Bästa veganska proteinpulvret – bäst i test 2022

Ge dina muskler näring och få vinster på gymmet! Med proteinpulver kan du enkelt, billigt och effektivt få i dig de nödvändiga proteiner och aminosyror som din kropp behöver för att bygga starka och snygga muskler.

Veganskt proteinpulver är billigt och effektivt.

Vetenskapliga studier har visat att veganskt proteinpulver är lika effektivt för att bygga muskler som vassleprotein.

På den här sidan har vi samlat erbjudanden från de 10+ mest populära återförsäljarna av proteinpulver. Därför kan du alltid hitta det bästa priset. Du kan använda filtret nedan för att välja exakt vilken typ av proteinpulver du gillar: välj smak, välj pris eller se endast erbjudanden.

Du kan även läsa mer om proteinpulver i guiden som fortsätter under sökmotorn. Ha det så kul och god träning!

ANNONCE

Myprotein Soya Isolat

Butik Pris Läs mer
119,00 SEK → Till butik

Om du vill maximera mängden protein i ditt veganska proteinpulver kan du satsa på Myprotein Soy Isolat. Isolatet har en proteinhalt på hela 90 %, och som namnet antyder så utvinns proteinet ur soja och inget annat.

Myprotein Soya Isolate finns med 5 olika smaker och en hel “ren” variant, där det inte har blivit tillsatt med vare sig sötningsmedel eller smakämnen.

När det gäller veganskt proteinpulver hyser vegan- och glutenfria bloggaren Sophieschoisest inga tvivel då hon ger produkten 5 av 5 stjärnor: ”För tillfället min favoritvariant. (…) konsistensen är god och fin i munnen”.

Myprotein Vegan Blend

Butik Pris Läs mer
96,00 SEK → Till butik

Vegan Protein Blend från My protein är ett veganskt proteinpulver tillverkat av ärtprotein och hästbönsisolat.

Med 73 gram protein per 100 gram pulver lever Myprotein Vegan helt upp till standarden för ett klassiskt proteinpulver från mjölkkällor.

Det veganska proteinpulvret finns med 9 olika smaker och på den veganska och glutenfria bloggen Sophieschoisest får drycken 3 stjärnor av 5. Sophie kommenterar:

“Jag kan känna ärtsmaken. (…) används den i smoothies med till exempel banan, (…) kan man inte känna smaken”.

På Chooseveganism.org är Myprotein Vegan Blend i topp 7 och prisas för ett bra pris och många smaker att välja mellan.

Plantforce Synergy

Butik Pris Läs mer

Här får du ett veganskt proteinpulver som tar allt det bästa från flera proteinkällor. I Plantforce Synergy finns både ärtprotein, risprotein och hampaprotein, medan det lite kontroversiella sojaproteinet är helt utelämnat.

Den är sötad med sötningsmedel utvunnet från steviaplantan, och de 3 smakerna, choklad, vanilj och bär, lever upp till EU:s regler om smaktillsatser som är 100 % naturliga.

Konsistensen är fin och inte grynig, som annars ofta är fallet med många proteinpulver. Plantforce Synergy lämpar sig därför även för användning i olika recept.

Hos Sophieschoisest, vegan och glutenfri bloggare, får detta veganska proteinpulver 5 av 5 stjärnor. “Perfekt i smoothies, gröt och proteinpannkakor”.

Proteinhalten är 66 gram per 100 gram.

Optimum Nutrition 100% Plant

Butik Pris Läs mer
329,00 SEK → Till butik

Optimum Nutrition är bland de ledande tillverkarna av proteinpulver extraherat från vassle. I sitt 100% växtbaserade proteinpulver kommer de nu även med ett veganskt alternativ.

Optimum Nutrition 100% Plant är ett veganskt proteinpulver som extraheras från ris, quinoa, sacha inchi (ofta jämfört med jordnötter) och amarantfrön. Allt ekologiskt och utan konstgjorda tillsatser.

Optimum Nutrition veganskt proteinpulver finns med vaniljsmak, chokladsmak och utan smak. Innehållet av protein per 100 gram är 68% för alla smaker.

