna i testet om vi utesluter multi-maskinerna och airfryer med dubbla korgar.

Om du har en stor familj som ska ha mat snabbt, så är Philips Airfryer XXL ett väldigt bra alternativ.

5 förinställningar och temperaturer från 40 till 200 grader

Philips airfryer XXL har 5 förinställningar som passar stekning, bakning, grill o.s.v. Den har alltså inte lika många förinställningar som konkurrenterna. Cosori Premium har till exempel 11 inställningar.

Men det ingår en utförlig receptbok där du kan slå upp exakt hur lång tid och vilken temperatur du ska använda för de flesta slags rätter.

En annan fördel med Philips airfryer är att den har ett brett temperaturspann ända ner till 40 grader och upp till 200 grader. Särskilt de låga temperaturerna är unika och gör att man kan laga vissa rätter som man helt enkelt inte kan med andra luftfritöser.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

Philips Airfryer XXL är en stor airfryer med plats för läcker mat till hela familjen. Den har vunnit bäst i test hos trovärdiga konsumentmagasin och så är den också användarnas favorit i vår opinionsmätning. Bäst i Test.

5/5

Onyx Cookware™ Airfryer - 8L

Bästa modellen

Onyx Cookware airfryer
 • Kapacitet: 8 liter
 • Watt: 220~240V, 50/60Hz, 1700W
 • Temperatur: 80-200 grader
 • Program: 8 förinställda
 • Storlek: 30 x 31 x 34 cm
 • Vikt: 6 kg

ONYX COOKWARE™ AIRFRYER – 8L kombinerar toppmodern teknik med sofistikerad design för att ge dig en förstklassig matlagningsupplevelse. Detta är inte bara en airfryer; det är ett avancerat köksverktyg som erbjuder en mängd olika tillagningsmöjligheter med imponerande effektivitet och användarvänlighet.

Mer än bara fritering

Medan ONYX COOKWARE™ AIRFRYER är mästare på att göra krispiga och läckra rätter med minimalt fett, sträcker sig dess kapaciteter långt bortom fritering. Denna airfryer kan grilla, rosta, baka och mycket mer, vilket ger dig möjlighet att utforska ett brett spektrum av kulinariska rätter, från krispiga pommes frites till saftiga stekar och läckra kakor.

Effektiv och snabb matlagning

Med sin avancerade luftcirkulationsteknik säkerställer ONYX COOKWARE™ en jämn och snabb uppvärmning, vilket avsevärt minskar tillagningstiden. Oavsett om du förbereder en kvällssnack eller en komplett måltid, kan du förvänta dig perfekta resultat på kort tid.

Utrymme för mer med 8L kapacitet

Med en generös kapacitet på 8 liter är denna airfryer idealisk för både små och stora hushåll. Oavsett om du lagar mat för dig själv eller för hela familjen, ger den rymliga matlagningskärlet dig tillräckligt med utrymme för att tillaga alla dina favoriträtter på en gång.

Användarvänlig och intuitiv hantering

ONYX COOKWARE™ AIRFRYER är designad med användarvänlighet i åtanke. Den tydliga digitala skärmen och de lättillgängliga kontrollknapparna gör det enkelt att välja önskad funktion och temperatur, medan den inbyggda timern säkerställer att dina rätter alltid tillagas till perfektion.

Se nedan hur du gör den perfekta fläsksteken med Onyx Airfryer på danska

Princess Family Aerofryer XXL

Billig stor airfryer

PRIN-182055-6006ef3929aa6f6a7c0002a0.webp
 • Kapacitet: 5,2 liter
 • Watt: 1700
 • Programinställningar: 8
 • Material: Plast
 • Storlek: 36 x 36 x 42,8 cm
 • Vikt: 5,52 kg

En stor och billig airfryer till ett bra pris. Princess Family Aerofryer XXL är en populär airfryer från ett holländsk varumärke som är populärt bland nordiska konsumenter.

