Proteinpulver Bäst i Test

Dessa källor har vi använt i testet

Vi har valt att endast använda de mest trovärdiga testerna för att utse våra testvinnare.

Det vill säga oberoende laboratorietester, trovärdiga hälsosajter och stora tidningar och magasiner.

Du hittar länkar till källorna till vänster.

Bästa isolat proteinpulvret

Dessa proteinpulver är alla de bästa och dyraste proteinpulverna för att bygga muskler.

Här hittar du isolatproteinpulver, där fett och kolhydrater tagits bort.

Rent protein för dina muskler för max muskler för pengarna.

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Butik Pris Läs mer
Svensk Kosttilskud 399,00 SEK → Till butik

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard är världens mest sålda proteinpulver. Den är nummer 1 på bästsäljarlistan hos Amazon.com, där det säljs för miljontals kronor varje dag.

Optimum Nutrition är testvinnare i en rad utländska test.

Dessutom har vassleproteinpulvret testats och godkänts i oberoende tester av Candidlab och Supplement Lab Test, som är de två största, oberoende testerna av proteinpulver hittills.

Höjt proteininnehåll för snabb absorption

Optimum Nutrition 100% Whey är ett isolat proteinpulver med hydrolyserat vassleprotein.

Det innebär att vassleproteinet bearbetas och filtreras så att fett och kolhydrater tas bort så långt det är möjligt så att du får i dig det rena proteinet utan extra fett och kolhydrater.

Hydrolysat är en process där protein “smälts” lite i förväg. Detta ska göra proteinet ännu lättare att brytas ner och snabbare att tas upp i musklerna.

Därför är detta proteinpulver särskilt bra till din post-workout shake.

Massor av olika smaker

En bra anledning att köpa Optimum Nutrition proteinpulver är om du är kräsen. Här kan du välja mellan många smaker, så det finns något för alla. Du kan bland annat få:

 • Banan
 • Karamel
 • Mjölk
 • Choklad
 • Mint
 • Peanutbutter
 • Cookies
 • Jordgubb
 • Vanilj

med flera.

Med så många smaker kan du förhoppningsvis hitta en du gillar.

Godkänt av Candidlab och Supplement Lab Test

Candidlab, under ledning av doktoranden och träningsexperten Anders Nedergaard, testade för några år sedan ett antal populära proteinpulver för att se om innehållet stämde med etiketten på behållaren.

Endast 5 av 20 proteinpulver hade den mängd protein som utlovats, och här var Optimum Nutrition ett av dem. Faktum är att det fanns lite mer protein än vad som påstods. Likaså var aminosyraprofilen också som den skulle.

Supplement Lab Test är ett lite äldre laboratorietest utfört i Nederländerna. Här testade man också Optimum, dock kaseinprodukten, och fann även här att det inte fanns något att anmärka på.

Optimum Nutrition har alltså klarat två laboratorietester under en period av 5 år, vilket hjälper till att öka trovärdigheten.

Bästa veganska proteinpulvret

Veganskt proteinpulver ger dig lika bra tillgång till protein som proteinpulver baserat på animaliska produkter.

Det finns ett brett utbud av veganska proteinkällor med soja och ärtor som de mest populära.

Du kan se de mest populära nedan eller läsa hela testet på länken.

Myprotein Soya Isolat

Butik Pris Läs mer
119,00 SEK → Till butik

Om du vill ha maximalt med protein i ditt veganska proteinpulver, så är Myprotein Soy Isolate ett bra val. Proteinpulvret har en proteinhalt på hela 90 %, och är, som namnet antyder, utvunnet ur soja.

Myprotein Soya Isolate finns med 5 olika smaker och en hel “ren” variant, som inte är tillsatt med vare sig sötningsmedel eller smakämnen.

Inom veganskt proteinpulver har vegan- och glutenfria bloggaren Sophieschoisest inga tvivel när hon ger produkten 5 av 5 stjärnor: ”För tillfället är min favoritvariant. (…) Konsistensen är god och fin i munnen”.

Bästa kasein proteinpulvret

Kaseinproteinpulver är ett långsamt absorberbart proteinpulver som omvandlas till aminosyror under 6-8 timmar.

