Lyftarskor bäst i test – recension av tyngdlyftningsskor

Om du vill lyfta tungt i övningar som knäböj och olympiska lyft är ett par bra tyngdlyftningsskor absolut nödvändigt. 

I den här guiden har jag hittat de 7 bästa lyftarskorna från kända märken som Adidas, Reebok och Nike. 

Jag har tittat på vad trovärdiga experter säger om skorna samt letat igenom nätet efter användarrecensioner. 

Testets bästa lyftarskor är:

Du kan läsa mer om varje sko nedanför och vad som gör dem bra.

Topp 3 tyngdlyftningsskor

Adidas Adipower Weightlifting

Bäst i test (smala fötter)

 • “Best overall” hos Runrepeat 
 • Topp 3 hos Torokthiy.com

Adidas Adipower är en toppmodell för erfarna lyftare som vill nå PR-resultat på gymmet.

från 2.349,00 kr.

Reebok Legacy Lifter

Bäst i test (breda fötter)

 • “Best for professionals” hos Runrepeat.com
 • “Best overall” hos Torokthiy.com

Reebok Legacy Lifter II är vår “bäst i test”, speciellt om du har bredare fötter.

från 1.949,00 kr.

Reebok Lifter PR

Bästa billiga

 • “Great value for money” – Runrepeat
 • Mest prisvärdn hos Torokhtiy.com

En supertyngdlyftande sko som även fungerar bra som en sko för styrkelyft och tyngdlyftning.

från 1.099,00 kr.

Bästa lyftarskor


Adidas Adipower Weightlifting 3

 • Bäst i Test hos Runrepeat
 • 4.4 av 5 hos That Fit Friend
 • Topp 3 hos Torokthiy.com
Butik Pris Läs mer
2.349,00 SEK → Till butik
2.399,00 SEK → Till butik

Adidas Adipower är några av Adidas bästsäljande tyngdlyftningsskor och även deras dyraste modell med ett pris på 1700kr på hemsidan. De är bra för olympiska lyft och knäböj. 

Vi korar de som “bäst i test” men endast för smala fötter! Det sistnämnda är viktigt eftersom allt som går att läsa om den här modellen beskriver att de är ganska smala. Om du har breda fötter och vill ha ett par skor som är “bäst i test” är Reebook Legacy Lifter ett bättre val.

..The Adipower is the premium shoe for those with ‘normal’ feet that don’t require an expanded toe box. They’re a popular contender for the best Olympic weightlifting shoes on the market..

Toppmodell från ett historiskt varumärke

Adidas har historiskt sett varit det stora djuret på savannen, där varumärket hade marknaden för sig själv fram till för 20 år sedan. 

Under decennier fanns det helt enkelt bara Adidas och diverse kommunistiska modeller. Sedan dess har förstås många andra tillkommit men många av Adidas vintage modeller upplevs fortfarande som bland de bästa som någonsin gjorts. 

Adipower är således också Adidas så kallade “flagship model”, gjorda för de bästa tyngdlyftare som hoppas på att komma med i OS, men också för alla oss andra.

Hög klack för erfarna och långa lyftare

Detta är en lyftarsko i mesh och canvas med en klack på 2,2 cm i TPU skum. Det här är därmed skon med högsta klacken i testet, tillsammans med Reebok Legacy Lifter.

Därför är detta ett par skor som passar erfarna tyngdlyftare eller långa tyngdlyftare. Det är inte en sko som passar de flesta nybörjare eftersom den höga klacken kräver bra teknik för att användas ordentligt.

Testvinder ved troværdige eksperter

Adipower kommer in på en delad förstaplats i vårt totala test. Den vinner bäst i test hos Runrepeat.com som är en mycket trovärdig webbplats och den kommer på delad förstaplats i ett test utfört av Torokhtiy.com, som drivs av den ukrainska OS guldmedaljören Oleksiy Torokhtiy. 

Det är de två tester som vi primärt har baserat våra val på eftersom vi litar på båda hemsidorna som drivs av väldigt kompetenta personer.

Men det här är inte ett par lyftarskor som uteslutande får beröm överallt. I testet hos ThatFitFriend.com som drivs av tyngdlyftaren och Master i Sports Science, Jake Boly, bedöms skorna vara av hög kvalitet men med mycket smal passform och dessutom är de dyra jämfört med alternativen. 

Slutsats

Adidas Adipower är en toppmodell för erfarna tyngdlyftare som vill uppnå PR resultat på gymmet, men det är en sko som bara passar dig med smal fot. Om du har en bred fot ska du undvika denna modell.