Med ett pris som ligger ner mot 700 kr är den också en av de billigaste i testet och ett bra alternativ på en prisvärd airfryer för dig som vill ha en luftfritös som är rymlig – 5,2 liter rymmer denna.

Princess Family Aerofryer XXL får 65/100 i TÆNK:s test av airfryers och det räcker inte riktigt för att komma topp 5 men det är fortfarande ett bra betyg.

Familjevänlig airfryer

Princess Family Aerofryer XXL är en familjevänlig airfryer, inte bara på grund av storleken, men också för att det är en säker airfryer.

I TÆNK:s test får Princess airfryern betyget “Mycket bra” för säkerhet. Här lägger man vikt vid att temperaturen på utsidan inte blir varmare än 31,1 grader. Det är bra när små barnhänder ska vara med och laga pommes och nuggets och kan råka komma åt fel ställen.

8 förinställningar

Princess airfryer har 8 förinställningar som väljs med en touch-knapp. Här kan du välja mellan pommes frites, kött, fisk, räkor, kyckling, biff, ost och kaka.

Det går dessutom att använda en medföljande bakform i airfryern.

Testad av Tek.no

Den norska techsidan Tek.no, som ägs av tidningen VG, har också testat Princess luftfritösen och konstaterar att det är en bra airfryer för priset, men att den tar ganska stor plats och att de inte tycker att designen är särskilt snygg.

En bra airfryer som tar stor plats på köksbänken.

Populär hos användarna

Princess airfryer kanske inte är lika känd som andra märken i testet men den är ganska populär hos användarna.

På Skousen har den fått 4.9 av 5 stjärnor i recensioner från användarna, men det är enbart baserat på 20 recensioner.

På Amazon.co.uk har den fått 4.5 av 5 stjärnor, vilket är bra, men i den lägre delen av skalan eftersom flera konkurrerande airfryers har fått bättre betyg.

I vår opinionsmätning i den största Facebook-gruppen kom den in på en delad fjärdeplats. Vi frågade om vilka airfryers användarna hade positiva erfarenheter av och då svarade 6% av 300 att de gillade Princess. Slagen av endast Philips, Holms Deli och Ninja.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

Princess airfryer är en stor och billig airfryer med plats för både pommes och kyckling. Den har 8 förinställningar och är säker att använda. Det gör den mycket lämplig för barnfamiljer. Men en nackdel är att den är stor och inte särskilt snygg. Den tar stor plats och blir dominerande i ett litet kök.

3/5

Fritel Snacktastic

Billig airfryer för snacks och pommes frites

FRITEL-MY-SnackTastic-4202-2-Liter-615x615-1.jpeg
 • Kapacitet: 2 liter
 • Watt: 1000
 • Programinställningar: 1
 • Material: Plast
 • Storlek:  –
 • Vikt: –

En liten, billig airfryer för snacks och pommes frites som klarar sig bra i tester. Det här är luftfritösen för er som gärna vill laga pommes och nuggets, men inte behöver allt annat som en större airfryer kan.

Fritel Snacktastic får bra betyg i tester, bland annat hos TÆNK, där den bedöms som ett “Bra köp” och ligger topp 5 bland airfryers. Den är också topp 3 bland populära airfryers hos den stora vitvarukedjan Skousen.

Med ett pris på låga 400 kr är detta också en väldigt billig luftfritös, kanske den billigaste i testet.

Airfryern från Fritel rekommenderas som ett billigt alternativ till testvinnaren. Det är allmänt sett en liten och lätt luftfritös som funkar bra så länge man inte tillagar stora mängder.

Liten airfryer för snacks och pommes

När andra varmluftsfritöser i testet marknadsför sig som XL (och XXL) så går denna airfryer i motsatt riktning. Den är nämligen inte gjord för hela kycklingar, utan för snacks – Snacktastic.

Airfryers är ju otroligt populära för pommes, nuggets och kycklingvingar – snacks som man snabbt kan slänga i luftfritösen för att göra dem läckra och frasiga utan att de dränks i frityrolja.

Det kan Snacktastic.