Därför är det bra att ta innan läggdags så att kroppen kan återhämta sig och bygga muskler efter en lång dag.

Kaseinproteinpulver passar även dig som har långa pass under dagen eftersom du då kontinuerligt får i dig det du behöver. Till exempel om du är elitidrottare.

Bästa proteinpulvret till viktminskning

Proteinpulver är ett riktigt bra tillskott när du vill gå ner i vikt. Protein är mer mättande än andra typer av näringsämnen, mer än både kolhydrater och fett.

När du får i dig tillräckligt med protein är det lättare att gå ner i vikt eftersom du blir mindre hungrig.

Proteinpulver gör det också lättare att få i sig det protein som behövs när du drar ner på kalorierna så att du tappar fett och inte muskelmassa.

De bästa proteinpulverna för viktminskning har låg halt av kolhydrater och fett och har inte tillsatt extra innehåll som BCAA. Det kan till exempel vara vassleisolatproteinpulver.

Bästa proteinpulvret för viktökning

Weight Gainer är proteinpulver med extra kalorier för dig som har svårt att gå upp i vikt.

Utmaningen med bulking är att undvika för mycket skräp och för mycket fett. Många tycker också att det helt enkelt är svårt att äta tillräckligt med kalorier och man blir mätt långt innan man får i sig de nödvändiga kalorierna.

Weight gainer proteinpulver kan hjälpa. Här får du kalorier som är lätta att ta upp, som shakes, smoothies eller annan mat.

Bästa proteinpulvret för kvinnor

Stark är den nya tunna, tack och lov! Kvinnor som vill ha en snyggare, starkare kropp behöver också protein och kan få ut mycket av proteinpulver.

Vetenskapliga studier har visat att kvinnor får precis samma goda resultat från proteinpulver, som män får.

Många kvinnor tycker att det är bekvämt att kunna nå det dagliga intaget av protein med en proteinshake istället för att behöva äta kycklingbröst och tonfisksallad flera gånger dagligen.

Kvinnor kan använda samma proteinpulver som män, det är ingen skillnad, och kan fritt välja mellan vassleprotein och veganskt protein, precis som män. 

Så använder du proteinpulver

Vilket proteinpulver ska jag välja?

Det är bäst att ha flera olika typer av proteinpulver för att möta dina behov under dagen:

Morgon

Vassleprotein, som är lätt att ta upp, för morgonen när kroppen behöver protein efter att ha använt reserverna på natten.

Om du är vegan kan du använda soja eller ägg.

Efter träning

Efter träning har du en kort period där du ska äta en proteinshake, max 1-2 timmar efter men gärna ännu snabbare, när din kropp är extra mottaglig för protein. Därför behöver du lite proteinpulver som kan tas upp snabbt, gärna vassleprotein och gärna isolat som är den rena produkten.

Är du vegan kan du använda soja eller ägg.

Kväll och natt

När du sover arbetar din kropp med att bygga muskler och återhämta dig. Det kräver näring och energi. Därför är det bäst att använda ett proteinpulver som tar längre tid att absorbera, nämligen Kasein.

Är du vegan kan du använda soja eller ägg.

Hur fungerar proteinpulver?

Proteinpulver är det enklaste sättet att få i sig tillräckligt med protein för din träning.

Den nuvarande vetenskapliga ståndpunkten är att personer som styrketränar behöver minst 1,4 gram protein per kg kroppsvikt per dag, men upp till 1,8 gram protein per dag.

Det verkar som att många kan ha svårt att få ihop det med en vanlig vardag, där man inte bara kan guffe kycklingbröst och tonfisksallad nere på tåget på väg hem från jobbet.

Då är det bra att det finns proteinpulver!

Proteinpulver kan intas kontinuerligt under dagen, men det är också en bra idé för vuxna, att efter träningen få i sig lite lättsmält protein när musklerna behöver extra näring.

Vetenskapliga studier har visat att man kan få minst 10% extra muskeltillväxt genom att inta proteinpulver.

Om du tycker att det är mycket eller lite beror nog på synvinkeln, men proteinpulver har också särskilda fördelar under viktminskning, där det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein utan att också få i dig för många kalorier.

