Kollagenpulver – Bäst i Test 2023

Kollagenpulver kan minska rynkor, avlägsna apelsinhud och lindra artros och ömma leder på morgnarna. 

Det är i alla fall det tillverkare och influencers lovar och hypen kring kollagen har blivit jättestor just nu – men funkar kollagenpulver verkligen? 

Vi tycker att dessa kollagenpulver är de bästa:

  1. Oslo Skin Lab 
  2. Nutrinic
  3. Star Nutrition

Det har vi undersökt och testat i denna guide. 

Vi har också tittat på 10+ av de mest populära kollagenpulvren och vi kan avslöja att det är ENORM skillnad på vad du får och vad du måste betala för det. Se upp så att du inte köper grisen i säcken!

De dyraste produkterna är nämligen mer än 5 gånger dyrare per gram medan vissa produkter innehåller en massa onödiga fyllnadsämnen. Snygga förpackningar och massor av hype är inte lika med kvalitet för pengarna. 

Därför kan vi endast rekommendera ett par märken. Se vilka nedanför.

Innehållsförteckning

ANNONCE

Topp 3 kollagenpulver

Star Nutrition Ultimate Collagen Power
Mest prisvärda
från 199 kr.
Nutrinic
Bäst i Test
från 323 kr.
Oslo Skin Lab
Känd från TV och media
från 398 kr.

Bästa kollagenpulver

Följande kollagenpulver är våra “bäst i test”. Vi har valt ut dem baserat på hur transparenta de är med innehållet i sina produkter. 

Hos dessa återförsäljare framgår det tydligt vad du får och hur kollagenet utvinns. De är certifierade och innehåller endast kollagen (och ev. C-vitamin) – inte en massa fyllnadsämnen och tillskott. 

Sist men inte minst har de ett rimligt pris i förhållande till innehållet, oftast 1-2 kr per gram kollagen.

Oslo Skin Lab

rs139_osl_solution_10003_some-square_1080x1080.webp

Oslo Skin Lab kanske är det mest kända kollagentillskottet – överhuvudtaget. Det finns nästan ingen dansk influencer som inte har gjort reklam för dem någon gång. 

“The Solution” kallar de sitt abonnemang på kollagentillskott som har fått stöd av kända kvinnor som Line Baun Danielsen og Renée Toft Simonsen.

Och det är ett abonnemang du ska välja, för om du köper utan abonnemang är priset 498 kr för en månads förbrukning och det är helt enkelt FÖR dyrt. Med ett abonnemang är priset mer rimliga 349 kr, vilket fortfarande är ganska dyrt med nästan 5 kr. per gram kollagen. Det är helt klart dyrare än konkurrenterna. 

Eftersom kollagen i teorin är en ganska simpel produkt och det inte finns några tydliga bevis för att deras kollagen är markant bättre, så är det svårt att förstå varför det ska vara så mycket dyrare. 

 

Men de har fått många positiva omdömen på Trustpilot och från andra recensenter, så tyck vad du vill om det. 

Oslo Skin Lab har också gjort vad de kan för att bevisa att deras kollagenpulver fungerar genom att sponsra flera vetenskapliga undersökningar.

Nutrinic

kollagen-fritlagt-logoer.jpeg

Nästa på listan är kollagenpulver från det danska företaget Nutrinic, som är det enda kollagenpulver i testet som är ASC-certifierat för hållbarhet. 

Kollagenpulvret utvinns nämligen från sötvattensfisken Palagius, som anses vara en av de odlade fiskarter med minst klimatpåverkan. Om du bryr dig om hållbarhet kan Nutrinic vara ett bra val. 

Här handlar det alltså om marint kollagen som normalt anses vara den bästa av sitt slag med en molekylstorlek på 1 000 kDa, vilket är den minsta i testet. Det skulle i teorin göra det lättare för kroppen att uppta och använda det på de rätta ställena. 

Med ett pris på lite över 2 kr per gram kollagen är det ikke den dyraste av de rekommenderade kollagenpulvren och ett rimligt pris jämfört med genomsnittet. Att det är tillverkat i Norden drar också upp betyget. 

Nutrinic har några olika typer av kollagenpulver, den vanliga “Pure” är med ren kollagen eller med tillskott av c-vitamin och zink.