Betyg

★★★★★


Adidas Powerlift 5

 • Bäst för nybörjare
 • “Best for beginners” hos Runrepeat.com
 • Mest prisvärd hos torokhtiy.com
Butik Pris Läs mer
1.199,00 SEK → Till butik
1.199,00 SEK → Till butik

Om du vill börja lyfta vikter med tyngdlyftningsskor så är Adidas Powerlift ett bra första alternativ att titta på. Du får ett par nybörjarvänliga lyftarskor för ett rimligt pris, som också lämpar sig för styrkelyft eller powerlifting. 

Men de passar bara dig som har smalare fötter och de bedöms också vara små i storlek, så överväg att välja en storlek större. 

Vi korar de som “bäst för nybörjare” av samma anledning, inte minst för att de också får väldigt bra recensioner hos trovärdiga källor som Runrepeat och Torokhtiy.com.

..The powerlifts are Adidas’ entry level lifting shoes for general gym use and have been updated with the most recent version to improve durability and construction quality. They offer great style, a comfortable build, and good quality for the money…

Supertåliga skor med lägre klack

Adidas Powerlift är en populär serie lyftarskor som i år kommer med sin 5:e upplaga.

De har en klack på 1,6 cm, vilket gör dem lämpliga för både nybörjare och styrkelyftare. 

Den lägre hälen gör det enklare för nybörjare att lära sig lyfta och så är den lägre klacken bättre för övningar som low bar squat eller sumo squat. Därför passar de styrkelyftare, vilket kanske är du som tränar på gymmet och inte i en tyngdlyftningsklubb. 

En hållbar sko, men inte för de tyngsta lyften

Adidas Powerlift bedöms vara en riktigt bra sko för de flesta och den vinner “bäst för nybörjare” hos Runrepeat men på Torokhtiy.com, som drivs av OS-medaljören Oleksiy Torokhtiy, bedöms inte skon vara tillräcklig för de allra tyngsta lyften. Här anser man att skons sula är gjord i ett material som riskerar att gå upp i sömmarna vid t.ex. tunga clean och jerk. Vad som är “tungt” specificeras inte i detta sammanhang. 

Slutsats

Adidas Powerlift är ett par riktigt bra och hållbara lyftarskor som passar såväl nybörjare som styrkelyftare. De har en lägre klack, något som gör dem lättare att använda och bra för t.ex. low bar knäböj. Men omdömena pekar på att de kanske inte räcker till för dig som tränar på elitnivå.

Betyg

★★★★☆


Adidas Power Perfect 3

 • Mest prisvärd hos Runrepeat
Butik Pris Läs mer
1.499,00 SEK → Till butik
1.499,00 SEK → Till butik

Adidas Power Perfect är vår “mest prisvärda”, det vill säga om du har smala fötter. Det här är ett par allround tyngdlyftningsskor som både är bra för knäböj och olympiska lyft samt ryck och stöt.

Skorna får väldigt bra betyg i tester, bland annat hos det välrenommerade amerikanska löparmagasinet Runrepeat, där de koras som “mest prisvärd”.

..It’s got us performing our best squats to date and it sure has proved its prowess in stabilizing us during lifts. Seriously, it can’t get better than the Adidas Power Perfect 3! ..

Standard klack för allroundskor

Adidas Power Perfect 3 har en klack på 1,9 cm, vilket är precis vad standardhöjden för ett par traditionella lyftarskor ligger på. Denna höjd sägs vara den bästa allround höjden som gör att skorna kan användas för både knäböj och tyngdlyftning.

Det här är också en klackhöjd du kan välja om du vet att du både kommer att göra en del olympiska lyft och en del knäböj. 

Smalare passform, så passar inte alla

De flesta av Adidas lyftarskor är kända för att ha en smalare passform, så det är något du bör tänka på om Power Perfect låter intressant för dig. 

Om du redan vet med dig att du har breda fötter så bör du nog undvika denna modell eftersom den inte kommer att passa dig. Om du vill ha ett par skor med samma klackhöjd men med mer plats kan Nike Romaleos 4 eller Reebok Lifter PR vara ett alternativ, men sistnämnda har dock en lägre häl.  

Slutsats


Adidas Power Perfect 3 är bland de mest populära tyngdlyftningsskor som finns och ett väldigt bra val för dig som vill ha ett par allroundskor, som både kan användas till squats och olympiska lyft. De har en smal passform, så inget för dig med breda fötter. 

Betyg

★★★★☆


Nike Romaleos 4

 • Bäst för tävling – coach Julia Falamas hos NYMAG
 • Topp 3 hos Torokthiy.com
 • Rekommenderas av Runrepeat.com
Butik Pris Läs mer
2.149,00 SEK → Till butik

Nike Romaleos 4 är den senaste modellen från en av de mest populära serierna av lyftarskor. Inte minst Romaleos 2, som lanserades inför OS i London 2021, anses vara några av de bästa lyftarskorna någonsin. 

