Crossfit skor – Bäst i Test för herrar och damer (Reebok, Inov-8, Nike m.fl.)

Crossfit ställer höga krav på din fysik, men även på dina skor.  

De ska vara lätta men hållbara. De ska ha en hård klack för tyngdlyftning men samtidigt vara tillräckligt flexibla för att springa i. 

Det finns som tur är många bra crossfit skor på marknaden som lever upp till exakt dessa krav. 

I denna guide har vi granskat 5 populära crossfit skor från kända märken som Reebok, Under Armor, iNov8, Nike o.s.v.

Det finns flera bra modeller att välja mellan, fortsätt läs och se vilka vi har valt ut.

Topp 3 Crossfit skor

Under Armour TriBase Reign 4
Nike Metcon

Bäst i Test Crossfit skor

Reebok Nano X

Butik Pris Läs mer
1.399,00 SEK → Till butik

Vår testvinnare är Reebok Nano X som är de skor jag själv tränar i och som är en klassiker i Crossfit boxar världen runt. 

Det är ett par fantastiska crossfit skor som finns i flera snygga färger med kilklack och massor av stöd för både tyngdlyftning och dynamiska övningar.

Riktigt bra passform - även för bredare fötter

Om du har en lite bred framfot kommer du nog att gilla de här extra mycket eftersom de är kända för att vara lite bredare än andra märken.

Passformen är perfekt med bra grepp runt hälen och gott om plats för tårna så att foten kan arbeta.
Aktiv Træning
Fitnessmagasin

Det jag särskilt har lagt märke till med Reebok Nano X är hur bra de sitter på foten. 

Det är viktigt att spänna dem ordentligt, även lite mer än du kanske brukar med vanliga löparskor, men då sitter de perfekt och man glömmer nästan att man har dem på sig.

Boostar din prestation vid tunga lyft
Jag använder Reebok Nano X för både fitness, Crossfit och tyngdlyftning.

En annan stor fördel för mig är den hårda klacken, med kil, som lyfter hälen en aning. Det ger en tydlig boost vid tyngdlyftning tycker jag. 

Jag blev faktiskt väldigt förvånad över hur mycket de kunde bidra med under till exempel mina militärpress-övningar, där jag kunde maxa trots att det inte längre är något jag fokuserar på. 

Jag tror det beror på att man får mycket bättre stabilitet med de här skorna än med vanliga träningsskor eller löparskor. Man får kontakt med golvet från hälarna och kan utnyttja kraften hela vägen genom kroppen.

Snygga skor som också funkar som träningsskor

Jag använder dessa skor som vanliga träningsskor, det vill säga på gymmet där jag även tränar kondition med rodd och löpning. 

Det är inte en sko jag skulle välja att löpa långt i, men man kan absolut värma upp med löpning och de är riktigt bra att ro i eller utföra annan slags träning i. 

Sist men inte minst är de här skorna utseendemässigt riktigt coola och de finns i neutrala svarta färger eller i olika skrikiga färger. Själv har jag den blå modellen med orange detaljer.

Under Armour TriBase Reign 4

Under Armor är stora inom fitness och crossfit och syns hos gymkedjan SATS som har ett samarbete med företaget. 

Under Armour Tribase är deras mest populära träningssko som har fått 5 av 6 stjärnor i tidningen iForms årliga test av träningsskor. 

Om du vill ha crossfit modellen ska du välja TriBase Reign 4, som är anpassad för just crossfit. 

Tribase är en förhållandevis platt sko med bra dämpning som man även kan springa i, men som är väldigt bra för HIIT och crossfit samt andra dynamiska träningsformer. 

Det här är dessutom ett par skor som är gjorda för användning både utomhus och inomhus. Magasinet Men’s Health skriver att de är särskilt bra för Murphs.

Nike Metcon

Butik Pris Läs mer
1.349,00 SEK → Till butik

Nike Metcon är den amerikanska sportgigantens bud på en crossfit sko som är lite utöver det vanliga.

A great all-round shoe. These come with an optional heel raise inserts to help with mobility issues when performing squatting movements or Olympic lifts
CoachMag
Fitnessmagasin

Nike har i flera år erbjudit möjligheten att anpassa färger och utseende på sina skor och det kan du faktiskt även göra här på Nikes egen hemsida. 

När det gäller själva skon är Nike Metcon unik genom att inläggen vid hälen kan bytas ut och därmed kan klacken göras högre eller lägre. Det betyder att du kan göra skon till en lyftarsko om du ofta tränar med tunga lyft samtidigt som du får ett par vanliga crossfit skor. 

Personligen tycker jag att Nike Metcon är en snygg sko i cool design, så om utseendet är viktigt för dig så är det kanske värt att nämna.

Inov-8 Bare XF

Inov-8 är ett märke man ofta får rekommenderat när man frågar andra om råd. Det är ett par skor som skiljer sig lite från de stora märkena som Nike, Adidas och Reebok genom att vara mer kompromisslöst crossfit aktiga.

Den sko vi har valt att framhäva här är en renodlad hardcore crossfit sko som håller länge efter att alla andra har fått ge upp.