Bodybuilding.com ger Optimum Nutrition 100% plant 8,5 stjärnor av 10. De skriver bland annat: ”Complete amino acid profile. Excellent source of vitamin C” och hänvisar till det naturliga innehållet av aminosyror och vitaminer i produkten.

The Protein Works Wondershake

Ett veganskt proteinpulver som fått mycket beröm runt om i världen är The Protein Works Wondershake och år 2020 vann denna proteindryck till exempel The Running Women’s Awards i kategorin “proteinnutrition”.

Wondershake har en hög proteinhalt på 83 %, som kommer från rena veganska källor: ärtor, hampa, brunt ris och soja från GMO-fri odling.

Den veganska proteindrycken finns i kreativa varianter som äpple och kanel, saltkola, banankola och många fler.

Veggievagabonds.com kommenterar: ”Massive protein, awesome taste and versatility – an all-round box-ticker!”.

Protein Works vegetariska proteinpulver löser sig lätt i vatten eller mjölk/vegansk mjölk och klumpar inte. Eftersmaken är mild och behaglig.

Reflex Nutrition

Reflex Nutrition är ett av de mest krämiga veganska proteinpulvret på marknaden – även när det bara blandas med vatten. Pulvret behöver dock blandas med en mixer eller liknande för att vara helt upplöst.

Proteinhalten är 70% och kommer från ärtor, brunt ris och pumpa. Innehållet av aminosyror och speciellt B12 är också gynnsamt.

Veggievagabonds.com säger: “If you want a vegan protein powder for weight loss, this is a good choice”. Det beror både på det låga kolhydrat- och kaloriinnehållet (3,25 % socker) men också på den krämiga konsistensen som gör drycken utsökt utan att tillsätta något annat än vatten.

Vilket är det bästa veganska proteinpulvret?

Det finns en mängd bra veganska proteinkällor, bland annat ärtor, ris och hampa. Det rekommenderas att kombinera flera typer samtidigt för att få den bästa och mest varierande effekten.

Ärtprotein

Ärtproteinpulver görs inte på gröna ärtor utan på de gula ärtorna, även kallade delade ärtor, som naturligt har en högre proteinhalt.

Ärtproteinpulver kan ha mer än 70 gram protein pr. 100 gram.

Dessutom är ärtprotein rikt på aminosyror, bland annat BCAA som leucin, isoleucin och valin, som bidrar till muskelfunktionen och stimulerar kroppens förmåga att bilda muskelprotein.

Enligt Healthline.com har ärtprotein, i vetenskapliga studier, varit lika effektivt för att bygga muskler hos unga män som vassleprotein. Andra studier har visat att ärtprotein kan få en att känna sig mätt längre.

Hampaprotein

Hampaprotein kommer från cannabisplantans frön, men ta det lugnt, du använder bara frön från sorter utan THC-innehåll som kan göra dig påverkad. Så du kan säkert använda proteinpulver från hampa utan att riskera att misslyckas på ett test hos läkaren eller på jobbet.

Hampaproteinpulver kan ha upp till 48 gram protein pr. 100 gram.

Förutom det höga proteininnehållet är hampa också en bra källa till fibrer, järn, zink, magnesium och Omega 3.

Pumpafröprotein

Pumpor är inte bara för Halloween, eftersom deras frön har ett högt innehåll av både protein och nyttiga fetter. Men när fröna omvandlas till pulver tas det mesta av fettet bort, vilket också tar bort kaloriinnehållet.

Pumpafröproteinpulver kan ha upp till 64 gram protein per 100 gram

Förutom en hög proteinhalt har pumpafrön även ett högt innehåll av magnesium, zink, järn och andra mineraler.

Pumpafrön har testats i ett antal vetenskapliga studier och kan ha antiinflammatoriska effekter och minska kolesterolet.

Risprotein

Du kanske har fått höra att du borde äta lite mer brunt ris istället för vitt ris. Det beror inte minst på att brunt ris har en högre proteinhalt än vitt ris.

Ris är billigt och därför är risprotein en ingrediens i billigt vegansk proteinpulver.

Brunt ris proteinpulver kan ha upp till 78 gram protein per 100 gram

Brown rice protein powder is easy to find and relatively inexpensive.