Seagarden Pure Marine Collagen

w909h1200.jpeg

Ett av de billigaste marina kollagen i testet. Seagarden Pure Marine Collagen är ett collagen pulver framtaget i Norge som innehåller 100% hydrolyserat collagen från vildfångad Nord-Atlantisk torsk, som är MSC-märkt för hållbart fiske. 

Collagen pulvret består av typ 1 och typ 3 kollagenpeptider med hög upptagningsförmåga. 

Seagarden är en av få collagen tillverkare som har testat sin produkt i ett vetenskapligt test. 

Seagarden utförde en egen klinisk studie hos Dermatest i Tyskland på 20 kvinnor i åldern 20-45. Enligt Seagarden visade studien en signifikant ökning av hudens fuktighet efter 8 veckors användning.

Bästa billiga kollagenpulver

Priset på kollagen varierar väldigt mycket. Från de billigaste som kan köpas för under 50 öre per gram till de dyraste som kostar 10-20 gånger så mycket. 

Här har vi valt att framhäva två billiga produkter som vi ändå känner står för kvalitet. Det finns billigare alternativ än dessa, speciellt om du kikar utomlands, men dem har vi valt bort denna gång.

Star Nutrition Ultimate Collagen Power

66560_Ultimate_collagen_Lemonade.jpeg

Oj, här var det billigt! Star Nutrition är ett känt märke inom bodybuilding och träning från Sverige. Om du tränar och använder proteinpulver känner du säkert till dem eftersom de är riktigt stora inom det.

Men detta är alltså deras collagen pulver och det är Bovine kollagen från kor som fås till ett pris mellan 0,47 kr. per gram och upp till 0,71 kr. per gram. Det var på erbjudande när vi gjorde testet.

Vitaprana Collagen Powder

902000_Vitaprana_Collagen-powder_500g_feb20.jpeg

Här är ett av de billigaste kollagenpulvren i testet med ett pris på endast 0,72 kr per gram. Då handlar det om bovine kollagen, alltså kollagen från kor och det är Typ 1 kollagen du får. 

Vitaprana marknadsför sig som “the green choice” och som ekologiskt, men du får nog själv kolla upp om det stämmer. 

Det är i alla fall billigt kollagen till dig som är okej med kollagen från kor. 

Det är åtminstone den billigaste produkten i vårt test, så om du känner dig trygg med svenska livsmedelsprodukter är detta troligtvis det bästa priset du kan hitta.

Andra testade kollagenpulver

Totalt har vi testat 13 kollagenpulver och av dessa har vi valt ut ovanstående som våra “bäst i test”. Det betyder inte att de andra inte är värda att köpa, men de vi har valt ut ovanför bedömer vi som bäst på pris, transparens och kvalitet. 

Om du är intresserad av några av de andra kollagenpulvren i testet kan du läsa en kort summering nedanför.

WellAware Collagen Beauty ++ 200 g

wellaware-beauty-collagen-200g-2464-100-0200_1.webp

Här har vi ännu ett Bovine kollagen pulver till ett rimligt pris, denna gång från märket WellAware. Om du köper denna produkt får du dessutom Zink och Selen som sägs vara bra på många sätt. 

Med ett pris på 0,72 kr. per gram så är vi i den billiga kategorin.

WellAware är till och med ett svenskt varumärke och bara det är väl en kvalitetsgaranti i sig.

Re-fresh Superfood Collagen Pure Premium

4815863.jpeg

Marint collagen från “vit fisk” som troligtvis består av olika slags torsk. Detta kollagenpulver säljs av det svenska företaget Maricol, som både packar och tillverkar i Sverige. 

Detta marina kollagen är av typ1 och innehåller endast rent hydrolyserat marint kollagen. Det har testats i flera länder och tillverkas enligt EU:s standarder (HACCP).

Testresultat (tabell)

Data insamlad 27/6-2022.

Priser har hittats som det billigaste priset på Pricerunner eller hos återförsäljaren själv. Här har vi valt priset som ett köp. Flera av återförsäljarna har rabatter vid köp av abonnemang.

Mängden kollagen per produkt beräknas som produktens vikt i gram multiplicerat med andelen kollagen per gram.