Romaleos 4 har tydlig inspiration från 2012-modellen och det har medfört massor av hype. Enligt de flesta testerna är detta också en utmärkt sko som absolut kunde ha blivit “bäst i test”, men inte riktigt lika populär som Adidas Adipower och Reebok Legacy Lifter.

..The Nike Romaleos are the historic competitor for the ‘best weightlifting shoe’ with the adipowers. They’ve been around for nearly 2 decades and have offered a great alternative to the adipowers for people with larger feet. These are typically wider than either the Adidas or Reebok lifting shoe in the toe box…

Hög klack och dubbla kardborreband

Romaleos 4 är ett par skor som passar den erfarne tyngdlyftaren, kanske perfekta för dig som har en förkärlek för de tidigare modellerna, som till exempel den legendariska modellen från 2012. 

Romaleos 4 har en klack på 2 cm, vilket är en hög klack, men ett par millimeter lägre än motsvarande modeller från Adidas och Reebok. 

Dessa lyftarskor skiljer sig från de andra modellerna genom att de har dubbla kardborreband. Det gör att skorna sitter tightare på foten men ger också lite mindre flexibilitet.

För breda fötter eller smala fötter?

Det råder en del osäkerhet kring hur bred Nike Romaleos 4 är. På Runrepeat skriver recensenten att skorna är något smala, men på Torokthiy.com skriver användaren att skorna är lite till den breda sidan. Det har vi inte kunnat verifiera än, men något tyder på att den här skon passar “normala” fötter.

Slutsats

Nike Romaleos 4 är ett par populära tyngdlyftningsskor från en legendarisk serie som är gjord för erfarna tyngdlyftare. Den finns just nu på rea till ett något bättre pris än en konkurrent från Adidas, så om du gillar Nike bäst kanske detta är den rätta skon för dig.

Betyg

★★★★★


Reebok Legacy Lifter II

 • Bäst för långa tyngdlyftare – Julie Falamas hos NYMAG
 • “Best for professionals” hos Runrepeat.com
 • “Best overall” hos Torokthiy.com
Butik Pris Läs mer
1.949,00 SEK → Till butik

Vi har valt Reebok Legacy Lifter II som vår “bäst i test”, speciellt för dig med breda fötter. Reebok Legacy Lifter II får bra recensioner hos experter och användare och skorna har bland annat vunnit “Best overall” hos Torokthiy.com, som drivs av OS-medaljören Oleksiy Torokhtiy. Även trovärdiga löpar- och träningssidan Runrepeat korar dem som “best for professionals”. 

Det här är alltså ett par lyftarskor för dig som tar din träning seriöst och de bör klara allt du ger dig på, även när du tränar inför en tävling.

..The Reebok Legacy Lifter is our top pick for how it blends quality with affordability. I think this makes them the best Olympic weightlifting shoes on the market…

Hög klack och snygg design

Reebok Legacy Lifter är ett par klassiska tyngdlyftningsskor med en hög klack på 2,2 cm i TPU skum, vilket gör dem lämpliga för erfarna lyftare, men inte så lämpliga för nybörjare eller styrkelyftare. Skorna knäpps med kardborreband och är gjorda i textil och veganskt läder.  

Designen på Reebok Legacy Lifter har fått mycket beröm. Det är såklart subjektivt men vi tycker också att detta är ett par riktigt coola skor som dessutom finns i flera färger och mönster. Det finns ju ingen anledning till att träningsskor eller lyftarskor ska vara tråkiga.

Bäst för breda fötter

De flesta tyngdlyftningsskor vi har tittat på i detta test har en smalare passform, speciellt modellerna från Adidas. Om du har breda fötter blir du troligen mer nöjd med ett par Reebok, eftersom de är kända för att ha en lite bredare passform. Inte bara när det gäller lyftarskor, men generellt. Jag har själv ett par Reebok Nano crossfit skor och de passar mina breda fötter perfekt. 

Slutsats

Reebok Legacy Lifter II är vår “bäst i test”, särskilt för dig som har bredare fötter. De här skorna får bra recensioner från både experter och amatörer. Prismässigt sparar du också en hel del jämfört med konkurrerande modeller. Legacy Lifter är just nu 500 kr billigare än Adidas Adipower. 

Betyg

★★★★★


Reebok Lifter PR

 • Mest prisvärd – NY Mag  
 • “Great value for money” – Runrepeat
 • Mest prisvärd hos Torokhtiy.com
Butik Pris Läs mer
1.099,00 SEK → Till butik

Reebok Lifter PR är våra “bästa billiga” lyftarskor som du just nu kan få på Reebok.com för endast 639 kr. Det är helt klart de billigaste av våra utvalda tyngdlyftningsskor. 