..This, for me, is the perfect CrossFit shoe. It’s got so much crammed into it that it will give you the edge through a variety of workouts. You’ve got a really great combination of stability, grip and quality rope protection..
CoachMag
Fitnessmagasin

Det här är nämligen ett par “persistens” skor för dig som vill ha riktiga crossfit skor som också tål klättring i rep, något som annars kan slita ut skorna ganska fort.

Inov8 Bare XF 210 är de perfekta skorna för crossfit och styrketräning. Du får en otroligt lätt sko på endast 210 gram med fast grepp och platt sula, som allt i allt ger dig de bästa förutsättningarna för att träna crossfit
iLoebesko.dk
Ekspert website om løb

De kunniga medarbetarna på iLøbesko.dk gillar verkligen denna sko vilket är positivt. 

Skorna har också fått en massa bra recensioner på Amazon där de har fått bäst omdöme i kategorin “crossfit skor” framför andra populära skor som Reebok Nano, som förövrigt kommer på 2:a plats.

Guide för köp av crossfit skor

En crossfit sko er en allround træningssko, der skal kunne det hele.Ett par crossfit skor är ett par allround träningsskor som ska klara allt.

CrossFit omfattar tyngdlyftning, styrkelyft, rodd, cykling, löpning med mera. Skorna ska både vara stabila och samtidigt relativt flexibla.
Marina Aaagaard
Fitness ekspert

Crossfit består av en massa olika övningar där du tränar allt från klättring i rep och hopp till tunga lyft – och ofta direkt efter varandra.  

Det ställer höga krav på skorna och dina vanliga löparskor du använder till löpning är inte bra att lyfta i och de tål heller inte det slitage det medför. 

Och tvärtom ger ett par klassiska lyftarskor dig en klar fördel vid squats och andra lyft, men de är inte alls bekväma att göra andra övningar i. 

Därför är lösningen ett par skor som är gjorda just för ändamålet, nämligen crossfit skor.

Vad är en crossfit sko?

En crossfit sko har:

  • Platt sula
  • Låg, men fast häl
  • Flexibel og smidig
  • Mycket slitstark
  • Lätt och bekväm

Om du är van vid att träna i vanliga löparskor eller träningsskor kommer den största skillnaden du märker vara att skon har en alldeles platt sula. 

Skorna är gjorda för att ge dig maximal kontakt med golvet när du lyfter. 

Den låga men fasta hälen har samma syfte, nämligen att hjälpa dig att lyfta bättre och hålla balansen bättre vid knäböj, militärpress och liknande. Om du tar ett par crossfit skor och försöker vrida hälen kommer de att ge mycket större motstånd än andra typer av skor.

Crossfit skor ska också vara lätta eftersom du ska springa, hoppa och träna sprint i dem. De har mycket gemensamt med löparskor, men crossfit skor utmanas av att de även ska vara väldigt hållbara.  

Precis som med crosstrainer skor är de nämligen gjorda för hård träning och slitage. Ett par vanliga löparskor slits ner på kort tid när du klättrar i rep. 

Därför är crossfit skor gjorda i extra hållbara material, vissa har till och med kevlar i materialet för att de inte ska gå sönder kort tid efter köp. 

Jag hoppas att du har lärt dig mer om varför det krävs speciella skor för att träna crossfit!

Vad är skillnaden på crossfit skor och lyftarskor?

Lyftarskor och crossfit skor har en del gemensamt, vilket inte är så konstigt eftersom båda är gjorda för olympiska lyft och tyngdlyftning. 

Eller rättare sagt, crossfit har anammat olympiska lyft som en viktig del av träningen. 

I de här fallen ger den fasta, hårda klacken i trä extra stabilitet och styrka, vilket kan göra jättestor skillnad. 

Om du aldrig har lyft i ett par skor med hård klack blir det en ögonöppnare för dig. 

Men en lyftarsko med häl i trä är såklart inte lämplig att löpa i, därför använder man inte denna slags sko för crossfit eller andra typer av träning.

Fördelar och nackdelar med crossfit skor

Vi har tittat mycket på varför du ska köpa ett par crossfit skor för din crossfit träning. 

De är framtagna för ändamålet, de är mångsidiga och inte minst hållbara. 

Men finns det några nackdelar?

Ja, kanske. 

Om du använder crossfit skor som vanliga träningsskor kommer du kanske inte tycka att de är särskilt bra att springa i. 

Själv är jag inget fan av att springa i crossfit skor och föredrar därför roddträning om jag ska köra tuff konditionsträning. Det är också en viktig del av crossfit träningen, så det är bra. 

Prismässigt är crossfit skor kanske också en aning dyra, men har inte alla träningsskor blivit det? 

Ett billigare alternativ till ett par crossfit skor skulle kunna vara Adidas handbollsskor eller till och med ett par Chuck Taylor, som under många år har varit populära för styrkelyft. 

Erik från Fitfact.se

Erik från Fitfact.se

Jag är mannen bakom Fitfact.dk och skriver om träning och viktminskning, med ett särskilt fokus på motivation och hälsa.

Fitfact.se
Logo
Enable registration in settings - general