Men TÆNK kritiserar att den inte fungerar så bra om man fyller upp den till max med pommes frites, så gör hellre flera mindre portioner än en stor.

TÆNK noterar också att den är bra för kycklinglår och vårrullar.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

En liten airfryer, för den som vill ha en airfryer för att göra krispiga pommes frites och nuggets, men som inte behöver laga middag i den.

3/5

Philips Airfryer Essential

Bra för priset

41063ecf7bbc47bd9a71ad13011e5979.webp
 • Kapacitet: 6,2 liter
 • Watt: 1900
 • Programinställningar: 7
 • Material: Plast
 • Storlek: 36,0 x 36,7 x 38,8 cm
 • Vikt: 5,96 kg

Denna stora airfryer från Philips kunde man, när detta test gjordes, köpa för endast 1000 kr och för det priset tycker vi att man får väldigt mycket för pengarna i bra Philips-kvalitet.

Det här är såvitt vi vet en lite äldre modell som har ersatts av Philips Premium Avance (HD9741/10). Ja, det kan vara lite svårt att hålla reda på Philips alla modeller.

Men vi tycker ändå att denna modell fortfarande är värd att köpa eftersom den klarar sig bra i tester, trots att den bara kommer på en 6:e plats i TÆNK:s test. Men för ett pris på under 1000 kr och massor av plats, anser vi att den absolut är värd pengarna.

Philips Airfryer Essential har dessutom rekommenderats och testats av det tillförlitliga norska magasinet Tek.no, som drivs av tidningen VG.

Användarvänligheten är något de gillar extra mycket:

Philips Airfryer Essential är en väldigt användarvänlig och behaglig airfryer.

Här är det en av deras rekommenderade modeller som kommer på en andraplats i deras senaste test, som däremot bara inkluderar airfryers för under 2000 kronor.

Två modeller – kompakt eller stor

Den finns i två modeller, en vanlig “Compact”-modell med 4,1 liters kapacitet och en “XL”-modell som rymmer 6,2 liter.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

En stor airfryer från Philips till ett rimligt pris. Detta är en äldre modell som däremot fortfarande bjuder på mycket kvalitet, men det finns alltså bättre och nyare modeller idag.

3.5/5

Ninja Foodi Dual Zone AF300

Stor airfryer

ninja-foodi-dual-zone-airfryer-af300eu-2400-watt-76-liter-6-programmer.webp
 • Kapacitet: 7,6 liter
 • Watt: 2400
 • Forudindstillinger: 8
 • Materiale: Plast, Rustfrit stål
 • Størrelse: 35 x 31 x 37,5 cm
 • Vægt: 8,2 kg

Populär airfryer från det amerikanska märket Ninja som skiljer sig från konkurrenterna då den har 2 korgar för tillagning. På så sätt kan du laga en hel måltid samtidigt på olika temperaturer.

Denna stora airfryer har fått bra recensioner hos de utländska konsumentorganisationerna Which.co.uk och Choice.com.au, som är den brittiska och australiska motsvarigheten till Råd&Rön.

The Ninja Foodi Dual Zone AF300UK is a great air fryer and its two cooking zones make for quicker and more versatile cooking.

Stor airfryer med dubbel korg

Designen på Ninja Foodi Dual Zone påminner kanske lite om en fritös, men detta är alltså en vanlig airfryer.

Med en kapacitet på 7,6 liter är detta den största airfryer i testet som precis lyckas slå Philips Avance Collection Airfryer XXL, som “bara” rymmer 7,3 liter.

Men det som skiljer denna airfryer från alla de andra i testet är att den har två oberoende korgar.

Varje korg kan göra på sitt eget program och om du vill kan du använda Sync-funktionen där maskinen själv slår på och stänger av så att båda korgarna blir klara samtidigt.

Du kan alltså t.ex. steka kyckling i den ena och broccoli i den andra och så ser Ninja airfryern till att först slå på broccolin precis innan kycklingen är klar.

6 förinställningar

Ninja Foodi Dual Zone har 6 förinställningar som motsvarar max crisp, stekning, bakning, uppvärmning, dehydrering.