Det bör du veta om kollagen och kollagenpulver (GUIDE)

I det här avsnittet går vi lite mer på djupet om kollagenpulver. 

Tidigare fick du 3 snabba svar på vad, hur och varför, men i detta avsnitt försöker jag samla flera vetenskapliga svar på hur kollagen verkar och om det faktiskt ligger någon sanning bakom. 

Vi tittar på vad vetenskapen säger i undersökningarna och vi kikar närmare på vad svenska och utländska experter har att säga. Men jag är inte expert, så om du ser något som är felaktigt eller har du något nytt att bidra med, så skriv gärna till eric@fitfact.dk.

Därför är kollagen viktigt för din kropp

Kollagen är ett protein som liksom alla andra protein är uppbyggt av aminosyror. 

Kollagen är ett av de absolut viktigaste protein vi har i kroppen, som bildas i hudcellerna och som ger huden sin elastiska, fasta och ungdomliga utseende. Med åldern producerar vi mindre kollagen och huden börjar hänga och utvecklar rynkor.

Kollagenpulver - funkar det?

När huden nu blir slappare med åldern eftersom vi mister kollagen är det såklart nära till hands att tänka att man kanske kan komplettera med kollagen och på så sätt motverka lite av hudens ålderstecken? 

Idéen har alltid varit intressant för forskare och läkare, men i flera år rådde stor oenighet om det faktiskt var möjligt att komplettera med kollagentillskott – eller om det bara skulle brytas ner till aminosyror och användas på andra ställen i kroppen. 

Det räcker ju inte med att äta och uppta kollagen, den ska också ut till de rätta ställena, till huden och ditt bindväv. 

För några år sedan var många läkare skeptiska eftersom de ansåg att kollagenet bara bröts ner till aminosyror och inte togs upp av huden. 

Men det har ändrat sig efter fler studier och undersökningar och nu visar lovande vetenskap att det hydrolyserade kollagenet faktiskt hamnar i hudceller, bindväv och skelett. 

En större undersökning med fler än 100 kvinnor visar vissa effekter på hudens spänstighet. 

“..En större studie med fler än 100 kvinnor visar viss effekt på hudens elasticitet..”

Vilket slags kollagenpulver bör du välja?

Kollagen är ett protein som speciellt finns i kött och fisk, i skelett och bindväv.

Det är också därför soppor, kokt fisk och sylta och andra gammaldags “mormor maträtter” är bra källor till kollagen i kosten. 

Men om du som de flesta andra inte äter så mycket sådan mat kan du lyckligtvis bara komplettera med kollagenpulver.

Fisk eller nötkreatur?

Kollagen utvinns normalt från antingen fisk, t.ex. torsk, eller från nötkreatur, exempelvis från oxsvans. I princip är båda varianter lika bra, men de flesta rekommenderar att man använder marint kollagen, alltså kollagen från fisk, eftersom denna sägs vara lättare för kroppen att uppta och dessutom är den mer klimatvänlig.

“..Marinekollagen sies å tas opp bedre i kroppen samt belaste klimaet mindre enn kveg produksjon. ..”
Helsebixen

Veganskt kollagenpulver?

Tyvärr dåliga nyheter för veganer: Det finns faktiskt inget veganskt kollagenpulver just nu, eftersom kollagen 100% utvinns från animaliska produkter. 

Det finns en del produkter som marknadsför sig med namn som “vegan collagen”, men det som står med smått är “booster”, alltså produkter som ska hjälpa att boosta kroppens produktion av kollagen – och det är primärt C-vitamin. 

Om du är vegan bör du alltså se till att du får i dig tillräckligt av de aminosyror, mineraler och vitaminer som kroppen behöver för att bilda kollagen, men du kan inte få veganskt kollagen som kosttillskott. Det finns helt enkelt inte.

Därför ska du välja hydrolyserat kollagen

När du tittar på kollagenpulver kommer du att se hur alla reklamerar med att vara “hydrolyserande”. Det betyder att de är särskilt lätta för kroppen att uppta eftersom de redan har brutits ner till mindre delar. 

När kroppen ska uppta protein, som t.ex. kollagen, måste det först nedbrytas till mindre delar, peptider. 