Vem har nytta av proteinpulver?

Alla som tränar eller vill gå ner i vikt kan ha nytta av proteinpulver.

Proteinpulver gör det lättare att få i sig tillräckligt med protein för att bygga muskelmassa, men också att få i sig tillräckligt med protein utan att få i dig extra kalorier om du vill gå ner i vikt.

Dessutom finns det flera grupper som får extra bra vinster av proteinpulver:

 • Nybörjare
 • Tonåringar
 • Veganer

Dessutom finns det flera situationer där även erfarna personer kan dra nytta av proteinpulver:

 • När du startar nytt träningsprogram
 • När du tränar efter en skada
 • Om du har svårt att gå upp i vikt

Generellt kan man säga att ju mer du pressar kroppen, till exempel genom att starta ett nytt träningsprogram eller om du är nybörjare inom träning, då behöver du mer protein eftersom dina muskler pressas mer.

Tonåringar behöver också mycket protein för att växa, speciellt om de tränar och idrottar, men här rekommenderar experterna generellt inte att du använder proteinpulver utan istället får i dig ditt protein i kosten.

Typer av vassleprotein

Vassle är vätskan som flyter ovanpå när mjölk görs till ost. Härifrån kan det koncentreras och isoleras till pulver – vassleproteinpulver.

Vassleprotein är den i särklass vanligaste typen av proteinpulver, eftersom det är billigt och har en fullständig aminosyraprofil, det är ett komplett protein, vilket innebär att du kan få i dig alla viktiga aminosyror din kropp behöver med det.

Dessutom tas vassleprotein mycket snabbt upp i kroppen och kan lösas i alla typer av vätska.

Detta gör den mångsidig och lämplig för användning i shakes och andra drycker. Lätt att få ner.

Koncentrat, Isolat och Hydrolysat – vet du skillnaden?

Det borde du kunna, för du kommer att se de 3 orden på nästan alla hinkar med vassleprotein.

Vilken typ av vassleprotein du väljer har stor inverkan på priset, från billigast till dyrast: 

 • Koncentrat
 • Isolat
 • Hydrolysat

Vassle är en biprodukt från osttillverkning, där vasslen flyter upp på ytan när mjölken värms upp och härifrån kan den sedan hämtas.

Härifrån kan vasslan sedan göras till proteinpulver på flera sätt:

Koncentrat proteinpulver

Koncentrat är den billigaste typen av vassleproteinpulver. Här används en rad processer för att ta bort stora delar av fett och kolhydrater från vasslen, så att proteinhalten kan bli så hög som möjligt.

Koncentrat har vanligtvis en proteinhalt på 70-85%, resten är fett och kolhydrater.

Koncentrat tar längre tid på sig att tas upp i kroppen, därför passar det att använda under dagen, till exempel till frukost, lunch och innan du går och lägger dig.

Isolat proteinpulver

Isolat är den mest populära typen av proteinpulver bland seriösa fitnessutövare och kroppsbyggare, eftersom det har tagit bort allt fett och laktos, så proteinhalten är därför över 90%.

Isolat är lätt att absorbera i kroppen, vilket gör den mycket lämplig för användning efter träning.

Isolat proteinpulver är dyrare än koncentrat proteinpulver.

Hydrolysat proteinpulver

Hydrolysat proteinpulver är inte lika vanligt som isolat och koncentrat, men kan vara ett alternativ för dig som har känslig mage eller matallergier.

Med hydrolysat värms proteinet upp så att innehållet reduceras till peptider som ska vara lättare att smälta och tas upp.

Eftersom hydrolysat är så lätt att absorbera, ännu mer än vanligt isolat, är det särskilt lämpligt att inta efter träning, även efter hård träning på fastande mage. Vad ska du välja?

Du behöver inte begränsa dig till en typ av proteinpulver. Många använder både koncentrat och isolat eftersom de kan göra olika saker och absorberas i olika takt.

Isolat är det mest populära proteinpulvret för det har minst kolhydrater och fett och därför också färre kalorier. Därför, om du vill göra en ren bulk eller cutte, kommer isolat att vara det bästa valet. Isolat absorberas också snabbt i kroppen, vilket gör den lämplig för shakes och liknande efter träning.