Du måste alltså själv ta fram receptboken och ta reda på exakt vilken inställning och tid de olika råvarorna behöver. Detta är standard på de flesta airfryers, där det endast är Cosori luftfritöser som skiljer sig från de andra genom att ha förinställningar för enskilda rätter och matvaror.

Which.co.uk noterar också att apparaten är lite svår att använda i början, men att man snabbt lär sig hur den funkar.

Stor och tung luftfritös

Både Which.co.uk och Choice.com.au framhäver i sin kritik av Ninja Foodi Dual Zone att detta är en stor och tung airfryer (8,2 kg), så det är alltså inte den bästa apparaten för det lilla köket. Det här är en varmluftsfritös som kräver bra med plats och man får gärna vara två när man ska flytta runt på den.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

Det här är en airfryer för er som vet att ni vill ha en airfryer eftersom ni redan har en som används ofta. Ni vill ha en airfryer som kan laga massor av mat, till gäster som kikar förbi och när man både ska göra pommes och kyckling, helst samtidigt.

3.5/5

OBH Actifry Genius 1,7 kg XL

ag9608s0-47468-1.webp
 • Kapacitet: Ukendt
 • Watt: 1500
 • Programinställningar: 9
 • Material: Plast
 • Storlek: 38 x 29,5 x 41 cm
 • Vikt: 7 kg

Actifry är en av de ursprungliga airfryers som privatpersoner tog sig an i så stor grad att många är osäkra på vad skillnaden på en airfryer och en actifry egentligen är.

Svaret är ganska enkelt, det är samma sak, en Actifry är en vanlig airfryer men som har en roterande arm, vilket de flesta airfryers inte har. Det är smart för pommes och andra matvaror som gärna får blandas.

Reklamfilm från OBH

Stor airfryer som rymmer 8 portioner

OBH informerar inte om exakt hur många liter som ryms i airfryern men de 1,7 kg täcker alltså det som det finns plats till.

Det skulle gärna räcka för att laga mat till 8 personer, men vi har frågat hur många liter det motsvarar och uppdaterar när vi vet mer.

Men det verkar vara en rymlig och stor airfryer.

9 förinställningar att välja på

OBH Actifry Genius 1,7 kg XL har 9 förinställningar att välja på. Här finns det möjlighet att laga snacks och pommes samt andra populära rätter.

Testvinnare hos Which.co.uk

OBH Actifry Genius säljs under namnet Tefal Actifry Genius i andra länder, så ibland kan det vara lite förvirrande att hålla koll på alla modeller. Det finns dessutom två modeller av denna airfryer, en vanlig XL och en XL 2-in-1, där den sistnämnda är ca. 1000 kr dyrare, men den har också fått bättre omdömen.

Tefal Actifry Genius XL 2-in-1 har till exempel vunnit “Best Buy” hos den brittiska konsumenttidningen Which.co.uk, men är det samma luftfritös? Det är inte helt uppenbart. Vi har frågat OBH och väntar på svar.

För det är ju viktigt för bedömningen om OBH Actifry Genius XL har utsetts till bäst i test hos Which.co.uk, som ju är en av de mest trovärdiga konsumentorganisationerna i världen.

Hos svenska Råd&Rön får den i alla fall inte riktigt lika bra resultat, “bara” 64/100 poäng.

Fördelar och nackdelar

Slutsats

En klassisk fritös med det patenterade Actifry-systemet, där maten vänds automatiskt.

3.5/5

Expertens tips vid köp av airfryer

Av experten Britt Andersen från airfryeropskrifter.dk och författare av böckerna “Airfryer Opskrifter 1 & 2“

Valet av airfryer beror på vilket behov man har. Jag kan nämna några saker som är värda att tänka på när man ska välja airfryer till hushållet.

1
Effektivitet/snabbhet

Prestandan mäts i watt och anger hur snabb en airfryer är vid uppvärmning och hur kraftfull den cirkulerande värmen är under tillagning av maten.