Det bra priset och den goda kvaliteten i dessa skor gör också att de har korats som “mest prisvärd” hos NY Mag som har fått tränarna Julia Falamas och Mike Dewar att recensera skorna. Den pålitliga amerikanska träningssidan Runrepeat korar dem också som “great value for money”.

..The Reebok Lifter PR2 is a downgrade on the Legacy 2.0 but offers excellent entry level weightlifting shoe design for beginners. It’s also a good choice for a ‘squat shoe’ – perfect for powerlifters and CrossFitters..

Lägre häl gör dem perfekta för både nybörjare och styrkelyftare

Detta är ett par skor som är perfekta för fler än bara seriösa styrkelyftare. Klacken är nämligen bara 1,5 cm hög, vilket gör att de passar både nybörjare inom tyngdlyftning men även inom styrkelyft där du utan problem kan göra övningar som low bar knäböj. 

Sulan är också mjukare i den här modellen är i de flesta andra lyftarskor. Det gör dem lite sämre som tyngdlyftningsskor men däremot bättre för allmän användning på gymmet. 

Normal passform för normala fötter

Har du en fot som varken är till den smala eller breda sidan så kanske dessa skor är ett bra val. Många tyngdlyftningsskor är smala, speciellt Adidas modellerna, medan Reebok generellt är kända för sin bredare passform. Så vitt vi vet är denna modell från Reebok ganska “normal” i storleken. Inte för bred, inte för smal, men precis lagom. 

Slutsats

Ett par kanonbra lyftarskor som också fungerar bra som skor till styrkelyft och generell träning på gymmet. Riktigt bra pris också!

Betyg

★★★★☆

Det behöver du veta om lyftarskor (GUIDE)

Tyngdlyftningsskor skiljer sig från andra träningsskor på en rad punkter.

Det viktigaste man ska tänka på är att dessa skor är gjorda för ett enda syfte, att hjälpa dig att lyfta mer. 

Därför är de mer jämförbara med ett par fotbollsskor än med ett par träningsskor. Trots att man kan träna i ett par lyftarskor, så är det inte det de är gjorda för. Så när du funderar på vilka skor du ska köpa så tänk bara på vad som är bäst för dina olympiska lyft och dina knäböj. Om du hellre vill ha ett par skor som kan användas för lyft, men även vid löpning och träning, så titta mer på crossfit skor som vi också har recenserat.

Klackhöjd

Den största skillnaden på ett par vanliga platta träningsskor och ett par lyftarskor är den högre hälen. Det är faktiskt nästan den enda skillnaden. 

Ett par lyftarskor har en hård upphöjd häl som ger stöd och stabilitet och ändrar vilka muskler och vilken position du lyfter i. 

Det är ett ganska komplicerat ämne, men kort sagt gör hälen att du böjer dig mindre framåt när du gör en knäböj och därför är det lättare att lyfta tungt utan att få överbalans. Du aktiverar också mer av dina quadriceps och glutes, vilket gör dig starkare. 

Hur hög ska klacken vara?

Det beror på hur erfaren du är, hur lång du är och vad syftet med skon är. 

 • Om du är en erfaren olympisk tyngdlyftare som gör övningar som ryck och stöt så rekommenderas en hög klack över 1,9 cm. 
 • Om du tränar både vanliga high bar knäböj och olympiska lyft är ett par skor med 1,9 cm klack ett bra allround val. 
 • Om du mest tränar styrkelyft och powerlifting och kanske knäböjer low bar så klarar du dig med en lägre häl under 1,9 cm. 

Dessutom ska du tänka på din längd. Ju längre du är, desto högre bör klacken vara. 

Nybörjare och mindre erfarna upplever att det är lättare att använda ett par skor med en lägre klack, så det är också något man bör tänka på.

Material och stängning

Tidigare fanns det en större variation i vilka material skorna var gjorda i. Hälen var till exempel ofta gjord av trä. Idag använder i stort sett alla olika typer av skum i klacken och det verkar fungera lika bra. 

På samma sätt har alla skor idag en stängning med ett kardborreband medan man tidigare använde ett spänne. Återigen ser man likheter här.

Själva överdelen på skorna kan vara av olika material, såsom mesh, textil eller konstgjort läder. Förr innehöll skorna även läder, men det har tydligen fasats ut, kanske med hänsyn till miljö och djurvälfärd. 

Så det är inte materialen i skorna du bör gå efter när du väljer skor. Det är ofta ganska likartat, även om det såklart kan finnas små skillnader i exempelvis stängning eller andningsförmåga. Nike Romaleos 4 är till exempel de enda skorna i testet med dubbla kardborreband.

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general