Koncentrat är billigare, har fler kalorier och mer fett och kolhydrater. Om du är nybörjare och behöver gå upp i vikt kanske det inte är så viktigt om du får i dig några extra kalorier från ditt proteinpulver. I vissa fall kan det vara fallet, till exempel om du använder en weightgainer. Koncentrat tar lite längre tid på sig att tas upp i kroppen, men tas ändå upp snabbt.

Hydrolysat vill du välja om du har problem med att smälta mjölk eller om du har en känslig mage.

Andra proteinkällor till proteinpulver

Vassleprotein är den mest populära typen av protein för användning i proteinpulver, men långt ifrån den enda.

Kasein 

Kasein uppstår under mjölk- och ostproduktion, där mjölk tillsätts till ett enzym som gör att mjölken separeras och ackumuleras i en fast massa. Det är denna fasta massa som är kasein och den kan användas till proteinpulver.

Kasein tar relativt lång tid på sig att absorberas i kroppen, vilket gör det lämpligt att använda innan man ska sova, när kroppen behöver näringsämnen för att återuppbygga musklerna efter ett hårt träningspass.

Kasein är en produkt med låg fetthalt och hög proteinhalt som inte innehåller så mycket kolhydrater. Det är därför bra för både muskeluppbyggnad och viktminskning.

Nackdelen med kasein är att det är den typ av proteinpulver som mjölkallergiker reagerar starkast på. Om du är allergisk eller har inte tål mejeriprodukter bör du nog se dig om efter alternativ.

Ägg

Ägg är redan en utmärkt proteinkälla, kokta, stekta och i omelett, men finns även som proteinpulver.

Ägg har alla 9 essentiella aminosyror i sig och har därför en fullständig aminosyraprofil.

I proteinpulver baserat på ägg används endast äggvitan, som innehåller en hög andel protein, helt utan laktos.

Äggprotein är därför ett bra kort för ett animaliskt laktosfritt proteinpulver.

Veganska proteinkällor till proteinpulver

I takt med att fler och fler människor blir veganer eller bara medvetna om produktionsdjurens villkor har marknaden för veganskt proteinpulver växt.

Det finns nu många alternativ för veganskt proteinpulver, inklusive proteinpulver baserat på:

 • Pumpafrön
 • Hampa
 • Ris
 • Soja
 • Solrosfrön
 • Ärter

Veganskt proteinpulver är dessutom naturligt laktosfritt, därför är det också ett alternativ för dig som är laktosintolerant. Du kan läsa mycket mer om veganskt proteinpulver på länken nedan.

Smak

Det är många som inte gillar smaken av proteinpulver som ofta beskrivs som surt, speciellt när det gäller vassleprotein. Om sötningsmedlet aspartam finns i pulvret kan det ge en konstgjord smak.

Därför har många proteinpulver smaksatts, några av de mest populära är:

 • Banan
 • Choklad
 • Kakao
 • Vanilj
 • Smakneutral

Smak och behag är så klart olika, så det är svårt att säga något om vilken smak som är bäst. Det beror också till stor del på om du blandar det i vatten eller om du blandar det i en smoothie eller i mjölk.

Bodylab ger detta svar på vilken smak du ska välja om du blandar den i vatten:

..Vissa varianter av vassleproteinpulver är bättre att blanda i vatten än andra. Generellt bör man gå efter frukt varianterna. Det kan exempelvis vara Persika/Apelsin som är en smakvariant som många gillar att blanda i vatten..

Blandar man sitt proteinpulver med mjölk ger det ofta en bättre smak, då vassle är en mjölkprodukt. Här är choklad populärt då det ger .. chokladmjölk, eller något liknande i varje fall.

I smoothies eller som matintag bör du gå på smaklöst proteinpulver.

Så har vi testat proteinpulver

Vårt test av proteinpulver är baserat på 3 delar:

 1. Insamling och analys av konsumenttester
 2. Kundtillfredsställelse från Amazon, Trustpilot m.fl.
 3. Facebook undersökning bland fitnessutövare
1
Insamling och analys av konsumenttest

Den viktigaste delen av vårt test har varit att hitta de mest trovärdiga testerna av proteinpulver i Danmark och utomlands.