En airfryer med högre watt uppnår lättare en krispig yta och tillagning på kortare tid än en airfryer med lägre watt. På så vis behåller man saftigheten i råvarorna och resultatet blir bättre.

Stora airfryers behöver inte heller förvärmas, eftersom det bara tar några få minuter att uppnå önskad temperatur. En stor airfryer har en prestanda på 1700 watt eller mer.

Kontrollera gärna först hur många watt din elanslutning i köket kan förbruka samtidigt, så att det inte uppstår problem med säkringar eller ström som kortsluter på grund av överbelastning.

2
Hur många personer ska man laga mat till?

Kapaciteten mäts efter hur mycket mat i gram som en airfryer kan tillaga åt gången. Här utgår man ofta från mängden av exempelvis potatis/pommes frites.

Kapaciteten varierar från 500 gram och ända upp till 1400 gram hos de olika maskinerna. Men kan kan inte helt räkna med den kapacitet som anges av tillverkarna (om det överhuvudtaget har angetts i specifikationerna), men informationen kan användas som underlag för jämförelse mellan olika airfryers.

Man kan såklart använda sin airfryer för tillagning av till exempel större stekar, så länge de får plats i airfryerns tillagningszon (hel kyckling, rostbiff o.s.v.).

3
Var ska man ställa sin airfryer?

Se till att du har plats för den på köksbänken och att du ev. kan dra ut den från väggen, om du till exempel har lågt hängande överskåp eller om den står väldigt nära ett vägguttag.

En airfryer avger värme genom ett ventilationsgaller när den används. Det kan därför vara en bra idé att kolla i vilken riktning ventilationen för ut den varma luften, för att avgöra var i köket den ska placeras. Vissa airfryers har en skena som korgen med behållaren körs ut på.

Det kan vara väldigt praktiskt när man vill ha koll på maten och kanske röra runt i den under tillagningen. Andra airfryers har en behållare som korgen sitter fast i, så att hela ska dras ut samtidigt och ställas på en värmetålig yta. Först därefter kan behållare och korg separeras från varandra.

4
Storleken

Storleken på själva luftfritösen kan också ha betydelse. Tillverkarna anger det som kapacitet och det mäts i liter. Måttet visar hur stor hela airfryerns behållare eller korg är och hur mycket plats den cirkulerande luften har att jobba på (det ska inte förväxlas med hur mycket mat som kan tillagas samtidigt).

Detta har ett tydligt samband med själva prestandan. En airfryer ugn har till exempel en hög kapacitet, men kanske inte så hög prestanda i watt. Tvärtom kan en airfryer med mindre kapacitet än en airfryer ugn ha en stor prestanda i watt. Totalt sett har det betydelse för snabbheten och resultatet.

5
Digital styrning och program

Digital styrning, timer och program har blivit standard på de flesta varmluftsfritöser. En digital timer kan vara enklare att följa och ha koll på.

De flesta airfryers är också utrustade med programinställningar för specifika råvaror så att airfryern ställer in rekommenderat antal grader när ett program väljs och så är det bara tiden som man ska ställa in själv.

Vissa airfryers har mer avancerade program. De flesta digitala airfryers har timer som kan ställas in på upp till 60 minuter åt gången medan mindre airfryers med manuell timer som vrids upp oftast bara går upp till 30 minuter.

6
Pris och kvalitet hänger ihop

Priset hänger ofta ihop med kvalitet, storlek och prestanda. De billigaste modellerna har ofta lägre kapacitet och prestanda vilket påverkar det färdiga resultatet. Här gäller det att man bestämmer sig för vad man vill att airfryern ska användas till.

Om den ska kunna göra mer än bara värma upp och steka små mängder mat åt gången skulle jag rekommendera en lite större airfryer direkt när man ska köpa sin första. Det är många som köpt en airfryer för första gången som ångrar valet av storlek och börjar titta efter en större modell.

Så vänta hellre tills du har råd att köpa den rätta airfryern från början, utifrån din familjs behov.

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general