Spikmatta bäst i test  – guide till köp av shaktimatta

Om du har ömma muskler och känner dig stel i ryggen kanske du ska testa ett gammalt indiskt fakirtrick – nämligen spikmattan

Den har gjort stor comeback i form av så kallad spikmatta och shaktimatta eller akupressurmatta, som den också kallas. 

Enligt anhängarna kan en spikmatta avhjälpa allt från stress till ömma muskler och dålig sömn, men hur fungerar de och vilken är bäst?

Det har jag tittat närmare på här.

Så använder du en spikmatta

Det är väldigt enkelt att använda en spikmatta. Du lägger den på soffan eller på sängen, där du vill använda den, på ryggen eller under nacken och så lägger du dig på den. 

Du kan använda en spikmatta för ryggen, oftast på den övre delen, eller för nacken eller huvudet genom att lägga en kudde eller ihoprullad handduk under. 

Sedan ligger du helt enkelt och slappnar av i 20 minuter första gången och när du har vant dig kan du öka upp till 40 minuter åt gången.

Om du har känslig hud kan du börja med kortare intervaller. 

Det rekommenderas att du har en t-shirt på dig eller använder en tunn handduk.

Topp 3 spikmattor

Abilica Massagematta

Butik Pris Läs mer
299,00 SEK → Till butik
380,00 SEK → Till butik

En enkelt men effektiv akupressurmatta från det norska företaget Abilica. Den har jag testat och baserat denna recension på. 

Abilica är ett pålitligt företag med svenska butiker och showrooms så därför valde jag att ta med dem i testet. 

Mattan jag köpte för 300 kr kom dagen efter beställning. 

Det är en ganska simpel matta utan någon kudde, men det är okej. Den är behaglig att ligga på och har en bra storlek som täcker hela ryggen. Den kan också användas till nacke och huvud för lindring vid huvudvärk.

Abilica Spikermatte

Jag gillar den och tycker den är riktigt skön att ligga på. Det känns som att bli masserad och det är väldigt tydligt att huden och musklerna blir varma. Jag somnar nästan efter ett tag, så avslappnande är det. 

Jag har kroniska smärtor i nacke och rygg och det tycker jag faktiskt att den hjälper mot. 

Jag rekommenderar den.

MusclePain Sleepmat

Butik Pris Läs mer
499,00 SEK → Till butik

Denna akupressurmatta från Muscle Pain har en kudde som gör att du både rygg och nacke täcks samtidigt.

Det finns andra spikmattor där de säljs separat, alltså när kudden och mattan köps var för sig, men med denna får du alltså både och.

Kudden är ganska hög, vilket gör att den passar dig som har spänningar i nacken och bakhuvudet.

Denna spikmatta är dessutom ganska mycket tjockare än konkurrenterna, vilket gör den skönare att ligga på i längre tid. Sömmarnas kvalitet verkar också mer robust.

Muscle Pain är ett danskt företag som också är känt för bland annat sina träningsredskap.

Svenska Spikmattan

Original spikmattan som du kanske har hört talas om. Denna spikmatta i plast har uppfunnits av svenska Susanna Lindelöw och har en patenterad design med längre och tjockare spikar än på t.ex. Abilicas matta. 

Spikmattan är utvecklad med inspiration från Indiens fakirer och var en stor hit redan för ett decennium sedan då den låg under mångas julgranar. 

Idag har den vidareutvecklats så den finns i flera versioner till exempel anpassad för nacken, där spikarna är mjukare och så finns det en full body modell som kan användas till hela ryggen och rumpan. 

Designen är som sagt patenterad och därför finns det inga andra spikmattor med exakt samma utseende och långa spikar någon annanstans.

Hur funkar en spikmatta?

Det finns en mening med galenskapen när de indiska fakirerna lägger sig på spikmattor.

Spikmattans syfte är att öka blodcirkulationen och produktionen av bra hormoner som oxytocin och endorfiner.

De många små tryck mot huden ger en “skön smärta” som du kanske känner igen från en bra och hård massage eller vinterbad.

En annan av mattans effekter är värme. Du kan tydligt känna värmen i hud och muskler på de ställen du använder mattan.

Behandlingen verkar ha en del gemensamt med akupunktur, där man också spekulerar i att framkalla produktion av helande lyckohormoner.

Påminner om massage.

Det är nästan svårt att inte somna hur konstigt det än låter, men rör dig lite så känner du det sköna trycket igen.

För mig var upplevelsen mycket lik en massage. Det gav samma transliknande tillstånd när man går helt in i sig själv och tiden står still. Det var verkligen skönt.

Jag lider av kroniska smärtor i rygg och nacke och därför letar jag alltid efter något som kan lindra förutom medicin och jag tycker faktiskt att spikmattan verkar vara ett bra alternativ.

Historien bakom spikmattan

En fakir sitter på en spikmatta, Indien 1907

Den ursprungliga spikmattan kommer från Asien, där den traditionellt har använts för behandling av en rad sjukdomar, speciellt ryggproblem och som trick för omkringresande fakirer.

När man ser en spikmatta för första gången tänker man att det måste åsamka skador att lägga sig på den, men eftersom kroppsvikten fördelas på så många spikar tränger de inte igenom huden.

Spikmattan har också traditionellt använts under meditation för dess förmåga att framkalla ett avslappnat tillstånd. Det kommer du säkert också att uppleva om du testar en spikmatta.
Inom traditionell kinesisk medicin har mattan också använts och då har den kallats för akupressurmatta och syftet har, precis som vid akupunktur, varit att lösgöra blockeringar i Qi, den energi som enligt kinesisk tradition strömmar genom kroppen.

Funkar spikmattor mot dålig sömn och andra besvär?

Spikmattan är skön att ligga på och ett bra sätt att stressa ner på, men på olika webbsidor hävdas det att den också fungerar mot saker som ryggont och dålig sömn. Det är påståenden som kräver fler undersökningar. 

Enligt det amerikanska hälsomagasinet Healthline har det inte gjorts särskilt många studier av denna slags behandling, men de få studier som nämns verkar ha en positiv effekt på smärtor. 

En tysk studie visade en markant effekt på kroniska nacksmärtor vid användning av en “mechanic needle pad”, vad det nu är. 

Några andra studier visar också en positiv effekt men slutsatsen blir att det är för tidigt att säga något om de vetenskapliga bevisen för denna typ av behandling. 

Därför är min slutsats: Prova! Jag är i alla fall nöjd med min spikmatta.

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bed_of_nails​

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general