Det finns många så kallade konsumenttester att hitta genom en snabb Google-sökning, men endast ett fåtal av dem har gått vetenskapligt till och har testat innehållet i produkterna.

Det är:

 • Candidlab
 • Supplement Lab Test

Candidlab

Candidlab är en dansk startup med den välrenommerade fitnessexperten och doktoranden Anders Nedergaard vid rodret. Anders är känd som en av Europas ledande tränings- och näringsexperter och har även den populära podcasten Fitness M/K som tidigare fanns på Radio 247.

Under 2018 genomförde Anders och Candidlab en omfattande vetenskaplig studie av innehållet i populära proteinpulver från Danmark och utomlands.

Proteinpulvret testades för om det faktiskt innehöll det som stod på etiketten eller om tillverkarna fuskade på vikten genom att ersätta protein med andra billigare källor. Här tittades både på mängden protein och innehållet av aminosyror.

Resultatet visade att det var omfattande problem hos flera återförsäljare, där innehållet inte höll vad det lovade.

Det fanns dock även märken som höll det utlovade och som därför kan sägas vara “testvinnare” i Candidlabs test.

Candidlabs test är en av våra primära testkällor, eftersom det är ett av få vetenskapliga tester av den faktiska kvaliteten på produkterna, inte bara smak.

Supplement Lab Test

Supplement Lab Test är en holländsk organisation som påminner om Candidlab, och har sitt ursprung i den holländska fitness- och bodybuildingmiljön på det amerikanska sociala mediet Reddit.

Här lanserades för flera år sedan ett test av proteinpulver för att avslöja “amino spiking”, där tillverkare ersätter de dyrare essentiella aminosyrorna mot billigare och oanvändbara aminosyror som glycin och taurin.

Supplement Lab Test kom sedan från det holländska bodybuildingforumet Dutchbodybuilding.com, som sedan började testa populära varumärken och innehåll.

Supplement Lab Test har testat ett stort antal populära vassleproteinpulver för att se om innehållet håller vad det lovar och för att testa för aminospiking.

Testet är dock nu några år gammalt, då de flesta tester gjordes under 2015. Det kan därför inte uteslutas att vissa produkter har blivit sämre eller bättre.

Därför lägger vi inte lika stor vikt vid denna studie som på Candidlabs nyare, men vi tar ändå med den.

2
Andra konsumenttest

Nästa kategori av konsumenttester vi har samlat in är från nättidningar och magasiner.

Dessa konsumenttester är svårare att bedöma kvaliteten på, då vi inte vet hur testet utfördes och om det är våra egna tester eller baserat på andra tester som inte är deklarerade.

Därför har vi valt att endast ta med tester från de mest trovärdiga dagstidningarna och tidningarna. Det är:

Vi har därför begränsat vår användning av den här typen av källor till tidskrifter och tidningar som har hög trovärdighet och som vi måste anta har genomfört sina konsumenttester på ett ansvarsfullt sätt.

3
Kundtillfredsställelse från Amazon, Trustpilot m.fl.

Trustpilot känner de flesta till och vi vet också att det inte är hela sanningen vi får när vi kollar ett varumärke eller en produkt där inne.

Det är dock den bästa portalen vi har för att bedöma hur nöjda kunderna är med en butik eller webshop.

Därför har vi givetvis tagit med Trustpilot i vårt test, men även försökt titta lite på de enskilda recensionerna, för att se vad som ligger bakom en bra eller dålig bedömning.

Sist men inte minst har vi även tagit med data från Amazon.coms storsäljare inom proteinpulver.

Speciellt i USA är Amazon nästan totalt dominerande inom detaljhandeln, så när en produkt är nr 1 i försäljning hos Amazon kan man vara säker på att det faktiskt är en populär produkt.

Amazons bästsäljarlista säger därför något om vad konsumenterna faktiskt väljer när de röstar med sin plånbok.

Det måste dock givetvis beaktas att ett antal populära danska och europeiska produkter inte ingår här, eftersom de inte säljs på den amerikanska marknaden.

Tags:

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general