Enligt Healthline.com finns det studier som tyder på att proteinpulver från ris kan vara lika effektivt för muskeltillväxt som proteinpulver gjort på vassle.

Sojaprotein

Sojaprotein är ett komplett protein, vilket innebär att det innehåller alla aminosyror som kroppen behöver. Soja har också ett högt innehåll av BCAA, som kroppen använder för att bygga muskler.

Sojaproteinpulver kan ha upp till 78 gram protein per 100 gram

Dessutom har soja egenskaper som kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol.

Sojaprotein har blivit lite opopulärt de senaste åren, kanske på grund av att genetiskt modifierad soja produceras i länder som USA. Det finns också oro för allergier och farhågor för att soja kan vara skadligt för hälsan, till exempel genom att bidra till utvecklingen av bröstcancer.

Enligt Healtline.com har dock de studier som visat negativa biverkningar endast utförts på djur och är därför inte direkt överförbara till människor.

Solrosfröprotein

Här har vi att göra med en ganska ny proteinkälla för veganskt proteinpulver. Solrosfrön har varit populärt sedan ett antal år tillbaka, gärna i sallader, men används nu även i veganskt proteinpulver.

Solrosfröproteinpulver innehåller upp till 46 gram protein per 100 gram.

Solrosfrön är också en bra källa av väsentliga aminosyror.

Därför är proteinpulver generellt inte veganska

De flesta proteinpulver är gjorda av antingen vassle- eller stekprotein. Det är nog uppenbart att proteinpulver gjort av nötkött inte är veganskt, men hur är det med vassle? Vad är det egentligen?

Kanske vet du det, men Whey, alltså vassle, är en biprodukt från osttillverkning. Vassle är den tunna vätskan som flyter ovanpå när osten stelnar.

Därför är vassle inte vegansk, eftersom vassle är en direkt följd av industriell produktion från djur.

Anledningen till att veganer inte äter animaliska produkter, inte ens mejeriprodukter som ost och vassle, är att tillverkningen av dessa sker på oetiska metoder i förhållande till djurskydd.

För att kunna producera tillräckligt med mjölk tas exempelvis kons kalv bort strax efter födseln, så att mjölken som normalt skulle gå till kalven nu hamnar i kyldisken.

Därför är det för många vegetarianer och alla veganer oacceptabelt att använda vassle från mjölkproduktion i proteinpulver.

Källa: Veganer.nu

Fördelar med att välja veganskt proteinpulver

Det finns flera fördelar med att välja veganskt proteinpulver: hälsa, klimat och etik.

Om du är laktosintolerant

Många av oss danskar är laktosintoleranta i mer eller mindre grad, men vet inte om det. Om du någon gång har blivit uppsvälld efter att ha ätit en måltid med mjölk eller ost, kan du vara laktosintolerant och inte tåla mejeriprodukter.

Här kan veganskt proteinpulver vara lösningen, för en fördel är att det även är laktosfritt, då det inte innehåller mjölk.

Gör ditt för klimatet

Om du har följt med i debatten om klimat och jordbruk så vet du säkert att produktionen av djur inom jordbruksnäringen är riktigt dålig för klimatet.

Jordbruket släpper ut mycket CO2 när djuren ska utfodras, speciellt kor är en klimatbov. Det beror bland annat på att fodret som djuren får odlas på åkrar i Danmark som tar otroligt mycket plats. Här kunde man istället äta veganskt och använda utrymmet till att ha skog som kunde ta upp CO2.

Etiska överväganden

Som vi har beskrivit i avsnittet om varför vassle inte är veganskt, så är tillverkning av mjölk och ost en process som är etiskt tveksam.

Det sätt på vilket man först tvångsinseminerar en ko (gör kon dräktig), och sedan tar bort dess ungar kort efter födseln, verkar brutalt för många.

Speciellt när vi tänker på att vi som sådana inte behöver komjölken. Endast barn behöver mjölk och endast bröstmjölk för de yngsta barnen.

Djuretiska Rådet har uttalat sig kritiskt om flera aspekter av mjölkproduktionen i Danmark.

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general