Tanken bakom hydrolyserat kollagen är att bryta ner kollagenet till peptider så kroppen enkelt kan ta upp det och inte behöver använda energi på att själv bryta ner det råa kollagenet. 

Enligt tillverkarna och vissa studier är det viktigt att kollagenet är hydrolyserat för att det faktiskt ska gå till huden och inte till alla möjliga andra ställen. 

“..När proteinet tidigare bryts i mindre bitar, till exempel med hydrolyserat kollagen, har en del av vår forskning visat att det tas upp i kroppen snabbare...”

Alla kollagenpulver som vi har tittat på använder hydrolyserat kollagen, så det är inte något du behöver tänka på.

Hvilken vitenskapelig evidens finnes det?

Det har gjorts en del vetenskapliga studier som har undersökt effekten av kollagenpulver. De flesta studier har utförts av återförsäljarna, vilket såklart kan ge upphov till några intressekonflikter, men det är ändå tal om giltiga “dubbelblinda” studier som ska följa god forskningspraxis. 

En känd studie visade till och med att kollagenpulver hade en positiv effekt på huden, Videnskab.dk beskriver det så här: 

“…Den mest omfattande studie på området är förmodligen en kontrollerad och blind studie som omfattade omkring 100 kvinnor. 

 Här undersökte man effekten av åtta veckors intag av ett kosttillskott bestående av 10 gram kollagenpeptid om dagen på hudens egenskaper. 

 Baserat på ultraljudsundersökningar av huden fastslog man att kollagen kosttillskottet ökade densiteten av hudens kollagen och ökade hudens hydrering..”

En annan studie från England undersökte om kollagenpulver kunde hjälpa till med återhämtningen efter träning och där fann man en klar effekt.

Aktivtræning.dk beskriver det så här: 

“…En brittisk studie kom t.ex. fram till att personer som fick tillskott med kollagen var mindre ömma efter träning och återhämtade sig snabbare…”

Förutom det finns det också studier som visar positiva effekter på artros, där försökspersonerna som fick kollagenpulver hade mindre smärtor, vilket av Sund-forskning.dk beskrivs så här:

“…I slutet av experimentet visade resultaten en tydlig skillnad på grupperna. Placebogruppen hade en bra förbättring som motsvarar det man hittat i liknande försök, men det som var ännu mer positivt var att den undergrupp, som inte intog så mycket protein dagligen, upplevde en signifikant förbättring av smärtor i knän och att lederna hade blivit mer mobila. Vid närmare undersökning av gruppen stod det klart att personerna med de mest omfattande besvären, som hade haft störst nytta av tillskottet…”

Torunn Laksefoss, Sund-forskning.dk

Flera undersökningar har nu visat positiva effekter på hud, artros och återhämtning och enligt biokemist Torunn Laksefoss som skriver för Sund-forskning.dk har en studie också visat att hydrolyserat kollagen, en särskilt lättupptagbar variant, faktiskt tas upp i hud och väv som det ska – och alltså inte bara på andra ställen i kroppen.

För att vara helt säker på att produkten både kan tas upp och ge den önskade effekten undersökte man om de hydrolyserade aminosyrorna kan passera tarmmembranen och därefter återfinnas i kroppen. Här visade resultaten från gruppen som fått HC* en mer än dubbelt så hög mängd än hos dem som hade fått prolin*+HC

Torun Laksefoss, Biokemiker – Sund-forskning.dk

Läs mer om kollagenpulver

Vetenskapliga studier

Artiklar från tidningar och magasin

“Kosttilskuddet kollagen giver håb om en genvej til ungdom og sundhed, men virker det?” – Politiken 26/3 2022

“Kollagen – sådan får du mere ud af din træning” – AktivTræning.dk 

“Vingummi til håret og pulverdrik mod rynker: Skønheds-kosttilskud vinder frem” – DR 21/2 2021

“Få styr på dit collagen, hvis du har slidgigt” – Sund-Forskning.dk – 4/12 2018

“Giver det mening at spise collagentilskud?” – Samvirke.dk – 17/6 2021

“Kollagen er afgørende for spændstig hud, sårheling og forebyggelse af slidgigt” – Videnskab.dk – 13/12 2017

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general